Ny-Ålesund

Ny-Ålesund

En forskningsstasjon på 79 grader nord

Søk etter ting å gjøre

Type:
Navn / nøkkelord:
Facilities
Varighet

Ny-Ålesund

Ny-Ålesund er verdens nordligste bosetning og ligger på 79 grader nord på Nordvest-Spitsbergen. Ny-Ålesund ligger på sørsiden og halvveis inne i Kongsfjorden, og bosetningen ble opprinnelig til på grunn av kulldrift, som startet opp i 1916. Fra slutten av 1960-tallet har forskning vært hovedaktiviteten i Ny-Ålesund. I dag er det en forskningsstasjon med forskere fra over 10 forskjellige land, og innbyggertallet i Ny-Ålesund ligger på rundt 40 personer på helårsbasis, men kan øke opp til 150 personer på sommerstid.

Bosetningen har en egen flyplass, kaianlegg, et museum, verdens nordligste postkontor og en suvenirbutikk. På sommerstid kan Ny-Ålesund nås med båt, enten på dagstur eller som en del av en flerdagerstur med større skip. På vinterstid er Ny-Ålesund et stoppested for et fåtall skiekspedisjoner som tilbys av ulike turoperatører. Det er ingen overnattingsmuligheter for turister i bosetningen.

Ny-Ålesund er en bosetning med dramatisk historie. I perioden mellom 1917 og 1962 drev Kings Bay Kull Company gruvedrift i Ny-Ålesund. Perioden var preget av flere ulykker, og til sammen mistet 76 personer livet i forbindelse med gruvedriften. Det som virkelig satte stoppen for gruvesamfunnet i Ny-Ålesund var den store ulykken som fant sted 5. november 1962. Ulykken krevde 21 menneskeliv, der 11 av disse fikk gruven som sin gravplass.

Ny-Ålesund er også kjent for startpunktet for Roald Amundsens ekspedisjoner til Nordpolen. Du kan blant annet fremdeles se luftskipmasten som luftskipet «Norge» var fortøyd i. Dette var også startpunktet for den dramatiske Nordpolreisen til italienske Umberto Nobile. Ekspedisjonen havarerte på hjemreisen, og halve mannskapet gikk tapt. Nobile ble på mirakuløst vis reddet.

Ny-Ålesund har Svalbards største samling av automatisk fredete kulturminner. 29 bygninger, rundt halvparten av alle bygningene i bosetningen, er fredet. I tillegg er mange rester fra gruvetiden fortsatt synlige. Dette gjør Ny-Ålesund til en plass med stor opplevelsesverdi for besøkende.

Viktig informasjon for besøkende til Ny-Ålesund

Som besøkende i Ny-Ålesund er det noen regler man må vite om: I bosetningen, og i en radius på 20 km rundt Ny-Ålesund er det radiostillhet, det vil si at wifi og blåtann/bluetooth må være skrudd av på mobilen og andre enheter. Det er ikke tillatt å bruke droner eller annet utstyr (kamera, klokker osv.) med wifi påslått. Dette er på grunn av Kartverkets geodesistasjon rett utenfor bosetningen, som måler jordas bevegelser med svært fintfølende instrumenter.

Som besøkende i Ny-Ålesund er det også viktig at du går på veiene og plankestiene, og ikke på tundraen. Biologer forsker på tundraen og på fugler som bruker den, det er derfor viktig å forstyrre både vegetasjon og dyr minst mulig. I tillegg er det mange forskningsinstallasjoner plassert i og rundt bosetningen, så for å være sikker på å ikke ødelegge forskningsresultater må man holde seg på veiene.

Kilde: Norsk Polarinstitutt, Kings Bay

Avgrens søket

Spesifiser søket ditt nærmere

Fasiliteter
Utmerkelser

Antall resultater:

Antall resultater: 2

 1. Trip Advisor vurdering

  Trip Advisor vurdering - 778 vurderinger778 vurderinger

  Skiekspedisjon til Ny-Ålesund - Hurtigruten Svalbard

  Longyearbyen

  En av de mest spektakulære skiekspedisjonene du kan gjøre er denne flotte skituren til Ny-Ålesund. Vi legger bak oss milevis av brelandskap, og dette på en tid av året da solen skinner hele døgnet. Du vil oppleve fjorder og fjell, dyreliv,…

  Fasiliteter

  Gradering

  • 5 - Denne aktiviteten krever meget god fysikk og over gjennomsnittet god fysisk form

  Fasiliteter

  Symboler

  • Miljømerket bedrift
  • Ekspedisjon
  • Mat
  • Ski
  • Overnatting telt

  Trip Advisor vurdering

  Trip Advisor vurdering - 778 vurderinger778 vurderinger
 2. Trip Advisor vurdering

  Trip Advisor vurdering - 811 vurderinger811 vurderinger

  Ny-Ålesund - Verdens nordligste by - Better Moments

  Longyearbyen

  Hver torsdag og søndag vil Better Moments gi deg mulighet til å oppleve Ny-Ålesund. Denne gamle gruvebyen er i dag en av de største forskningsbyene i arktis. Og var også start punktet til de mange nordpol ekspedisjonene på begynnelsen av…

  Fasiliteter

  Gradering

  • 1 - Passer for alle

  Fasiliteter

  Symboler

  • Lukket båt
  • Mat
  • Handicapvennlig
  • Toalett

  Trip Advisor vurdering

  Trip Advisor vurdering - 811 vurderinger811 vurderinger
Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av