Solvinter

Solvinter

1. mars - 16. mai

Solvinter

Snøscooter i solvinter @JarleRøslandBook din Svalbardopplevelse allerede nå! Solvinteren er den mest populære tiden å besøke Svalbard på, og vi anbefaler at du er tidlig ute med å booke både overnatting og aktiviteter.

1. mars  - 16. mai
 

På fastlandet kaller vi den korte perioden fra mars til medio mai gjerne for «våren», et begrep som ikke gir så mye mening på Svalbard. For her er det fortsatt full vinter disse 2,5 månedene, med et vakkert is- og snødekt landskap så langt øyet kan se. Selv om vi har dagslys denne perioden er det likevel store kontraster i lysforholdene, fra nesten tussmørke på dagtid tidlig i mars til den evige midnattssola fra 20. april av.

Fra begynnelsen av mars har vi altså lyse dager og fortsatt mørke kvelder og netter, og denne overgangen frem mot midten av april kalles gjerne «pastellvinteren». Dette henviser til de helt spesielle og vakre lysforholdene, der snødekte fjell hviler mot en knallblå himmel, og der solens stadig sterkere tilværelse kaster de klareste pastellfarger over landskapet. Denne overgangen fra mørketid til den lyse årstiden gjør noe med alle som bor her på 78 grader nord, hvor vi nærmest våkner opp igjen til en ny natur hver dag etter hvert som lyset fortrenger mørket. Vi endrer nå også fokuset vårt fra aktiviteter hjemme og i byen til langt mer action utendørs, det være seg på ski, eller med hundeslede eller snøscooter. 

Temperaturforandring
 

Temperaturen er ofte kald ved inngangen til solvinteren, med flotte forhold for alt av vinteraktiviteter. Men etter hvert som sola stiger høyere på himmelen stiger også gradestokken, og det blir mer behagelig å oppholde seg ute. I det midnattssola ankommer mot slutten av april kan vi faktisk merke at det våres, selv om det fortsatt er full vinter. De første trekkfuglene inntar øya, og i det vi bikker mai på kalenderen kan vi ane de første tegnene til at snøen og vinteren slipper taket.

Hund med dame under solvinter - Svalbard @Jarle RøslandI perioden vi kaller «solvinteren», der vi går fra litt sol til midnattssol i løpet av noen hektiske uker, er det de store utendørsopplevelsene som først og fremst lokker besøkende til Longyearbyen. Spesielt hundeturer og snøscooterturer er populære aktiviteter, der man tar seg ut i mer fjerntliggende terreng for å se på den råe og spektakulære villmarka i Høy-Arktis. Er man heldig kan man også se isbjørnen, Kongen av Arktis, selv om dette hender forholdsvis sjelden. Uansett er vi i dens rike, og som gjest gjør vi vårt beste for ikke å forstyrre verken isbjørnen eller annet dyreliv.

Bestill

Din aktivitet nå

 1. Snøscooterturer
  Alle kjører snøscooter på Svalbard - og du burde også prøve! Å cruise gjennom det uendelige arktiske landskapet gir en frihetsfølelse du sjelden har opplevd
 2. Hundekjøring
  Hundesledeturer i det arktiske landskapet er både en fredfull og vakker opplevelse, både sommer og vinter.
 3. Isgrotte
  Bli med til en frossen verden under de gamle isbreene
 4. Skiturer i arktisk natur
  Longyearbyen er omringet av majestetiske fjell og natur, perfekt for unike skiopplevelser
 5. Ekspedisjoner
  Book din neste ekspedisjon og skap minner for livet på en flerdagers tur på Svalbard, både sommer og vinter
 6. Fotosafari
  Fotosafari på Svalbard er unikt, ikke glem minnekortet!
 7. Sightseeing og foredrag
  Ikke la deg lure av det lave innbyggertallet. Longyearbyen har flere attraksjoner og muligheter enn mange andre byer
 8. Beltevogn
  Dette er en perfekt måte å oppleve den arktiske villmarken på, på en komfortabel måte. Passer godt for deg som ikke kan eller ønsker å kjøre snøscooter eller bli med på fotturer
 9. Hvis du ønsker å se og oppleve mest mulig av den ville, rå og uberørte arktiske naturen, så bli med på en båttur!
  Hvis du ønsker å se og oppleve mest mulig av den ville, rå og uberørte arktiske naturen, så bli med på en båttur!
 10. Bryggeribesøk
  Besøk et ekte arktisk bryggeri
 11. Solfestuka
  Å feire solens tilbakekomst er en stor og viktig tradisjon for de lokale i Longyearbyen
 12. Mat- og drikkeopplevelser
  Mat smaker bedre ute i den arktiske villmarken. Og enda bedre kombinert med en spennende aktivitet
 13. Fotturer
  Det er mange flotte fotturer å velge mellom. Enten i nærheten av byen eller ute i villmarken
 14. Sykkelturer
  Opplev gleden av å sykle ute i Svalbards mektige natur på en fatbike, og nyt det arktiske landskapet
Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av