FAQ

FAQ

Ofte stilte spørsmål

Ofte stilte spørsmål

Under finner du svar på de mest vanlige spørsmålene vi får i vår turistinformasjon.

Kan jeg kjøre bil til Barentsburg eller Pyramiden?

Nei. Det er kun bilvei i Longyearbyen, totalt ca 50 km, som kan benyttes til bilkjøring. Til Barentsburg og Pyramiden må man reise med båt (om sommeren) eller snøskuter (om vinteren). Les gjerne Hvordan reise til Barentsburg og Pyramiden.

Er det sant at isbjørnen går rundt i byen?

Isbjørnen, kongen av Arktis, har blitt sett i byen, men det er relativt sjelden. Den holder seg gjerne i nærheten av kysten og isbreer, altså nord og øst for Longyearbyen. Vi anbefaler sterkt at du alltid går i følge med en lokal profesjonell guide med våpen når du forlater bosetningen.

Hvorfor må jeg ta av skoene når jeg går inn på hotell, museum etc.?

Fra gammelt av måtte man ta av seg sko og støvler når man gikk inn for å unngå å dra med seg sand og gjørme iblandet kullstøv inn i bygninger. Flere gruver i drift i nærheten av byen og grusveier gjorde at fottøyet ble temmelig møkkete. I dag gjør vi det mer av tradisjon enn av praktiske grunner.

Kan jeg gå opp i fjellene rundt Longyearbyen uten guide?

Vi anbefaler alle gjester å melde seg på organiserte turer hvor en guide ivaretar sikkerheten både med tanke på ferdsel (fare for ras, sprekker i isbre mv.) og med tanke på isbjørn. Husk også at det er en sikkerhetsavstand på 100 meter fra kulturminner (bygg og gjenstander fra før 1946).

Hvorfor ligger det rør over bakken og ikke nedgravd?

Det er permafrosten som tidligere har gjort det nødvendig å legge rørgater over bakken. Nå har vi teknologien til å legge rørene i bakken. Det er et bevisst valg å bevare deler av det gamle rørgatesystemet, restaurert for noen år siden, og som blant annet kan ses i Nybyen.

Hvorfor står husene på peler?

På Svalbard har permafrosten til nå gått ca. 100 meter ned i bakken. Bygging i permafrostområder er en utfordring, da alt av kabler og vannrør må gå over bakkenivå, og alle oppvarmede bygg må plasseres på peler så varmestråling ikke smelter permafrosten i løsmassene under ytterligere. Å skulle bygge kjeller under bakken ville ført til setningsskader på husene i Longyearbyen.

Hva heter det store fjellet som man ser rett på fra Longyearbyen sentrum?

Dette fjellet heter Hiorthfjellet og er 926 meter høyt.

Når er det best mulighet for å se nordlys i Longyearbyen?

Longyearbyen og Svalbard ligger så langt nord at det er mulig å se nordlys både dag og natt i nordlysvinteren. Det er aller best mulighet for å nordlys i den perioden vi har polarnatt, fordi det da er mørkt hele døgnet. Denne perioden er fra 14. november til 29. januar. Mørketiden går fra 26. oktober til 16. februar. Vi anbefaler å bli med på en av våre nordlyseventyr.

Hvilke aktiviteter kan jeg delta på når jeg bruker rullestol?

Alle aktiviteter som kan tilpasses for rullestolbrukere er markert med et symbol med rullestol. Ta kontakt med turoperatøren ved booking slik at de kan gi ytterligere informasjon.

Hvordan ble det russisk bosetning i Barentsburg?

Russerne ved det statseide gruveselskapet Trust Arktikugol kjøpte tettstedet Barentsburg av nederlenderne i 1932.

Hva betyr det at Svalbard er norsk, men likevel utenfor Schengen?

Svalbard er en del av kongeriket Norge, men ligger utenfor Schengen og EØS-samarbeidet. Svalbard ble unntatt fra EØS sitt virkeområde da Norge sluttet seg til EØS-avtalen i 1992. Bakgrunnen var de særlige forhold som følger av Norges folkerettslige forpliktelser etter Svalbardtraktaten. Schengensamarbeidet ble inngått i 1985. Formålet med traktaten er å fjerne grensepostene og grensekontrollene mellom landene og erstatte dette med styrket grensekontroll i områdets yttergrenser. Norge sluttet seg til Schengensamarbeidet i 1996. Som følge av adgangsbestemmelsen i Svalbardtraktaten artikkel 3 er ikke Svalbard omfattet av avtalen om tilknytning til Schengensamarbeidet (rett til adgang for borgere av land som har signert Svalbardtraktaten).

Dette har flere praktiske konsekvenser, blant annet at personer som reiser til Svalbard ikke trenger visum for å komme hit. Dersom man kommer fra et land som er visumpliktig for innreise til Norge, må man imidlertid ha transittvisum tur/retur fordi man som regel må mellomlande på det norske fastlandet for å fly både til og fra Svalbard. At Svalbard ligger utenfor Schengen betyr også at det er tollbehandling og innreisekontroll ved reise fra Svalbard til fastlands-Norge.

Må jeg ha med pass når jeg skal reise til Svalbard?

Utenlandske borgere må medbringe pass eller nasjonalt ID-kort. Tilreisende fra land utenfor Schengen må også ha transittvisum tur/retur Svalbard siden man mellomlander i Norge.
Nordmenn kan frem til 31.12.2021 reise til Svalbard med:

- Pass
- Nasjonalt ID-kort
- Førerkort utstedt etter 1998
- Bankkort med bilde
- Forsvarets ID-kort

Likevel anbefaler vi nordmenn å reise med pass eller nasjonalt ID-kort, av rent praktiske årsaker.
Les også Hvordan reise til Svalbard.

Hvor kan man gå på tur uten våpen?

Vi sier at selve byen er et område hvor man ikke trenger isbjørnbeskyttelse, det vil si området hvor det er bebyggelse og menneskelig aktivitet. Beveger du deg utenfor dette området, inklusive oppover i fjellene, bør man delta på organiserte turer med guide. En fin tur i byen som også fastboende benytter seg av er byrunden.

Hvor kan jeg spise frokost?

Flere hoteller tilbyr frokost til sine gjester. Ellers åpner kafeene stort sett kl. 10.00 og man kan spise frokost der.

Hvor kan jeg spise lunsj?

I tillegg til kafeene i Longyearbyen åpner de aller fleste restaurantene kl. 11 eller kl. 12 og tilbyr lunsj.

Jeg er vegetarianer og venninnen min er veganer, kan vi finne mat vi kan spise på restaurantene i Longyearbyen?

Spisestedene i Longyearbyen tilpasser gjerne meny/måltid etter behovene til gjestene. Gi gjerne beskjed på forhånd hvis du kan, eller gi beskjed når du skal bestille, så blir dere enige om en god løsning. Merk likevel at alternativene kan være begrenset pga varetilgang.

Hvilke muligheter har man for å finne mat som er tilpasset for glutenallergi eller andre allergier/matintoleranser i Longyearbyen?

Matbutikken i Longyearbyen, COOP Svalbardbutikken, har et stort utvalg av glutenfrie og andre allergivennlige varer. Cafeer og restauranter vil også kunne tilpasse meny/måltid etter spesielle behov. Gi gjerne beskjed på forhånd – eller si fra når du bestiller, så gjør de sitt beste for å finne en god løsning.

Når er det best å komme til Svalbard?

Svalbard har mye forskjellig å tilby basert på hvilken sesong det er. Kanskje må du komme tilbake flere ganger for å oppleve alle Svalbards sider? Bruk gjerne vår aktivitetsplanlegger for å se hva de ulike sesongene kan tilby av aktiviteter.

Finnes det noe vaskeri eller et sted man kan få vasket klær i byen?

Man kan få vasket klær på Mary Ann's Polarrigg eller hos ISS. Noen hoteller og gjestehus tilbyr også tilgang til vaskemaskin.

Hvor kan jeg veksle valuta?

Man kan ikke veksle valuta på Svalbard. Svalbard har likevel et godt utbygd betalingssystem hvor nesten alle kredittkort blir akseptert. Ellers tar de fleste butikkene imot Euro, USD og GBP. 

Kan jeg betale med annen valuta enn norske kroner i Longyearbyen?

Noen butikker godtar betaling i annen valuta som Euro, USD og GBP. På grunn av lavere vekslingskurs på kontanter så anbefales det å bruke debet- eller kredittkort hvor man får dagens kurs.

Hvor er postkontoret?

Postkontoret ligger midt i gågaten i sentrum av Longyearbyen.

Hvor kan jeg postlegge postkortene mine?

Du finner postkasser på postkontoret og på flyplassen. Flere hoteller samt Turistinformasjonen tilbyr seg også å ta imot kort som skal postlegges.

Hvor kan jeg oppbevare bagasjen min?

Flere hoteller har bagasjeoppbevaring for sine kunder. Ellers finnes det ikke (spesiell) bagasjeoppbevaring i Longyearbyen.

Kan man fiske et sted i Longyearbyen? Må man ha tillatelse til dette?

Som tilreisende kan man fiske med stang og pilkeredskaper i Isfjorden og i noen vann rundt på Spitsbergen hvis man har løst fiskekort hos Sysselmannen. Vann er vanskelig å nå for tilreisende, men flere turoperatører tilbyr havfiske fra båt. Fisking fra land er vanskelig på Spitsbergen da fjordene er svært langgrunne.

Hvor kan vi leie rifle og/eller signalpistol? Må man ha tillatelse til dette?

Man må søke om tillatelse fra Sysselmannen for å kunne leie våpen. Sportsbutikkene Longyear78 og Sportscenteret leier ut våpen. For en oversikt over lokale utleietilbud, se her.

Når går flybussen og hvor stopper den?

Flybussen betjener alle ankomster og avganger og stopper utenfor de aller fleste hoteller og overnattingssteder.

Kan man gå til frølageret?

Frølageret (Svalbard Globale Frøhvelv), befinner seg utenfor sentrum og i et område hvor det er behov for isbjørnbeskyttelse. Vi anbefaler å delta på organisert tur med guide som ivaretar sikkerhet og som kan fortelle mer om frølageret og områdene rundt.

Hvilken tur anbefaler dere for å oppleve mest dyreliv?

Mest dyreliv vil man kunne se på en båttur. Det er flere båtturer å velge mellom gjennom store deler av året.

Hva ville du prioritert å gjøre på en helg?

Det er mye å finne på, i og rundt Longyearbyen. Turer med hundeslede (sommer og vinter), fotturer,  snøskuterturerbåtturer og sightseeing-turer. Dessuten har vi mange attraksjoner du kan besøke; museer, gallerier samt en gruve hvor det tilbys guidete turer.

Hvor er nærmeste toalett?

Offentlige toaletter finnes på Lompensenteret (midt i gågaten). Det er også et offentlig toalett på bykaia.

Hvordan ser værvarselet ut for i morgen?

Værvarsler finner man blant annet på www.yr.no eller www.pent.no. Spesifikke værstasjoner for Longyearbyen og omegn finnes også på UNIS sine nettsider.

Hvor kan jeg få kjøpt SIM-kort til mobil?

SIM-kort kan kjøpes på COOP Svalbardbutikken eller hos Telenor Svalbard.

Er det noen som reparerer mobiltelefoner i Longyearbyen?

Det finnes ikke noe firma, men noen private kan bistå med enkle reparasjoner (skjerm-skifte). Bistand kan søkes for eksempel i Facebook-gruppen «Kjøp/salg/bytte/gi bort Longyearbyen».

Hvor kan man få kjøpt kamerautstyr i byen?

COOP Svalbardbutikken selger noe kamerautstyr. Du kan også leie kamerautstyr hos Svalbard Camera Rentals.

Er det billigere å kjøpe turer direkte hos turoperatørene enn på www.visitsvalbard.com?

Visit Svalbard formidler turer for alle sine medlemmer til de prisene som operatørene oppgir. Det er med andre ord samme pris som direkte fra turoperatørene.

Jeg skal kjøpe tre turer, får jeg noen rabatt da?

Hvis man ønsker å forhøre seg om rabatt må man kontakte turoperatøren direkte. Det gis generelt ikke rabatter hvis man kjøper flere turer.

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av