Barentsburg

Gruvesamfunnet ved Grønfjorden

Ved Grønfjorden, en fjordarm helt vest i Isfjord-bassenget på Svalbard, ligger gruvesamfunnet Barentsburg. 

Barentsburg fikk navnet sitt først i 1920 da det nederlandske selskapet N.V. Nederlandsche Spitsbergen Compagnie kjøpte og oppkalte stedet etter den nederlandske sjøfareren Willem Barentsz som oppdaget Bjørnøya og Nordvest-Spitsbergen i 1596. Men i 1932 ble Barentsburg solgt videre til det sovjetiske statsselskapet Arktikugol, og siden Sovjetunionens fall har det russiske statseide gruveselskapet Trust Arktikugol drevet samfunnet der.

Byen ble nærmest utslettet under andre verdenskrig, og bygningene som utgjør Barentsburg i dag er derfor forholdsvis nye. På tross av dette hviler det et historisk sus over stedet, og selv etter Sovjetunionens fall speider fortsatt Lenin utover Grønfjorden fra der bysten hans fortsatt står foran Barentsburgs boligblokker i byens sentrum.

Om Barentsburg

Barentsburg ligger 60 km vest for Longyearbyen, og har blant annet eget kullkraftverk, sykehus, hotell, skole, barnehage og kultur- og idrettsbygg. Byen er også hjem til en forskningsstasjon i tilknytning til Kola Science Centre og Det Russiske vitenskapsakademi, samt det ene av Russlands to generalkonsulater i Norge.

Informasjon om reiser med enhver form for tilknytning til russisk statseide selskaper på Svalbard

Med bakgrunn i Russlands invasjon av Ukraina, og de brudd på folkeretten og menneskerettigheter dette innebærer, har en ekstraordinær generalforsamling i Visit Svalbard bestemt at alle produkter, reiser, tjenester eller andre tilbud med enhver form for tilknytning til russiske, statseide selskaper på Svalbard, fjernes fra Visit Svalbards plattformer.

For mer informasjon, se pressemeldingen fra Svalbard Reiselivsråd og Visit Svalbard AS.

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av