Hvordan kle seg på Svalbard

Hvordan kle seg på Svalbard

Her må du kle deg riktig!

Hvordan kle seg på Svalbard

Når du besøker arktiske Svalbard må du kle deg godt og riktig. Gjennom hele året veksler været fort her i Høy Arktis. Sterk vind kan gjøre at temperaturen føles lavere enn den egentlig er. Terrenget på Svalbard er preget av tundra og steinur, og du vil trenge solide og vanntette sko eller fjellstøvler for å ferdes i villmarken.

SommertidGjennomsnittstemperaturen i sommermånedene (midten av mai – september) er 3-7 grader celsius. Du vil trenge en vindtett jakke, vindtett bukse og ullundertøy i tillegg til votter, skjerf og lue. Om sommeren smelter snø og is noe som fører til at elvene blir store. Du vil trenge gummistøvler eller fjellstøvler med gamasjer hvis du skal på fottur, og for å krysse slike elver i sommerhalvåret.

VintertidOm vinteren, fra oktober til mai, kan temperaturen gå ned mot -30 og opp til -11 grader celsius. 

Ta med dine beste vinterklær når du kommer på besøk! Du trenger vindtett yttertøy og flere lag med ull eller fleece under. Husk å ta med varme vinterstøvler og vindtette lue, votter, hansker og skjerf som holder hodet og hender varme og tørre. En balaklava som dekker både hode og hals er perfekt sammen med et vindtett hodeplagg. En refleksvest er også nyttig i den mørke polarnatta. Vi anbefaler også at du tar med deg brodder, da det ofte er is på veien.

Ta med de varmeste klærne du har for å være godt forberedt på de ekstreme værforholdene som kan forekomme her på Svalbard.

Greit å vite
 

Når du skal være med på organisert utflukt er det vanlig at turoperatøren stiller med nødvendig utstyr og ytterklær. Dersom du er usikker på hva du skal ta med så spør turoperatøren din om råd.

Klær og annet utstyr kan du også kjøpe i en av de mange sports- og utstyrsbutikkene i Longyearbyen, og det er tax-free.

Ta gjerne med innesko eller varme sokker for innendørs bruk. Det er vanlig her på Svalbard å ta av seg skoene når du er på besøk hjemme hos noen, og når du går inn i hoteller, butikker og kontorer. Tradisjonen med å ta av seg sko og støvler før man går inn stammer fra tiden da gruvene befant seg nær byen. På den måten unngikk man å ta med seg det sorte kullstøvet inn i husene. 

Svalbard

Inspirasjon

 1. Polarsommer
  17. mai - 30. september. Midnattssol, fargerik flora og store kontraster gir rammen til den vakre polarsommeren hvor dagen aldri tar slutt
 2. Nordlysvinter
  1. oktober - 28. februar. I slutten av oktober kaster sola årets siste stråler over landskapet og Svalbard går inn i den magiske og stemningsfulle nordlysvinteren
 3. Solvinter
  1. mars - 16. mai. Lyset og sola kommer tilbake, aktivitetsnivået og energien øker. Alt du har lyst til er å være ute på eventyr i den lyse svalbardvinteren
 4. Aktivitetsplanleggeren
  Planlegg den perfekte Svalbardopplevelsen!
 5. Din sikkerhet på Svalbard
  Viktig informasjon om sikkerhet på Svalbard
 6. Svalbardvettreglene
  Vi anbefaler deg å lese disse viktige retningslinjene før din reise til Svalbard
Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av