Galleri Svalbard

TypeGalleri

9170, Longyearbyen

Tlf: +47 79 02 23 40

© Visit Svalbard
  • © Visit Svalbard
  • © Visit Svalbard
  • © Visit Svalbard

Book Tickets Online

Om

Galleriet og Longyearbyen Kunst- og håndverksenter ligger i samme bygning i nybyen. Galleri Svalbard har både faste samlinger og temporære utstillinger, blant annet samlingen fra Stiftelsen Kåre Tveter-samlingen og Svalbardsamlingen. Dessuten også kunstbutikk og café. I kunst- og håndverksenteret leier lokale kunsthåndverkere verksted og stiller ut sine arbeider.

Svalbardsamlingen                                                                                    

Samlingen består av antikvariske bøker, historiske kart og betalingsmerker (Svalbardsedler). Det eldste kartet i samlingen er datert 1570. Svalbard dukker først opp på det kartet som ble utgitt basert på Willem Barentsz’ nedtegnelser etter oppdagelsen av Svalbard i 1596. I tillegg til dokumentverdien som ligger i denne kartsamlingen, er de også nærmest som kunstverk å regne. De er etsninger, trykket fra kobberplater, og deretter håndkolorert. Flere av kartene har også kartusjer – utsmykningsdekorasjoner - som forestiller ting som kjennetegner forskjellige lokaliteter.

Boksamlingen består av 1300 titler, utgitt både i fjern og nær. De er historiske dokumenter og er i høyeste grad antikviteter. Kart og bøker er samlet av tidligere kontorsjef ved Store Norske, Henrik Varming, som ble født og oppvokst på Svalbard.

Betalingsmerkene kommer fra den tiden da gruveselskapene hadde egne ”penger”, og ble tilført Svalbardsamlingen i 2002. De er samlet av tidligere gruvearbeider Ingvald Johansen, og er datert fra 1916 til 1979 – det siste året med egne betalingsmerker i Longyearbyen. Sedlene har vært brukt i de forskjellige gruveselskapene i Longyearbyen, på Bjørnøya, Ny-Ålesund og de russiske bosetningene. Hver sesong hadde egne betalingsmerker, som kun kunne brukes på Svalbard, og som hvert år ble makulert

Tveter-samlingen

Kåre Tveter (1922-2012) studerte på kunstakademiet under professorene Per Krogh og Alexander Schultz. Han utviklet den naturlyriske stilen han nå er kjent for i slutten av 1960-årene. Stilen ble først utviklet gjennom hans akvareller, og de transparente fargesjiktene Tveter behersker så godt i disse bildene, ble så overført til de større oljemaleriene, hvor denne typen maleriske utfordringer er langt mer kompliserte. Kåre Tveter maler det bløte og nærmest monokrome vinterlyset, eller morgendisen og tåken, og han lykkes å fange det inn med en sjelden varhet for de fineste nyanser i lysets reflekser. Tveter er en rendyrket maler av lyset, hvis motiver ikke er stedbundne.

I 1982 ble Kåre Tveter for første gang invitert til Svalbard. Senere ble det fem besøk, og Tveter uttalte selv at han etter møtet med Svalbard aldri ble den samme. 9. mars 1995 fikk Stiftelsen Kåre Tveter-samlingen sin permanente plass i Galleri Svalbard, etter at Tveter selv hadde donert et 40-talls arbeider.

Fasiliteter

Gradering

  • 1 - Passer for alle

Fasiliteter

Gradering

  • 1 - Passer for alle

TripAdvisor

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av