Ofte stilte spørsmål
Under finner du svar på de mest vanlige spørsmålene vi får i vår turistinformasjon.
Nei. Det er kun ca. 50 km vei i Longyearbyen som kan benyttes til bilkjøring. Til Barentsburg og Pyramiden må man reise med båt (om sommeren) eller snøskuter (om vinteren). Les gjerne Hvordan reise til Barentsburg og Pyramiden.
Isbjørnen, kongen av Arktis, har blitt sett i byen, men er mest utenfor byen. Den holder seg gjerne i nærheten av isbreer og is, altså nord og øst for Longyearbyen. Vi anbefaler at du alltid går i følge med en guide eller lokale med våpen, når du forlater bosetningen.
Fra gammelt av måtte man ta av seg sko og støvler når man gikk inn for å unngå å dra med seg sand og gjørme iblandet kullstøv inn i bygninger. Flere gruver i drift i nærheten av byen og grusveier gjorde at fottøyet ble temmelig møkkete. I dag gjør vi det mer av tradisjon enn av praktiske grunner.
Vi anbefaler alle gjester å melde seg på organiserte turer hvor en guide ivaretar sikkerheten både med tanke på ferdsel (fare for ras, sprekker i isbre mv.) og med tanke på isbjørn.
Det er permafrosten som tidligere har gjort det nødvendig å legge rørgater over bakken. Nå har vi teknologien til å legge rørene i bakken. Det er et bevisst valg å bevare deler av det gamle rørgatesystemet, restaurert for noen år siden, og som blant annet kan ses i Nybyen.
På Svalbard er det permafrost ca. 100 meter dypt. Bygging i permafrostområder er en utfordring. Alt av kabler og vannrør må gå over bakkenivå, og alle oppvarmede bygg må plasseres på peler så varmestråling ikke smelter permafrosten i løsmassene under ytterligere. Å bygge kjeller ned i bakken vil føre til setningsskader på husene.
Dette fjellet heter Hiorthfjellet og er 926 meter høyt.
Longyearbyen og Svalbard ligger så langt nord at det er mulig å se nordlys både dag og natt i nordlysvinteren. Det er aller best mulighet for å nordlys hele døgnet i perioden med polarnatt som strekker seg fra 14. november til 29. januar. Mørketiden går fra 26. oktober til 16. februar. Vi anbefaler å bli med på en av våre nordlyseventyr.
Alle aktiviteter som kan tilpasses for rullestolbrukere er markert med et symbol med rullestol. Ta kontakt med turoperatøren ved booking slik at de kan gi ytterligere informasjon.
Russerne ved det statseide gruveselskapet Trust Arcticugol kjøpte tettstedet Barentsburg av nederlenderne i 1932.
Svalbard er en del av kongeriket Norge, men ligger utenfor Schengen og EØS-samarbeidet. Svalbard ble unntatt fra EØS sitt virkeområde da Norge sluttet seg til EØS-avtalen i 1992. Bakgrunnen var de særlige forhold som følger av Norges folkerettslige forpliktelser etter Svalbardtraktaten. Schengen-traktaten ble inngått i 1985. Formålet med traktaten er å fjerne grensepostene og grensekontrollene mellom landene og erstatte dette med styrket grensekontroll i områdets yttergrenser. Norge sluttet seg til Schengen-samarbeidet i 1996. Som følge av adgangsbestemmelsen i Svalbardtraktaten artikkel 3 er ikke Svalbard omfattet av avtalen om tilknytning til Schengen-samarbeidet (rett til adgang for borgere av land som har signert Svalbardtraktaten).
Dette har flere praktiske konsekvenser, blant annet at personer som reiser til Svalbard ikke trenger visum for å komme hit. Dersom man kommer fra et land som er visumpliktig for innreise til Norge, må man imidlertid ha transittvisum tur/retur fordi man som regel må mellomlande på det norske fastlandet for å fly både til og fra Svalbard. At Svalbard ligger utenfor Schengen betyr også at det er tollbehandling og innreisekontroll ved reise fra Svalbard til fastlands-Norge.
Utenlandske borgere må medbringe pass eller nasjonalt ID-kort. Tilreisende fra land utenfor Schengen må også ha transittvisum tur/retur Svalbard siden man mellomlander i Norge. Nordmenn kan reise til Svalbard med enten pass, førerkort utstedt etter 1998, kredittkort med bilde eller Forsvarets ID-kort. Av rent praktiske årsaker er det imidlertid tilrådelig å ha med pass. Les også Hvordan reise til Svalbard.
Vi sier at selve byen er et område hvor man ikke trenger isbjørnbeskyttelse, det vil si området hvor det er bebyggelse og menneskelig aktivitet. Beveger du deg utenfor dette området, inklusive oppover i fjellene, bør man delta på organiserte turer med guide. En fin tur i byen som også fastboende benytter seg av er byrunden.
Flere hoteller tilbyr frokost til sine gjester. Ellers åpner kafeene stort sett kl. 10.00 og man kan spise frokost der.
I tillegg til kafeene i Longyearbyen åpner de aller fleste restaurantene kl. 11 eller kl. 12 og tilbyr lunsj.
Spisestedene i Longyearbyen tilpasser gjerne meny/måltid etter behovene til gjestene. Gi gjerne beskjed på forhånd hvis du kan, eller gi beskjed når du skal bestille, så blir dere enige om en god løsning. Merk likevel at alternativene kan være begrenset pga varetilgang.
Matbutikken i Longyearbyen, COOP Svalbardbutikken, har et stort utvalg av glutenfrie og andre allergivennlige varer. Cafeer og restauranter vil også kunne tilpasse meny/måltid etter spesielle behov. Gi gjerne beskjed på forhånd – eller si fra når du bestiller, så gjør de sitt beste for å finne en god løsning.
Svalbard har mye forskjellig å tilby basert på hvilken sesong det er. Kanskje må du komme tilbake flere ganger for å oppleve alle Svalbards sider? Bruk gjerne vår aktivitetsplanlegger for å se hva de ulike sesongene kan tilby av aktiviteter.
Man kan få vasket klær på Mary Ann's polarrigg eller hos ISS. Noen hoteller og gjestehus tilbyr også tilgang til vaskemaskin.
Visit Svalbard lager en åpningstidsguide som endres hver måned.
Man kan ikke veksle valuta på Svalbard. Svalbard har likevel et godt utbygd betalingssystem hvor nesten alle kredittkort blir akseptert. Ellers tar de fleste butikkene imot Euro, USD og GBP. I tillegg har banken, plassert i gågaten, minibank.
Noen butikker godtar betaling i annen valuta som Euro, USD og GBP. På grunn av lavere vekslingskurs på kontanter så anbefales det å bruke debet- eller kredittkort hvor man får dagens kurs.
Postkontoret ligger ved siden av banken, midt i gågaten i sentrum av Longyearbyen.
Du finner postkasser på postkontoret og på flyplassen. Flere hoteller samt Turistinformasjonen tilbyr seg også å ta imot kort som skal postlegges.
Flere hoteller har bagasjeoppbevaring for sine kunder. Ellers finnes det ikke (spesiell) bagasjeoppbevaring i Longyearbyen.
Som tilreisende kan man fiske med stang og pilkeredskaper i Isfjorden og i noen vann rundt på Spitsbergen hvis man har løst fiskekort hos Sysselmannen. Vann er vanskelig å nå for tilreisende, men flere turoperatører tilbyr havfiske fra båt. Fisking fra land er vanskelig på Spitsbergen da fjordene er svært langgrunne.
Man må søke om tillatelse fra Sysselmannen for å kunne leie våpen. Sportsbutikkene Longyear78 og Sportscenteret leier ut våpen.
Svalbardhallen har svømmebasseng og du finner åpningstidene på deres nettside.
Svalbardhallen har et styrketreningsrom. Du finner åpningstidene på deres nettside.
Flybussen betjener alle ankomster og avganger og stopper utenfor de aller fleste hoteller og overnattingssteder.
Frølageret (Svalbard Globale Frøhvelv), befinner seg utenfor sentrum og i et område hvor det er behov for isbjørnbeskyttelse. Vi anbefaler å delta på organisert tur med guide som ivaretar sikkerhet og som kan fortelle mer om frølageret og områdene rundt.
Mest dyreliv vil man kunne se på en båttur. Det er flere båtturer å velge mellom gjennom store deler av året.
Det er mye å finne på, i og rundt Longyearbyen. Turer med hundeslede (sommer og vinter), fotturer, snøskuterturer, båtturer og sightseeing-turer. Dessuten har vi mange attraksjoner du kan besøke; museer, gallerier samt en gruve hvor det tilbys guidete turer.
Offentlige toaletter finnes på Lompensenteret (midt i gågaten). Det er også et offentlig toalett på bykaia.
Værvarsler finner man blant annet på www.yr.no eller www.pent.no. Spesifikke værstasjoner for Longyearbyen og omegn finnes også på UNIS sine nettsider.
SIM-kort kan kjøpes på COOP Svalbardbutikken eller hos Telenor Svalbard.
Det finnes ikke noe firma, men noen private kan bistå med enkle reparasjoner (skjerm-skifte). Bistand må søkes for eksempel i Facebook-gruppen «Kjøp/salg/bytte/gi bort Longyearbyen».
COOP Svalbardbutikken og 78grader Taxfree selger noe kamerautstyr.
Visit Svalbard formidler turer for alle sine medlemmer til de prisene som operatørene oppgir. Det er med andre ord samme pris som direkte fra turoperatørene.
Hvis man ønsker å forhøre seg om rabatt må man kontakte turoperatøren direkte. Det gis generelt ikke rabatter hvis man kjøper flere turer.