For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies
Jul i Longyearbyen

Jul i Longyearbyen

En magisk tid!

Jul i Longyearbyen


Ekte julestemning på 78 grader nord


Julen på Svalbard er en magisk tid, og kanskje verdens beste sted å være for å få den ultimate julestemningen.Jarle Røssland Det kan ha noe å gjøre med den vakre og rolige polarnatten som senker seg over oss, med et blafrende nordlys både på dag- og kveldstid. Mørket gir oss ro og tid til refleksjoner, mens vi pynter opp den lille byen vår med lys og stjerner. Vi er så nære Nordpolen at brevene til nissen kommer først frem, og nissen får mange brev fra Longyearbyen! En liten postkasse i Nybyen tiltrekker seg spente barn, som har skrevet lange lister og adressert de til julenissen.

Første søndag i Advent går et fakkeltog forbi Gruve 2 til postkassen som lyses opp av ei lita fjøslykt. Gatelyktene i hele Longyearbyen blir slukket for å skape en spesiell stemning, og kanskje er vi så heldige at Nordlyset blir med oss i mørket.

Hovedgaten blir pyntet, og i sentrum står et juletre fraktet hele den lange veien fra fastlandet. Tradisjonen tro blir grana tent første søndag i advent på torget i sentrum. Lukten av fersk julebakst fra Fruene gjør at vi får vann i munnen, og dermed oppsøker vi den søte kafeen litt oftere enn ellers. Fruene, som er verdens nordligste sjokoladeri, er dessuten opptatt med de store sjokoladebestillingene som tikker inn i desember.

Julen er tid for god mat


Hele Longyearbyen lukter julemat når hotellene og spisestedene er klare med sine julemiddager, og det er vanskelig å ikke bli fristetJarle Røssland . Jula er tross alt tiden for god mat i sosiale lag. På Coal Miners Cabin kan du få rakfisk den 2. desember og på selveste julaften tilbyr de en smakfull julebuffet. På julaften er det også stor aktivitet på Radissonhotellet, med grøt og spekemat på dagen og julebuffet på kvelden. Og hvis du trenger å komme i julestemning litt tidligere, arrangeres det familiejulebord den 10. desember.

Legendariske Huset blir pyntet til jul fra topp til tå, og her kan du også fråtse i god julemat. Og om det ikke var nok så har også Svalbard hotell et rikt juleprogram, hvor du blant annet kan bli med på julelunch lille julaften, samt julefrokost og julemiddag på julaften. Kanskje du har lyst til å oppleve å bo på et hotell som er innredet i en ekte fangstmannstil? Det kan du på Basecamp hotell, og de tilbyr en pakketur med overnatting og julebord på koselige Gruvelagret.

Mange av de ulike aktørene tilbyr pakketurer med overnatting, aktiviteter og julebord eller julefeiring. Julebord kan om ønskelig kombineres med uforglemmelige aktiviteter, som en scootertur eller hundesledetur i polarnatten.

Shop julegavene til taxfree-pris


De ulike butikkene på Svalbard tilbyr alt fra turutstyr til reinsdyrskinn. Her har du muligheten til å handle unike og spennende Jarle Røssland gaver til hyggelige priser. Svalbard er en avgiftsfri sone, ergo får du alt du handler her til taxfree-priser. I Longyearbyens mange sportsforretninger kan du gjøre røverkjøp på utendørsklær og utstyr, og på Gullgruva kan du blant annet kjøpe klokker og smykker. Skinnboden er verdt et besøk i seg selv, med en utstoppet isbjørn som hilser deg i døra og der finner du et stort utvalg av skinn- og lær produkter, samt smykker og sko. Utvalget av suvenirer, gullvarer og diverse kvalitetsklær er rikholdig, og butikkene er åpne året rundt.

Longyearbyens lokale juletradisjoner


I Longyearbyen har vi våre egne lokale tradisjoner, og det blir ikke jul uten en konsert fra Store Norske Mandskor, gruveselskapets eget kor som synger julen inn. Det blir heller ikke jul uten det tradisjonelle julemarkedet på Kulturhuset, hvor lokale produkter selges i god bærekrafts ånd. Noen familier sparer et reinsdyrlår fra høstjakta til julemiddagen for den riktige julestemninga. Andre pakker mat og varme klær, og forlater byen på snøscooteren for å feire julen på ei lita hytte, langt ute i den arktiske villmarken. Mange av de lokale i Longyearbyen drømmer om å feire julen på den historiske hytten Fredheim, ute ved vakre Tempelfjorden. Sysselmannen leier den ut til to heldige, lokale familier hvert år, som må velge mellom julefeiring eller nyttårsfeiring i det gamle hjemmet til fangstmannen Hilmar Nøis.  

I Svalbard kirke blir det arrangert en stemningsfull konsert, med lokale sangere og kor, og til den fine gudstjenesten på julaften møter lokalbefolkningen opp ikledd bunader fra alle landets kanter. En felles julemiddag på en av byen restauranter er en god og lang tradisjon tilbake fra messetida, som samler alle innbyggerne av den arktiske byen og minner oss på det gode samholdet vi har.

Svalbard

Inspiration

 1. Svalbard Kirke
  Svalbard Kirke ønsker deg velkommen året rundt!
 2. Shopping
  Siden Svalbard er avgiftsfri sone er prisene generelt lavere enn på faslandsnorge. Her finnes et bredt utvalg av flotte butikker!
 3. Nordlyseventyr
  Svalbard er det eneste bebodde stedet i verden hvor du kan se det magiske nordlyset både natt og dag
 4. Longyearbyen
  Longyearbyen, det administrative sentrum på Svalbard. En liten norsk by med en internasjonal "wibe"
 5. Overnatting
  Velg mellom hotell, gjestehus, leilighet eller camping på Svalbard
 6. Mat og drikke
  Hvem hadde trodd at du i verdens nordligste by, med Nordpolen som nabo, kan velge og vrake i spennende mat fra hele verden?
Visit Svalbard Sustainable Destination

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av