Møt en ekspedisjonsguide

Møt en ekspedisjonsguide

Thomas Røsseland gir deg sine historier fra Høy Arktis

Møt en ekspedisjonsguide

Flere dagers turer til fots, på ski, med hund eller på scooter eller kajakk byr uten tvil på opplevelser du husker livet ut. Ekspedisjoner på Svalbard er overveldende, uansett årstid! Men turene krever gode forberedelser i forkant. De være seg vedrørende klima, bekledning og sikkerhet.
 
L-P LorentzThomas Røsseland er Arktisk naturguide, og har bl.a. gjennomført det anerkjente årsstudiet Arctic Nature GuideUniversitetssenteret på Svalbard. Han er ansatt hos Basecamp Explorer, og har masse erfaring fra Svalbards vakre, men utfordrende natur. Han har vært på flere skiekspedisjoner over store deler av Spitsbergen, og guider både på ski- og scooterturer. Vi stilte Thomas noen spørsmål som kanskje kan hjelpe deg å forberede bedre til turen – og få deg til å glede deg enda mer til ditt Svalbardeventyr. 

Har du en historie fra ekspedisjon du ønsker å dele? 

En gang gikk jeg på ski fra Rabotbreen til fangsstastjonen Austfjordneset. Det var en fantastisk tur over flere dager. Når kameraten min og jeg kjørte ned Trygvebreen i Atomfjella (et fjellmassiv på Spitsbergen med hundrevis av bratte fjellsider og fantastiske topper) er et øyeblikk jeg aldri glemmer. Det var ubeskrivelig fint. Også fordi vi visste at vi ville komme frem til fangsthytta på kvelden etter en krevende tur og veldig lang dag på ski.

Hva er det vanskeligste spørsmålet du har fått fra en gjest?

Hvor kaldt er det å sove i telt om vinteren? Eller; hvor tungt er det å gå Svalbard på tvers på ski? Det er det ikke så lett å svare på, da det er veldig individuelt.

Har du en «uoppdaget» turperle på Svalbard du vil dele?

Å ferdes gjennom morena på vestsiden av Mittag- Lefflerbreen er fantastisk flott. Mittag – Lefflerbreen er en stor isbre som munner ut innerst i Austfjorden i Wijdefjorden. En skjult perle! 

Hva mener du er din viktigste oppgave som guide? 

Jeg mener det absolutt viktigste er å sørge for sikker ferdsel i den arktiske villmarken, både for gjestene sin del, men også for naturen sin del. Det er viktig for meg at gjestene føler seg trygge, ivaretatt og kan nyte turen. Gode forberedelser og nøye planlegging av turen er svært viktig. 

Hvordan kan du som guide og dine gjester på deres turer bidra til å ta vare på Svalbardnaturen? 

Vi kan sørge for å alltid ta med alt av søppel hjem. Vi skal prøve å ikke ferdes der vi setter store spor etter oss. Vi skal passe på å ikke forstyrre dyrelivet. Dette er noe vi guider alltid har fokus på. Naturen på Svalbard er svært sårbar, og det krever omtanke å ferdes her.

Hva er din favorittmeny på tur? 

Til frokost er det havregryn, det er et must. Samt masse kaffe. I løpet av dagen blir det sjokolade, nøtter og diverse snacks. Også til lunch. Kan være fint med en drytech eller suppe ala rett i koppen for å få noe varmt i magen. Til middag må det være en solid porsjon smakfull mat. Basecamp Explorer benytter en del vacumpakket mat fra Svalbard Catering, den er veldig god. Det aller beste er når samboeren min forbereder maten hjemme, og lager vacuum pakkede porsjonspakker med for eksempel pasta og bolognese. Utrolig masse god mat man kan ha med på tur dersom man bruker tid på å forberede det i forkant hjemme.

Kristin FolslandHar du en «dings» du alltid har med deg på tur? 

Nei, men har litt tau og tape, kniv og leatherman, kart, kompass og gps. Og våpen for beskyttelse mot isbjørn.

Har du et forbilde innen guide-yrket?

Ja, noen av lærerne på Arctic Nature Guide studiet er meget dyktige og har masse erfaring som de velvillig deler av. 

Hvordan kan gjestene forberede seg før de kommer til Svalbard?

Det er viktig å sette seg inn i temperatur og værforhold, og deretter sørge for at du har tilstrekkelig med egnede klær. Les dessuten turbeskrivelsen godt! Været på Svalbard kan til tider være utfordrende, og det skifter fort. Gjestene må være forberedt på at vi kan måtte gjøre bl.a. ruteendringer underveis, hvis vær og vind ikke er med oss.
Vi befinner oss i et område av verden hvor menneskelig aktivitet skjer på naturens premisser. Dette er det viktig å ha i bakhodet under hele turen.  
 
Vi sees i Arktis! 

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av