Pyramiden

På avstand ser man bygninger, gater, industribygg og tegn på gruvevirksomhet i fjellsiden. Akkurat det man kan forvente å se når noen forteller deg at du ser på en gruveby. Men en ting mangler: innbyggere.

Pyramidens historie

På 80-tallet bodde det over 1000 personer i gruvebyen Pyramiden, som ble grunnlagt av Sverige i 1910 og solgt til Sovjetunionen i 1927. Stedet har fått sitt navn etter det pyramidelignende fjellet som ruver over byen. I dag er byen mest besøkt av måker, polarrev og ikke så sjeldent, isbjørn

Det russiske gruveselskapet Trust Arktikugol stengte i april 1998 kullgruvedriften i Pyramiden etter 53 års kontinuerlig drift. Sviktende kullpriser, vanskelig utvinning av kull i fjellet, og den katastrofale russiske flyulykken ved Operafjellet hvor 141 mennesker mistet livet, bidro til avviklingen.
Etterlatt i byen finner man fortsatt kopper på bordene, avisutklipp på veggene, og skiutstyr står i gangene. 

Pyramiden ble utviklet som et sovjetisk mønstersamfunn. Det fantes en bensinstasjon, drivhus og fjøs, skole, barnehage, hotell, restaurant, ja «alt av fasiliteter» nærmest. De fleste byggene står fremdeles slik som de var da de ble forlatt. I sentrum av Pyramiden holder bysten av Lenin fortsatt øye med byen, med en utsikt mot den vakre Nordenskiöldbreen i det fjerne mot øst. Rundt han vokser gress importert fra Sibir.

Informasjon om reiser med enhver form for tilknytning til russisk statseide selskaper på Svalbard

Med bakgrunn i Russlands invasjon av Ukraina, og de brudd på folkeretten og menneskerettigheter dette innebærer, har en ekstraordinær generalforsamling i Visit Svalbard bestemt at alle produkter, reiser, tjenester eller andre tilbud med enhver form for tilknytning til russiske, statseide selskaper på Svalbard, fjernes fra Visit Svalbards plattformer.

For mer informasjon, se pressemeldingen fra Svalbard Reiselivsråd og Visit Svalbard AS.

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av