FAQ

FAQ

Ofte stilte spørsmål

Ofte stilte spørsmål

Kan man ta med seg reinsdyrgevir hjem om man finner et på Svalbard? Hvorfor er reinsdyrene her så stutte og tjukke? Når er det best å besøke Svalbard? 

Disse og mange andre spørsmål som vi ofte blir spurt i vår turistinformasjon har vi forsøkt å svare opp på denne siden.
Men dersom du har noen spørsmål som ikke er besvart her eller ser en feil som bør rettes opp vil vi gjerne høre fra deg på mail til info@visitsvalbard.com!

Reise og opphold

  1. Hvordan kan man reise til Svalbard?

    Man kan reise til Svalbard ved å fly fra både Oslo og Tromsø på fastlandet til Svalbard Lufthavn i Longyearbyen med enten SAS eller Norwegian.

    Mer informasjon om hvordan man kan reise til Svalbard

  2. Hvordan kan man reise til Svalbard på en bærekraftig måte?

    Man kommer ikke unna at en reise til Svalbard gir et miljøavtrykk, men det er flere grep man kan ta for et mer bærekraftig opphold! Vi har samlet noen tips til hvordan man kan oppleve Svalbard og Longyearbyen på en mer bærekraftig måte på våre nettsider.

    Mer informasjon om hvordan du kan oppleve Svalbard og Longyearbyen med god samvittighet

  3. Hvordan kommer man seg fra Svalbard Lufthavn til Longyearbyen etter man har landet med fly, og hvordan kommer man seg til Svalbard Lufthavn fra overnattingsstedene i Longyearbyen?

    Flybussen i Longyearbyen koordineres med alle ordinære ankommende og avreisende fly ved Svalbard Lufthavn. Etter henting ved ankomst stopper bussen ved alle hoteller og gjestehus i Longyearbyen, og for alle avganger henter bussen gjester ved alle hotellene og gjestehusene i Longyearbyen for transport ut til flyplassen. Det er også mulig å ta taxi fra flyplassen til Longyearbyen eller å leie bil fra Arctic Autorent på flyplassen.

    Mer informasjon om flybussen i Longyearbyen

  4. Når er det best å besøke Svalbard?

    Det finnes ikke ett fast svar på når det er best å besøke Svalbard, selv vil vi si at Svalbard er fint hele året rundt! De forskjellige sesongene på Svalbard tilbyr hver sine unike opplevelser. Nordlysvinteren kan i Svalbards polarnatt by på muligheten til å se nordlys midt på dagen, Solvinteren gir fra april av muligheter for vinteraktiviteter døgnet rundt under midnattssola, og Polarsommeren byr på fargerik flora og et yrende dyreliv.

    Mer informasjon om sesongene på Svalbard

  5. Trenger jeg visum, pass eller andre reisedokumenter for å reise til Svalbard?

    Reisende til Svalbard må ha med seg enten pass eller nasjonalt ID-kort, dette gjelder både for norske og utenlandske borgere.

    Svalbard er en del av kongeriket Norge, men ligger utenfor Schengen og EØS-samarbeidet fordi Svalbard ble unntatt fra EØS-avtalen i 1992. Dette betyr at man ikke trenger visum for innreisen til Svalbard fra fastlands-Norge. Men dersom man kommer fra et land som er visumpliktig for innreise til Norge må man imidlertid ha et transittvisum tur/retur ettersom man som regel må mellomlande på det norske fastlandet ved reiser til/fra Svalbard.

    Siden Svalbard ligger utenfor Schengen betyr det også at man må gjennom tollbehandling og innreisekontroll ved reiser til Svalbard fra fastlands-Norge og vice versa.

    Informasjon om innreise og opphold fra Sysselmesteren på Svalbard

  6. Hva gjør jeg dersom jeg vil bo på Svalbard? Hvordan kan jeg skaffe meg en jobb på Svalbard?

    De som ønsker å bosette seg og jobbe på Svalbard bør gjøre seg godt kjent med de gjeldende lovene, reglene og ordningene som gjelder på Svalbard. Selv om ikke visum eller egen arbeids- oppholdstillatelse trengs, må alle oppfylle visse krav for å kunne være bosatt på Svalbard.

    Følgende linker hos offentlige etater på Svalbard inneholder relevant og viktig informasjon for de som ønsker å bo og jobbe på Svalbard:

    Ny i Longyearbyen, Longyearbyen lokalstyre

    Innreise og opphold, Sysselmesteren på Svalbard

    Skatt på Svalbard, Skatteetaten

    Arbeid og opphold på Svalbard, NAV

    Ledige jobber på Svalbard, NAV

  7. Hvordan kommer jeg meg rundt i Longyearbyen?

    Longyearbyen er veldig kompakt, og innenfor bosetningens grenser ved isbjørnvarselskiltene er det meste innen en gangavstand på 20-30 min året rundt. Om sommeren leier også Svalbard Turistinformasjon ut gratis bysykler til gjester som kan brukes til å komme seg rundt i Longyearbyen enda kjappere.
    Vi vil anbefale å benytte seg av den korte gangavstanden og muligheten til å leie bysykler om sommeren for å gjøre besøket ditt så bærekraftig som mulig. Utenom flybussen i Longyearbyen finnes det ikke ordinær kollektivtransport på Svalbard.

    I Longyearbyen finnes det to taxiselskap som kan bistå med transport lokalt. Disse heter Longyearbyen Taxi (Tlf: +47 79 02 13 75) og Svalbard Buss og Taxi (Tlf: +47 79 02 13 05).

    Det er også mulig å leie bil fra Arctic Autorent og Svalbard Auto i Longyearbyen.

  8. Hvordan kommer jeg meg til Barentsburg, Pyramiden, Ny-Ålesund eller Isfjord Radio?

    Isfjord Radio kan også nås på organiserte guidede turer med båt om sommeren. Isfjord Ekspressen har daglige avganger og kjører tur/retur mellom Longyearbyen og Isfjord Radio fra juni til midten av september. Ny-Ålesund kan for besøkende på Svalbard normalt kun nås med båt på dagsbesøk om sommeren.
    Om sommeren kan man se Barentsburg og Pyramiden på avstand i løpet av organiserte guidede turer. I perioden fra rundt mars og utover vinteren/våren kan sjøisforhold forhindre ferdsel rundt Barentsburg og Pyramiden.

    Om vinteren kan Isfjord Radio nås med organiserte guidede snøscooterturer når forholdene tillater dette. Merk at Isfjord Radio er åpent for gjester i sesong fra rundt midten av februar til slutten av september. Noen organiserte snøscooterturer gjennomføres i områdene rundt Barentsburg og Pyramiden som gjør det mulig å se disse stedene på avstand.

    Informasjon om reiser med enhver form for tilknytning til russisk statseide selskaper på Svalbard
    Med bakgrunn i Russlands invasjon av Ukraina, og de brudd på folkeretten og menneskerettigheter dette innebærer, har en ekstraordinær generalforsamling i Visit Svalbard bestemt at alle produkter, reiser, tjenester eller andre tilbud med enhver form for tilknytning til russiske, statseide selskaper på Svalbard, fjernes fra Visit Svalbards plattformer.

    For mer informasjon, se pressemeldingen fra Svalbard Reiselivsråd og Visit Svalbard AS.

     

    Mer informasjon om Isfjord Radio

    Mer informasjon om Ny-Ålesund

    Mer informasjon om hvordan man kan reise til Barentsburg og Pyramiden

  9. Hvilken valuta brukes på Svalbard?

    På Svalbard brukes norske kroner (NOK). Butikkene i Longyearbyen foretrekker bruk av kort fremfor kontanter til betaling.

  10. Hvor kan jeg veksle valuta eller ta ut kontanter?

    Man kan ikke veksle valuta på Svalbard, men nesten alle kort blir akseptert ved betaling hos bedrifter på Svalbard. Det finnes ikke en bank eller minibank på Svalbard, så dersom du ønsker å bruke kontanter til betaling bør du ta ut dette før avreise til Svalbard fra fastlandet. Bedriftene i Longyearbyen foretrekker bruk av kort fremfor kontanter til betaling.

  11. Hvilke Covid-19 restriksjoner gjelder for reiser til Svalbard?

    Så kjapt ny oppdatert informasjon om restriksjoner knyttet til Covid-19 og reiser til Svalbard blir tilgjengelig vil vi publisere det på vår koronainformasjonsside.

    Informasjonsside for Covid-19 og reiser til Svalbard

  12. Hva betyr det at Svalbard er norsk, men likevel utenfor Schengen?

    Svalbard er en del av kongeriket Norge, men ligger utenfor Schengen og EØS-samarbeidet. Svalbard ble unntatt fra EØS sitt virkeområde da Norge sluttet seg til EØS-avtalen i 1992. Bakgrunnen var de særlige forhold som følger av Norges folkerettslige forpliktelser etter Svalbardtraktaten. Schengensamarbeidet ble inngått i 1985. Formålet med traktaten er å fjerne grensepostene og grensekontrollene mellom landene og erstatte dette med styrket grensekontroll i områdets yttergrenser. Norge sluttet seg til Schengensamarbeidet i 1996. Som følge av adgangsbestemmelsen i Svalbardtraktaten artikkel 3 er ikke Svalbard omfattet av avtalen om tilknytning til Schengensamarbeidet (rett til adgang for borgere av land som har signert Svalbardtraktaten).

    Dette har flere praktiske konsekvenser, blant annet at personer som reiser til Svalbard ikke trenger visum for å komme hit. Dersom man kommer fra et land som er visumpliktig for innreise til Norge, må man imidlertid ha transittvisum tur/retur fordi man som regel må mellomlande på det norske fastlandet for å fly både til og fra Svalbard. At Svalbard ligger utenfor Schengen betyr også at det er tollbehandling og innreisekontroll ved reise til Svalbard fra fastlands-Norge og vice versa.

  13. Hvor kan jeg gå for å få informasjon om Svalbard og hva jeg kan gjøre når jeg besøker Svalbard?

    I den sørlige enden av gågata i Longyearbyen sentrum finner du turistinformasjonskontoret for Svalbard som gjerne bistår deg med informasjon om Svalbard og tips om aktiviteter, bespisning, arrangement og mye mer i Longyearbyen og på Svalbard for øvrig.

    Mer informasjon om Svalbard Turistinformasjon i Longyearbyen

Bestillinger, aktiviteter, overnatting og opplevelser på Svalbard

  1. Hvor kan jeg bestille turer og aktiviteter?

    Her på visitsvalbard.com er det mulig å bestille turer og aktiviteter med samtlige av de lokale aktivitetsleverandørene på Svalbard. Prisen for turer og aktiviteter på våre nettsider er lik de du vil finne på aktivitetsleverandørenes egne nettsider. Du kan sjekke hvilke turer og aktiviteter som er tilgjengelige for bestilling via vår bestillingskalender.

    Du kan også skaffe deg en full oversikt over alle aktiviteter og turer som tilbys på våre nettsider via vår aktivitetsplanlegger. Der finner du både informasjon om aktivitetene/turene og hvordan du kan bestille disse.

  2. Selger Visit Svalbard egne turer og pakkereiser?

    Nei, i Visit Svalbard organiserer vi ikke turer eller egne pakkereiser selv, og vi er ikke en turoperatør. Vi drifter visitsvalbard.com hvor vi formidler og selger lokale aktivitetsleverandører sine aktiviteter. En bestilling via visitsvalbard.com er å anse som en avtale mellom gjesten som bestiller og bedriften som tilbyr aktiviteten som har blitt bestilt. Visit Svalbard er ikke en part i verken selve bestillingen, pengetransaksjonen eller leveransen av aktiviteten, annet enn som fasilitator via den felles bestillingsportalen visitsvalbard.com.

    Informasjon om betingelser og vilkår for bestilling av aktiviteter gjennom visitsvalbard.com

  3. Hvor lenge bør oppholdet på Svalbard vare?

    Vi anbefaler ikke at man planlegger for et kortere opphold enn 5 dager. På Svalbard er værforholdene uforutsigbare og kan endre seg kjapt, og været kan året rundt føre til at noen aktiviteter ikke er gjennomførbare på enkelte dager. For å være sikrere på at man får opplevd det hver av Svalbards sesonger har å by på i form av aktiviteter, opplevelser og eventyr, anbefaler vi opphold gjerne fra 5 til 10 dager i varighet. Med et lengre opphold har man flere dager til rådighet i tilfelle værforholdene fører til at utendørsaktiviteter avlyses enkelte dager, og et lengre opphold er også mer bærekraftig! Ved å reise færre ganger per år og oppholde seg lengre på ett sted når man først er på reise avgir man et lavere fotavtrykk og bidrar til lokal verdiskapning.

    Mer informasjon om hvordan du kan oppleve Svalbard og Longyearbyen med god samvittighet

  4. Hvor lang tid i forveien bør man bestille turer og aktiviteter?

    Vi anbefaler å bestille de turene og aktivitetene du ønsker å prioritere for Svalbardbesøket ditt så tidlig som mulig, gjerne samtidig som du bestiller overnatting og flyreiser. Turer og aktiviteter i helger og enkelte perioder i løpet av året kan bli fullbestilte inntil et halvt år før avreise.

    Finn tilgjengelige turer og aktiviteter til ditt Svalbardbesøk

    Finn inspirasjon og informasjon om turer og aktiviteter til ditt Svalbardbesøk

  5. Får jeg en rabatt hvis jeg bestiller flere turer samtidig?

    Visit Svalbard tilbyr ikke en rabatt ved bestilling av flere turer samtidig. For å forhøre seg om rabatt kan man ta kontakt med aktivitetsleverandørene direkte, men det gis generelt ikke rabatter hvis man bestiller flere turer samtidig.

  6. Er det mulig å leie utstyr, bekledning og bil i Longyearbyen?

    Ja, det finnes en rekke bedrifter som tilbyr utleietjenester! Det tilbys utleie av både skiutstyr, turutstyr, bil, snøscooter, kamera eller utstyr til nødkommunikasjon i felt.

    Oversikt over utleietilbud på Svalbard

  7. Kan man leie våpen til isbjørnbeskyttelse, og må man ha tillatelse til dette?

    Bedriftene Longyear78 og Sportscenteret i Longyearbyen tilbyr utleie av våpen (rifle og signalpistol) til bruk som isbjørnbeskyttelse. For å kunne leie våpen når man ikke har et gyldig norsk våpenløyve fra før må man søke om låneløyve fra Sysselmesteren på Svalbard før man kan låne skytevåpen. Privatpersoner over 18 år som har gyldig norsk våpenkort eller gyldig europeisk våpenpass kan låne våpen uten å søke.

    Informasjon fra Sysselmesteren på Svalbard om lån av våpen

  8. Må man dra sammen med en guide når man vil gå på tur på Svalbard?

    Vi anbefaler alle som besøkende å enten melde seg på organiserte guidede turer eller å leie en privat guide via en av de lokale aktivitetsleverandørene på Svalbard.

    Grunnen til dette er at ferdsel på Svalbard krever gode forberedelser, ekstra sikkerhetshensyn og spisset kompetanse på grunn av naturforholdene på øygruppa. De lokale aktivitetsleverandørene på Svalbard har guider med god kompetanse og kjennskap til hva Svalbardnaturen krever av sikkerhet. Gjennom året trener lokale guider jevnlig på alt fra isbjørnsikkerhet og sikker våpenhåndtering til sikker ferdsel på breer, i skredterreng og redningsoperasjoner ved skader på tur.

    Ved å være med en profesjonell guide fra en lokal aktivitetsleverandør kan du være trygg på at sikkerheten din er ivaretatt på tur, samtidig som guiden gladelig deler sin kunnskap om livet og historien på Svalbard!

    5 grunner til at den lokale Svalbardguiden kan gjøre svalbardeventyret ditt uforglemmelig!

  9. Finnes det aktiviteter som er tilgjengelige for familier med både små og større barn?

    Ja, det gjør det!
    Gjennom hele året finnes det en rekke aktiviteter som passer for familier hvor både store og små kan bli med for å oppleve Svalbard. Husk å sjekke hvilke aldersgrenser som gjelder ved bestilling av forskjellige aktiviteter, og ta gjerne kontakt direkte med de lokale aktivitetsleverandørene om du lurer på om en aktivitet kan tilpasses barn. Vi anbefaler familier som reiser med små barn om å bestille aktiviteter ved direkte henvendelse til aktivitetsleverandørene.

    Våre tre enkle tips for å virkelig lykkes med Svalbardferien for barnefamilier:
    1. Ha nok varme klær! Informasjon om anbefalt bekledning for de forskjellige årstidene på Svalbard for både store og små finner du på våre nettsider.
    2. Ta med en termos! Selv om det på mange guidede turer serveres både kaffe, solbærtoddy og kakao kan en termos med varmt vann redde øyeblikket og trivselen. En pulverkakao eller en Rett-i-koppen i sekken er en billig forsikring som sørger for at utflukten blir vellykket.
    3. Lei en egen guide! Flere aktivitetsleverandører på Svalbard kan tilby tilpassede turer for deg og dine. Det gjør at tempoet lettere kan tilpasses gruppens yngste (eller eldste?), dere kan ta flere pauser, og bruke akkurat så lang tid dere ønsker på tur.

    Ta høstferien på Svalbard!

  10. Er bekledning inkludert når man bestiller en aktivitet?

    På enkelte turer er utleiebekledning inkludert når man bestiller aktiviteten. Dette gjelder typisk turer som snøscooterturer, ATV-safarier, båtturer med RIB, hundekjøring, gruvebesøk og kajakkturer, men det er ikke garantert at alle slike turer inkluderer utleiebekledning.
    Informasjon om bekledning er inkludert eller hva som er tilstrekkelig egenbekledning finner du som regel i beskrivelsen for de forskjellige aktivitetene som tilbys. Dersom du er usikker vil vi anbefale å ta kontakt direkte med aktivitetsleverandørene.

  11. Hvordan finner jeg handicaptilpassede aktiviteter?

    Aktiviteter som kan tilpasses handicappede gjester er merket med et eget symbol i form av en rullestol i oversiktslister for aktiviteter på visitsvalbard.com.

    Sjekk de merkede aktivitetenes beskrivelse for mer informasjon om hvordan de er tilpasset handicappede. Ta kontakt direkte med aktivitetsleverandøren som tilbyr aktiviteten dersom du ønsker mer informasjon eller ikke finner informasjon om hvordan aktiviteten er tilpasset.

  12. Hvordan finner jeg aktiviteter som tilbys av miljøsertifiserte bedrifter?

    Aktiviteter som tilbys av miljøsertifiserte bedrifter er merket med et symbol i form av et blad i oversiktsliter for aktiviteter på visitsvalbard.com.

    Du finner også en oversikt over miljøsertifiserte bedrifter på Svalbard på visitsvalbard.com 

  13. Når kan jeg se nordlys, og når er det best mulighet for å se de?

    Nordlysvinteren og mørketiden fra 26. oktober til 16. februar er den beste tiden for å jakte nordlys på Svalbard. Longyearbyen og Svalbard ligger så langt nord at det er mulig å se nordlys både dag og natt i Polarnatta som er den mørkeste perioden i løpet av Nordlysvinteren på Svalbard.
    Polarnatta varer fra 14. november til 29. januar. Gjennom Nordlysvinteren tilbyr lokale aktivitetsleverandører en rekke forskjellige nordlyseventyr og nordlysaktiviteter.

    Blir det nordlys i dag? Nyttige verktøy og tips for å kunne finne nordlyset på Svalbard

    Fotografer nordlyset på Svalbard

    Nordlyseventyr på Svalbard

    10 ting du burde vite om nordlyset

    10 spektakulære nordlysopplevelser på Svalbard

  14. Hvilken aktivitet må jeg bestille for å få se isbjørn? Finnes det isbjørnsafarier?

    Det tilbys ingen isbjørnsafarier eller andre typer turer som oppsøker isbjørn på Svalbard eller som kan garantere at man får sett isbjørn. På Svalbard er det forbudt og straffbart å oppsøke, forfølge, lokke til seg, mate eller å forstyrre isbjørn. Overtredelse av bestemmelsene straffes strengt.

    Generelt på guidede turer i Svalbards natur kan det hende at man kommer over eller observerer isbjørn da de finnes overalt på Svalbard året rundt. Ved isbjørnmøter og isbjørnobservasjoner på guidede turer vil guiden alltid sørge for å ivareta turdeltakernes sikkerhet og unngå nærmøter med isbjørn. Dersom guiden vurderer situasjonen som trygg for gruppa og i tråd med gjeldende lover og regler kan det hende man får mulighet til å observere isbjørn på lang avstand.

    Din sikkerhet på Svalbard

    Mer informasjon om isbjørn på Svalbard

  15. Kan man leie hytter på Svalbard?

    Man kan ikke leie hytter på Svalbard som besøkende, men man kan bli med på en organisert guidet tur til en villmarkshytte. Villmarkshyttene på Svalbard er hytter som besøkende kan overnatte på når de deltar på guidede turer over flere dager med de lokale aktivitetsleverandørene som eier og drifter disse.

    Oversikt over villmarkshytter på Svalbard

  16. Hvilket førerkort trenger man for å kjøre snøscooter og ATV på Svalbard?

    På organiserte turer med snøscooter eller ATV trenger du et gyldig førerkort for bil eller lettmotorsykkel/motorsykkel/traktor dersom du skal være sjåfør, og førerkortet må da medbringes. Som passasjer trenger man ikke å ha eller medbringe førerkort.

  17. Finnes det museum og gallerier i Longyearbyen?

    Ja, det gjør det! Longyearbyen har flere forskjellige gallerier og museer man kan besøke. Du finner en oversikt over disse på våre nettsider.

    Oversikt over museer og gallerier i Longyearbyen

  18. Kan man besøke Svalbard Globale Frøhvelv?

    Frøhvelvet er ikke åpent for besøkende, men det er mulig å delta på organiserte guidede turer som stopper på utsiden av frøhvelvet slik at man kan se det ikoniske inngangspartiet.

    Mer informasjon om Svalbard Globale Frøhvelv og turer som besøker hvelvet

  19. Hvilke aldersgrenser gjelder for ulike aktiviteter?

    Aldersgrensene på forskjellige typer aktiviteter kan variere fra bedrift til bedrift og kommer an på aktivitetenes varighet og innhold blant annet. Informasjon om aldersgrenser finnes på informasjonssidene for samtlige av aktivitetene på visitsvalbard.com, men i tilfeller hvor informasjon om aldersgrenser ikke er oppgitt bør man kontakte aktivitetsleverandøren som tilbyr aktiviteten for å undersøke dette.

    Familier som reiser med barn som er yngre enn den oppgitte aldersgrensen for en aktivitet bør kontakte aktivitetsleverandøren før bestilling for å undersøke mulighetene for å likevel bli med på aktiviteten.

  20. Finnes det aktiviteter i Longyearbyen jeg kan gjøre på egen hånd uten guide?

    Ja, innenfor Longyearbyens bygrenser finnes det flere aktiviteter man kan gjøre på egenhånd.
    En lokal favoritt er å gå byrunden som gir deg en fin rundtur gjennom bosetningen. Langs byrunden finner man også skiltstasjoner som forteller deg om hva du ser rundt deg, de forskjellige historiske stedene samt kulturminnene i Longyearbyen, og massevis av annen interessant informasjon.

    En gåtur opp mot høydebassenget til øst i Longyearbyen kan gi en fantastisk utsikt innover Adventdalen, og den ikoniske Taubanesentralen er også en fascinerende attraksjon innen gangavstand fra sentrum. Langs Longyearelva går det gangstier som er fine å gå en kort tur langs, og man kan kanskje være så heldig å finne en fossil blant steinene der!

    I Longyearbyen kan man også gå på en «bysafari» for å se etter dyreliv. Svalbardreinsdyr er fredelige vesen og er vanlige å få øye på innimellom husene i byen og langs gatene. Om man er virkelig heldig kan det hende at man også får øye på en polarrev som lusker rundt hushjørnene. Ta derfor gjerne med kameraet selv på en kort gåtur, og sørg for å holde avstand til ville dyr slik at de ikke forstyrres unødig.

    Mer informasjon om byrunden i Longyearbyen

    Bykart for Longyearbyen

Natur, dyreliv, kulturminner og ferdsel

  1. Hvor kan man ferdes på egenhånd uten isbjørnbeskyttelse i Longyearbyen?

    Så lenge man holder seg innenfor byens grenser og ikke passerer de såkalte «isbjørnskiltene» i Longyearbyen, kan man ferdes på egenhånd uten isbjørnbeskyttelse. Isbjørnskiltene finner man langs veiene som leder ut av Longyearbyen ved Longyearbyen havn i vest, Svalbard Villmarkssenter i øst, og i Nybyen eller ved Huset mot sør.

    En av de mest populære gåturene lokalt i Longyearbyen hvor man ikke trenger å tenke på isbjørnbeskyttelse er byrunden. Denne runden er omtrent 8 kilometer lang og går forbi noen av de mest ikoniske bygningene i Longyearbyen.

    Mer informasjon om byrunden i Longyearbyen

  2. Hvor kan man møte på isbjørn?

    På Svalbard kan man møte isbjørn overalt hele året. Man må være særlig oppmerksom når man beveger seg utenfor bosetningene. Derfor bør man alltid ferdes sammen med en profesjonell lokal guide som har med seg og har kompetanse i bruk av skremmemidler og våpen for isbjørnbeskyttelse. De profesjonelle lokale svalbardguidene har god kunnskap om håndtering av isbjørnmøter og trener regelmessig på sikker håndtering av møter med bjørn med mål om å avvikle situasjoner uten skader hos både mennesker og bjørn.
    Innenfor byens grenser i Longyearbyen kan man ferdes uten å burde ha med seg en guide og utstyr til isbjørnbeskyttelse.

    Mer informasjon om isbjørn på Svalbard

    Din sikkerhet på Svalbard

  3. Hvor kan man fiske? Når tilbys fisketurer?

    Som tilreisende på Svalbard kan man fiske med stang og pilkeredskaper der røyeforskriften åpner for det og inntil de sesongvise kvotene er fylt. Merk at tilreisende ikke har mulighet til å kunne fiske med enkelte redskap eller i enkelte typer vann/områder.

    Havfiske fra båt tilbys som organiserte turer på Svalbard hovedsakelig mot slutten av Polarsommeren fra august til oktober.

    Oversikt over organiserte fisketurer på Svalbard

    Mer informasjon om jakt og fiske på Svalbard

  4. Hva slags dyr kan man se på Svalbard?

    Svalbard har et rikt dyreliv både til lands og til vanns. Blant disse finner man den stedegne Svalbardreinen, polarreven, og isbjørnen som er ikonisk for øygruppa. På Svalbard finner man også en rekke forskjellige arter av sel, hvalross, og hvaler. Man finner også et variert fugleliv hvorav den stedegne Svalbardrypa er den eneste landfuglen som oppholder seg på Svalbard året rundt.

    Mer informasjon fra Norsk Polarinstitutt om dyreliv på Svalbard

  5. Hva er mørketiden og polarnatten? Kan man se noe selv om det er polarnatt?

    Mørketiden på Svalbard varer fra 26. oktober til 16. februar, dette er perioden da solen er under horisonten hele døgnet. I deler av begynnelsen og slutten av denne perioden er det fortsatt skumring midt på dagen, men det blir aldri fullt dagslys siden sola ligger 6 grader under horisonten.

    Polarnatten på Svalbard derimot er hva man kaller en «Civil Polar Night», og oppstår når sola går 6 grader eller mer under horisonten. Den varer fra 14. november til 29. januar, og har kun noen glimt av skumring midt på dagen, men oppleves ofte som om det er like mørkt hele døgnet.

    Man kan fortsatt se litt selv om det er polarnatt, men på skyfrie dager med fullmånelys kan man være så heldig å se både fjell og landskap på lang avstand. Det er uansett praktisk å ha en hodelykt, og man bør alltid gå med refleks når man ferdes i Longyearbyen i løpet av mørketiden.

  6. Kan man ta med seg reinsdyrgevir hjem om man finner et på Svalbard?

    Det er forbudt å flytte på fallvilt, selvdøde dyr i naturen eller deler av slike på Svalbard. Gevir som fortsatt sitter fast i hodeskallen fra et dødt svalbardreinsdyr er å regne som fallvilt og kan ikke tas med hjem. Naturlig felte reinsdyrgevir er derimot unntatt fra dette forbudet.

    For mer informasjon, se Svalbardmiljøloven §94 og Sysselmesteren på Svalbard sin veileder for forskere på Svalbard

  7. Kan jeg fly drone på Svalbard?

    Det er forbudt å fly droner i en sone med radius på fem kilometer fra flyplassen i Longyearbyen og Svea. Ny-Ålesund har en sone på 20km rundt byen med radiostillhet og droneforbud. Dette betyr at det i praksis er forbud mot å fly droner i Ny-Ålesund og i hele Kongsfjorden.

    Dersom man skal fly droner utenfor forbudssonen må man sette seg inn i reglene for droneflyvning på Svalbard. De viktigste av disse er:
    - Det er forbudt å forstyrre dyrelivet på Svalbard
    - Ikke fly høyere enn 120 meter over bakken
    - Hold en avstand på 150 meter fra mennesker, bygninger, båter etc.
    - Du må alltid kunne se dronen din
    - Sett deg inn i reglene som gjelder filming og fotografering av andre mennesker
    - Det er ikke tillat å fly drone i mørket, med mindre det er montert lys på dronen.

    Mer informasjon om bruk av droner på Svalbard

  8. Hvordan bør jeg kle meg i kulden?

    Gjennomsnittstemperaturen i sommermånedene (midten av mai – september) er 3-7 grader celsius. Du vil trenge en vindtett jakke, vindtett bukse og ullundertøy i tillegg til votter, skjerf og lue. Om sommeren smelter snø og is noe som fører til at elvene blir store. Du vil trenge gummistøvler eller fjellstøvler med gamasjer hvis du skal på fottur, og for å krysse slike elver i sommerhalvåret. Om vinteren, fra oktober til mai, kan temperaturen gå ned mot -30 grader celsius på det kaldeste. Men gjennomsnittstemperaturen ligger gjerne på rundt -12 grader celsius tidlig på vinteren og kan gå opp til rundt -5 grader celsius i gjennomsnitt mot slutten av vintersesongen.

    Ta med dine beste vinterklær når du kommer på besøk! Du trenger vindtett yttertøy og flere lag med ull eller fleece under. Husk å ta med varme vinterstøvler og vindtett lue, votter, hansker og skjerf som holder hodet og hender varme og tørre. En balaklava som dekker både hode og hals er perfekt sammen med et vindtett hodeplagg. En refleksvest og hodelykt er også nyttig i den mørke polarnatta. Vi anbefaler også at du tar med deg brodder, da det ofte er is på veien. Uansett årstid er det også veldig praktisk å ha med seg en dagstursekk til bruk i både byen og på tur.

    Ta med de varmeste klærne du har for å være godt forberedt på de ekstreme værforholdene som kan forekomme på Svalbard.

    Mer informasjon om hvordan man bør kle seg på Svalbard

  9. Når kan man oppleve nordlyset? Når kan man oppleve midnattssola?

    Nordlyssesongen på Svalbard er mellom sent i september til midten av mars, og det beste tidspunktet er mellom klokken 18:00 og 24:00. Mellom klokken 04:00 og 08:00 om morgenen kan det også være gode muligheter. I polarnatta fra 14. november til 29. januar kan man være heldig med å se nordlys hele døgnet, selv midt på dagen. Man må samtidig huske at det ikke finnes noen garanti for å kunne se nordlyset i disse periodene da det avhenger av at man har de rette værforholdene og sterkere solvinder enn normalt.

    Midnattssola på Svalbard kan oppleves fra 20. april til 23. august på Svalbard, og strekker seg med det helt fra solvinteren til slutten av polarsommeren.

    10 ting du burde vite om nordlyset

    Solvinteren på Svalbard

    Polarsommeren på Svalbard

  10. Er det lov å gå inn i og/eller utforske kulturminner slik som gamle gruver, industribygg, fangsthytter og andre kulturminner på Svalbard?

    På Svalbard er det bestemt at det tilhører en sikringssone rundt den synlige eller kjente ytterkant av automatisk fredete kulturminner på 100 meter i alle retninger. Løse kulturminner regnes som faste når de er knyttet til en bestemt lokalitet. Følgende kulturminner er automatisk fredet:
    - Faste kulturminner fra tiden før 1946
    - Løse kulturminner fra tiden før 1946, når de kommer for dagen tilfeldig, ved undersøkelse, utgraving eller på annen måte.

    Husene i Pyramiden samt noen av hyttene rundt Barentsburg, Pyramiden, og Coles Bay er privat eiendom eid av Trust Arktikugol. Det bes om at folk ikke går inn i hytter og hus som ikke er åpne for offentligheten, og tilfeller hvor folk tar seg inn i disse byggene vil bli rapportert til Sysselmesteren på Svalbard.

    For mer informasjon, se Svalbardmiljøloven §39

  11. Er det sant at man ikke får lov til å plukke blomster på Svalbard?

    Det stemmer. Det er forbudt å plukke blomster på Svalbard. Svalbardmiljøloven sier at ingen må skade eller fjerne flora på Svalbard. Unntatt fra bestemmelsen om skade er skade som følge av lovlig ferdsel eller godkjent virksomhet. Innsamling av sopp, tang og tare til privat bruk er tillatt. Innsamling av flora til forskning eller undervisning er tillatt dersom det ikke gjør vesentlig inngrep i bestanden på stedet.

    For mer informasjon, se Svalbardmiljøloven §28 og §29

  12. Kan man kjøre bil til Barentsburg, Pyramiden, Ny-Ålesund eller Isfjord Radio fra Longyearbyen?

    Nei. I Longyearbyen er det kun totalt ca. 50km med bilvei i og rundt bebyggelsen. Det finnes ingen bilvei som kobler Longyearbyen med Barentsburg, Pyramiden, Ny-Ålesund eller Isfjord Radio. Men man kan komme seg til disse destinasjonene på andre vis som med båt eller snøscooter.

  13. Hvordan kommer jeg meg til og fra flyplassen i Longyearbyen?

    Flybussen i Longyearbyen går til alle ankommende og avreisende fly og stopper ved alle overnattingssteder i Longyearbyen. På flybussen kan du betale med kort eller norske kroner, og det er mulig å enten kjøpe enveisbillett eller tur/retur-billett. Det er også mulig å ta taxi fra flyplassen til Longyearbyen eller å leie bil fra Arctic Autorent på flyplassen.

    Mer informasjon om flybussen i Longyearbyen

  14. Hvor nært kan jeg være til dyrelivet på Svalbard?

    Som et hovedprinsipp er det ønskelig å unngå at dyr endrer adferd på grunn av vårt nærvær som mennesker på Svalbard. Forstyrrelser av dyrelivet kan føre til umiddelbare adferdsendringer og fysiske skader samt langvarige effekter som påvirker dyrenes overlevelsesevne.
    Forskjellige dyr oppfører seg forskjellig i møter med mennesker, og vi må selv oppføre oss på forskjellige måter i møter med forskjellige typer dyr for å unngå å forstyrre de.

    Mer informasjon om ferdsel og dyreliv på Svalbard

  15. Er det sant at man kan få rabies på Svalbard?

    Det forekommer rabies på Svalbard hos bl.a. Svalbardrein og polarrev. For å være på den sikre siden bør man derfor ikke nærme seg eller være i nær kontakt med ville dyr eller fallvilt.

Mat og drikke + handel

  1. Er det nødvendig å bestille bord på restauranter i Longyearbyen?

    Vi vil anbefale å alltid bestille bord på restaurant i Longyearbyen, spesielt i helgene, i høysesong eller rundt høytider.

  2. Hvilke ute- og spisesteder finnes det på Svalbard? Hva kan dere anbefale?

    Du finner en full oversikt over forskjellige ute- og spisesteder på Svalbard på våre nettsider under Mat og drikke.
    Det finnes noe for enhver smak på Svalbard, og vi kan anbefale å ta en kikk på vår kulinariske guide til Svalbard og Longyearbyen som «et Mekka for foodies».

    Mat og drikke på Svalbard

    Longyearbyen - et Mekka for foodies

  3. Hvilke butikker finnes i Longyearbyen?

    Du finner en oversikt over butikker i Longyearbyen på våre nettsider via linken under.

    Oversiktsside for butikker i Longyearbyen

  4. Finnes det spisesteder for vegetarianere og veganere i Longyearbyen?

    Ja, samtlige av spisestedene i Longyearbyen har eller kan tilby veganske og/eller vegetarianske alternativ til sine gjester. Gi gjerne beskjed på forhånd eller spør om dette allerede når du bestiller bord.

  5. Hvor kan jeg spise frokost?

    Flere av hotellene kan tilby frokost både for sine gjester på hotellene og andre som ønsker å betale for å spise der. Spør i resepsjonen på hotellene for informasjon om pris og når de tilbyr frokostservering.

  6. Hvor kan jeg spise lunsj?

    Lunsj kan du spise både på kafé eller restaurant da flere av disse tilbyr lunsjmenyer på dagtid. Det er også mulig å kjøpe varmlunsj i ferskvareavdelingen på Svalbardbutikken Coop Svalbard.

  7. Er det mulig å finne mat tilpasset matallergier eller matpreferanser i Longyearbyen?

    Matbutikken i Longyearbyen Svalbardbutikken Coop Svalbard har et stort utvalg av glutenfrie og andre allergivennlige varer. Spisestedene vil også kunne tilpasse meny/måltid etter spesielle behov. Gjerne gi beskjed på forhånd eller si ifra om dette når du bestiller bord, så gjør de sitt beste for å finne en god løsning.

Greit å vite i Longyearbyen og praktisk informasjon når man er på Svalbard

  1. Hvilke nødnumre gjelder på Svalbard?

    På Svalbard gjelder de samme nødnumrene som man bruker ellers i Norge, disse inkluderer:
    - 110 – Brann
    - 112 – Politi
    - 113 – Medisinsk nødtelefonhjelp
    - 1412 – Til bruk for hørselshemmede

    Det er viktig å merke seg at dersom du oppdager en isbjørn i eller i nærheten av Longyearbyen må Sysselmesteren på Svalbard varsles så snart som mulig på telefonnummer 112.

    Ved et slikt tilfelle i Longyearbyen bør du:
    - Trekke deg unna isbjørnen – med rolige bevegelser hvis mulig
    - Kom deg til et sikkert sted
    - Når du er i trygghet, forsøk å observere isbjørnen til Sysselmesteren kommer

  2. Kan man leie vinterklær noen plass?

    Vanlige vinterklær tilbys det per nå ikke leie av, men hos snøscooterforhandlerne Ingeniør G. Paulsen (IGP) og Svalbard Snøscooterutleie er det mulig å leie snøscooterbekledning dersom de har dette tilgjengelig.
    Snøscooterbekledning inkluderer vanligvis en varm snøscooterdress, godt isolerte vinterstøvler, isolerte snøscootervotter, en balaclava og hjelm. Selv om bekledningen er ment for snøscooterkjøring er det fullt mulig å bruke dette om du har behov for god og varm bekledning til lettere aktiviteter utendørs om vinteren.

  3. Når åpner de forskjellige butikkene, spisestedene og attraksjonene i Longyearbyen?

    Åpningstidene hos de forskjellige bedriftene i Longyearbyen finner du i vår åpningstidsguide som oppdateres månedlig.

    Åpningstidsguiden for Longyearbyen

  4. Hvorfor «må» man gå med refleks i Longyearbyen?

    Når det er mørkt ute er det alltid lurt å gå med refleks da det kan være vanskelig for bilister å se fotgjengere på siden av veien. Siden det er få fotgjengerfelt i Longyearbyen må man som fotgjenger ofte gå på siden av bilveiene. Med en lang mørketid og polarnatt hvor det er mørkt døgnet rundt er det derfor ekstremt viktig å gjøre seg godt sett i trafikken for å unngå ulykker.
    Dersom du ikke har med deg en refleks og skal ut og gå i Longyearbyen i mørket kan du spørre resepsjonen på hotellet ditt om de har refleks som du kan låne. Du finner også reflekser til salgs på flere av sportsbutikkene i byen og på Svalbardbutikken Coop Svalbard.

  5. Må jeg ha med meg flybilletten for å handle alkohol på butikken?

    For å kjøpe øl eller sprit må tilreisende vise flybillett, og de lokale har egne rasjoneringskort som stemples hver gang de kjøper dette. Dette henger igjen fra i gamle dager når Longyearbyen var en gruveby og enkelte typer alkohol ble rasjonert ut til arbeiderne i byen.
    Det er fortsatt kvoter for hvor mye øl, sterkvin og brennevin man kan kjøpe per måned på butikken i Longyearbyen.

  6. Hvorfor må jeg ta av meg skoene på enkelte steder i Longyearbyen?

    På Svalbard vil du på flere restauranter, hoteller, i turistinformasjonen og offentlige bygg som museer, sykehuset og biblioteket se at folk tar av seg skoene i gangen, og går videre inn i sokkelesten. Tradisjonen stammer fra gammelt av når Longyearbyen var et gruvesamfunn, da tok man av seg på beina for å ikke dra med seg kullstøv overalt. Mange steder har tatt vare på denne tradisjonen, og har enten tøfler til utlån, eller du kan ta med dine egne.

  7. Hvorfor ligger det rør over bakken på Svalbard, og hvorfor står husene i byen på påler?

    Når du går rundt i Longyearbyen legger du kanskje merke til at husene står på påler og at alle rør ligger oppå bakken. Dette er på grunn av permafrosten. Permafrosten vil ved smelting om sommeren hale og dra i ethvert hus som er støpt til bakken, og pålene som er slått ned i permafrosten for å stabilisere husene gjør det derfor mulig å unngå vedlikeholdsarbeid hvert eneste år. Rørene er over bakken av samme grunn. Når permafrosten smelter og fryser presser den ting oppover, og vannrør ville dermed ikke holdt seg under bakken.

  8. Hvorfor står det snøscootere parkert utendørs mange steder i Longyearbyen?

    Uten å ha helt eksakte tall kan man trygt si at det finnes flere snøscootere enn mennesker på Svalbard. Longyearbyen er en kompakt by hvor det ikke er vanlig å ha en egen garasje, og derfor står blant annet snøscootere ofte parkert utendørs. Rundt omkring i byen er det egne parkeringssoner hvor lokalbefolkningen kan parkere snøscooterne sine. For å minimere skader på bakken der snøscootere er parkert på tundraen i løpet av sommeren og forhindre at snøscootere fryser fast i bakken, setter lokalbefolkningen snøscooterne sine på paller.

  9. Finnes det et sted man kan få vasket klær i byen?

    Man kan få vasket klær på Mary-Ann’s Polarrigg eller hos ISS i Longyearbyen. Noen hoteller og gjestehus tilbyr også tilgang til vaskemaskin for sine gjester.

  10. Hvor er postkontoret?

    Postkontoret i Longyearbyen ligger midt i gågaten i sentrum av Longyearbyen.

  11. Hvor kan jeg sende postkortene mine fra?

    Du finner postkasser på postkontorene eller på flyplassen. Flere hoteller samt turistinformasjonskontoret i Longyearbyen tilbyr seg også å ta imot kort som skal postlegges.

  12. Hvor er det offentlige toalett i Longyearbyen?

    Offentlige toaletter finner man på Lompensenteret midt i gågaten i Longyearbyen. Det er også et offentlig toalett på bykaia i Longyearbyen.

  13. Hvor finner jeg værvarselet for Svalbard?

    Værvarselet for Svalbard finner man blant annet på yr.no.
    Spesifikke værstasjoner for Longyearbyen og omegn finnes også på UNIS sine nettsider. (kun tilgjengelig på engelsk)

  14. Kan man kjøpe kamerautstyr på Svalbard?

    Svalbardbutikken Coop Svalbard selger noe kamerautstyr. Det er også mulig å leie både kamera, objektiv og kamerautstyr hos Svalbard Camera Rentals.

  15. Hvor kan man kjøpe SIM-kort på Svalbard?

    SIM-kort kan kjøpes på Svalbardbutikken Coop Svalbard eller hos Telenor Svalbard.

Spesielle Svalbardspørsmål

  1. Hvordan unngår jeg å bli hakket i hodet av sinte terner?

    Rødnebbternene man møter langs sjøkanten på Svalbard om sommeren kan oppleves veldig sinte, men det er fordi de er beskyttende ovenfor redet sitt som mest sannsynlig er i nærheten. De er kjente for å hakke intetanende forbipasserende mennesker og dyr, gjerne i hodet, for å få de bort fra området de oppholder seg i.

    For å unngå å skade fuglene samtidig som du unngår å bli hakket i hodet selv når du møter på de finnes det derimot et enkelt triks! Ternene går som regel inn for angrep mot det høyeste punktet på den de vil skremme vekk, så om man strekker noe i været som en arm, kamerastativ eller en pinne vil de stupe etter det man holder opp i stedet for hodet ditt.

  2. Jeg sjekket Tinder når jeg kom til Svalbard, men det dukker opp folk som ikke bor på Svalbard når jeg gjorde det. Hvorfor skjer det?

    Selv om man ikke har aktivert at man kan søke etter en match på Tinder utenfor den maksimale søkerekkevidden kan det fortsatt hende at man får opp personer fra fastlands-Norge på Tinder når man er på Svalbard.

    Grunnen til dette er at mobiler på Svalbard ofte viser posisjonen din feil, og som regel vises du da som om du er på fastlandet selv om du er i Longyearbyen og bruker en kort søkerekkevidde.

    Bare prøv å bytt fra mobildata til WiFi eller motsatt, så vises som regel posisjonen din på Tinder rett igjen slik at du kan fortsette letingen etter en Svalbardflørt!

  3. Hvorfor er reinsdyrene her så stutte og tjukke?

    Om du for eksempel har sett reinsdyr på fastlandet vil du kjapt merke at reinsdyrene på Svalbard ser litt annerledes ut. Svalbardreinen er en stedegen underart av reinsdyr som kun finnes på Svalbard.
    Den ser annerledes ut enn andre reinsdyr med sine korte og butte bein, en kort hals, lite hode, korte ører og en stutt kropp. Og dette gjør den perfekt for det arktiske klimaet på Svalbard! Når den tykke vinterpelsen deres etter hvert vokser ut ser de virkelig tykke og gode ut, selv om dette ikke alltid er tilfellet.

    Mer informasjon om Svalbardreinen

  4. Er det sant at det er ulovlig å dø på Svalbard?

    Nei. Det er nok en urban myte at det er ulovlig å dø på Svalbard.
    Det er derimot lovfestede begrensninger for begravelser på Svalbard, og kistegrav tillates ikke på Svalbard. Permafrosten er en av grunnene til dette da den påvirker nedbrytningen av lik og kan som følge av gjentatt tining og nedfrysing gjennom sesongene føre til at en kiste sakte dyttes opp av jorden. Urnegrav er derimot tillat for enkelte. Norsk lov sier at avdøde personer som ved dødsfallet var bosatt på Svalbard har rett til urnegrav på kirkegården i Longyearbyen.

    For mer informasjon, se Forskrift om kirkegårder i Longyearbyen og askespredning på Svalbard

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av