Velkommen til jul i Longyearbyen

Velkommen til jul i Longyearbyen

Polarnatta gir deg en helt spesiell julestemning

Jul i Longyearbyen


Ekte julestemning på 78 grader nord

Julen er en stemningsfull tid, og Svalbard er kanskje verdens beste sted å være for å få den ultimate julestemningen, med den vakre og rolige polarnatten som senker seg over oss, ofte med et blafrende nordlys på dag- og kveldstid. Mørketida gir oss tid og ro til refleksjoner og avslapping mens vi pynter byen vår med lys og stjerner til jul. Her i Longyearbyen er vi så nær Nordpolen at brevene til nissen kommer først frem hvis de postes her, og nissen får mange brev fra Longyearbyen! Disse finner han i en liten postkasse i Nybyen hvor barn kan legge listene de har skrevet til julenissen.

Jarle Røssland

Første søndag i advent går et fakkeltog forbi Gruve 2 til postkassen som lyses opp av ei fjøslykt. Gatelyktene i hele Longyearbyen blir da slukket for å skape en spesiell stemning , og kanskje kan man da være så heldig at også nordlyset lyser opp julemørket.Jarle Røssland

I juletida blir hovedgata pyntet, og i sentrum settes det opp et juletre som hvert år blir fraktet den lange veien opp ifra fastlandet. Tradisjonen tro blir juletreet tent første søndag i advent på torget i sentrum. I år vil det også bli avduking av den nye julegaten og belysningen som er blitt sponset av Samfunnsløftet (Sparebank1 Nord-Norge), Longyearbyen lokalstyre og lokale bedrifter. På torget gir lukten av fersk julebakst fra Fruene oss vann i munnen, og dermed oppsøker vi kafeen litt oftere enn ellers. Fruene, som også er verdens nordligste sjokoladeri, driver med sine egne juleforberedelser, og er i disse tider opptatt med de mange sjokoladebestillingene som tikker inn i desember. I tillegg til fristende sjokolade har de også et utvalg av miljøvennlige og lokalproduserte såper og vakkert skandinavisk interiør. 

Julen er tid for god mat

Hele Longyearbyen lukter julemat når hotellene og spisestedene er klare med sine julemiddager, og det er vanskelig å ikke bli fristet. Jula er tross alt tiden for god mat i sosiale lag.

Restaurant Nansen inviteres det til en spennende julemeny gjennom hele desember. 

Polfareren Restaurant inviterer til både julemiddag og festmiddag på nyttårsaften. I tillegg arrangeres det både flere rakfiskmiddager og lutefiskmiddager. På nyttårsaften serveres det også champagnebrunch i restauranten.

Huset Restaurant og Funktionærmessen Restaurant kan du nyte flerretters festmiddager med juleinspirert meny. 

Flere av turoperatørene tilbyr pakkeløsninger for de som velger å feire julaften med oss på Svalbard. 
Basecamp Explorer Spitsbergen kan by på et seksdagers juleeventyr, med alt fra fantastiske turer med hundekjøring og snøscooter, til middag på Fangststasjonen rett utenfor Longyearbyen. Dersom du velger å tilbringe nyttårsaften på Svalbard, tilbyr de også et innholdsrikt femdagers nyttårsprogram. Basecamp Explorer Spitsbergen har også i år satset på å lage norges vakreste julehotell! Med hjelp fra interiørspesialist Halvor Bakke og stylist Berit Vildalen har de pyntet Basecamp Hotel fra topp til tå med julestemning. 

Du kan også velge å bli med Svalbard Adventures eller Hurtigruten Svalbard, som har et fullspekket program klart for jula. De tilbyr alt fra koselige stunder i puben med julefilm, til julegudstjeneste og deilige middager.

Julebord på Svalbard? Dersom du er på utkikk etter et uforglemmelig førjulseventyr, enten om det er med vennegjengen eller jobben, er det mange av aktivitetsleverandørene som kan skreddersy julebordet deres. 

Green Dog Svalbard

Utendørsaktiviteter i julen

Husk også å få med deg de ulike aktivitetene som tilbys i desember. Hundekjøring under nordlyset etterfulgt av varm drikke og snacks i en oppvarmet hytte er perfekt for å komme i julestemning.

En fottur til de nærliggende fjellene ved Longyearbyen er også å anbefale - med fantastisk utsikt utover den juleopplyste byen. Kanskje det dukker opp noen hyggelige juleoverraskelser på turene?

I julen kan man også kose seg med litt ekstra velvære i den flytende badstua SvalBad i Longyearbyen havn. SvalBad har åpent gjennom julen med egne tider og priser for private grupper på julaften og 1. juledag

Jarle Røssland

Kjøp julegavene til taxfree-pris

De ulike butikkene på Svalbard tilbyr alt fra turutstyr til reinsdyrskinn og diamanter. Her har du muligheten til å handle unike og spennende gaver til hyggelige priser. Svalbard er en avgiftsfri sone, og alt du handler her er derfor momsfritt. I Longyearbyens mange sportsforretninger kan du gjøre røverkjøp på utendørsklær og utstyr, og på Gullgruva kan du blant annet kjøpe klokker og smykker. Er du ute etter litt ekstra julestemning får du kjøpt duftlysene "Jul" fra Skandinavisk på Frost - her kan du også få tak i julestasen. Skinnboden i gågata er også verdt et besøk. Her finner du et stort utvalg av skinn- og lærprodukter, samt smykker og sko. Utvalget av suvenirer, gullvarer og diverse kvalitetsklær er rikholdig i Longyearbyen, og butikkene er åpne året rundt. I tillegg er det mange fantastiske lokalproduserte varer som gjør seg perfekt under juletreet. Dersom man ønsker litt historisk påfyll burde man også ta turen innom Svalbard Museum.

Jarle Røssland

Longyearbyens lokale juletradisjoner

Det blir ikke jul uten den tradisjonelle julemessen på Kulturhuset, hvor lokale produkter selges i god bærekraftsånd. Det er også julemarked ved Longyearbyen kunst- og håndverksenter i Nybyen.
Noen lokale familier sparer et reinsdyrlår fra høstjakta for å ha et skikkelig julemåltid hjemme i Longyearbyen, mens andre pakker mat og varme klær før de forlater byen for å feire jula på ei hytte ute i den arktiske villmarka.

I Svalbard kirke arrangeres det hvert år julegudstjeneste på julaften, og mange av lokalbefolkningen møter opp ikledd bunader fra alle landets kanter. Mange av de lokale spiser julemiddag på en av byens restauranter. Dette er en tradisjon med røtter tilbake til da Longyearbyen var et gruvesamfunn og arbeiderne samlet seg til julemiddag i messa.

Svalbard

Inspiration

 1. Svalbard Kirke
  Svalbard Kirke ønsker deg velkommen året rundt!
 2. Shopping
  Siden Svalbard er avgiftsfri sone er prisene generelt lavere enn på faslandsnorge. Her finnes et bredt utvalg av flotte butikker!
 3. Nordlyseventyr
  Svalbard er det eneste bebodde stedet i verden hvor du kan se det magiske nordlyset både natt og dag
 4. Longyearbyen
  Longyearbyen, det administrative sentrum på Svalbard. En liten norsk by med en internasjonal "wibe"
 5. Overnatting
  Velg mellom hotell, gjestehus, leilighet eller camping på Svalbard
 6. Mat og drikke
  Hvem hadde trodd at du i verdens nordligste by, med Nordpolen som nabo, kan velge og vrake i spennende mat fra hele verden?
Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av