For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies
Velkommen til jul i Longyearbyen

Velkommen til jul i Longyearbyen

Polarnatta gir deg en helt spesiell julestemning

Jul i Longyearbyen


Ekte julestemning på 78 grader nord

Julen er en stemningsfull tid, og Svalbard er kanskje verdens beste sted å være for å få den ultimate julestemningen, med den vakre og rolige polarnatten som senker seg over oss, ofte med et blafrende nordlys på dag- og kveldstid. Mørketida gir oss tid og ro til refleksjoner og avslapping mens vi pynter byen vår med lys og stjerner til jul. Her i Longyearbyen er vi så nær Nordpolen at brevene til nissen kommer først frem hvis de postes her, og nissen får mange brev fra Longyearbyen! Disse finner han i en liten postkasse i Nybyen hvor barn kan legge listene de har skrevet til julenissen.

Jarle Røssland

Første søndag i advent går et fakkeltog forbi Gruve 2 til postkassen som lyses opp av ei fjøslykt. Gatelyktene i hele Longyearbyen blir da slukket for å skape en spesiell stemning , og kanskje kan man da være så heldig at også nordlyset lyser opp julemørket.

I juletida blir hovedgata pyntet, og i sentrum settes det opp et juletre som hvert år blir fraktet den lange veien opp ifra fastlandet. Tradisjonen tro blir juletreet tent første søndag i advent på torget i sentrum. På torget gir lukten av fersk julebakst fra Fruene oss vann i munnen, og dermed oppsøker vi kafeen litt oftere enn ellers. Fruene, som også er verdens nordligste sjokoladeri, driver med sine egne juleforberedelser, og er i disse tider opptatt med de mange sjokoladebestillingene som tikker inn i desember. 

Julen er tid for god mat

Hele Longyearbyen lukter julemat når hotellene og spisestedene er klare med sine julemiddager, og det er vanskelig å ikke bli fristetJarle Røssland . Jula er tross alt tiden for god mat i sosiale lag. Gruvelageret tilbyr familiejulebord de fire første søndagene i desember. De serverer juletallerken og dessert fra kl. 16. Husk å forhåndsreservere! I Vinterhagen RestaurantMary Ann's Polarrigg får du julemeny fra 1. desember. 

Funktionærmessen Restaurant og Restaurant Nansen inviteres det til festmiddager både julaften og nyttårsaften, og her kan du ellers finne en spennende julemeny gjennom hele desember. I romjulen kan du ta på deg julegenseren og bli med på Barentz Gastropub hvor det er Ugly Christmas Sweater Party 3. juledag. 

Det legendariske Huset blir pyntet til jul fra topp til tå, og her kan du finne masse god julemat. Senere i desember tilbyr både restauranten på Huset og Kroa Svalbard femretters middager på selveste nyttårsaften. Her kan det være lurt å bestemme seg i god tid og booke på forhånd!

Polfareren Restaurant inviterer til både spennende julemiddager og julelunsj i løpet av desember. Blant annet kan du få servert julegrøt og gløgg den tredje søndagen i advent og lille julaften. På første juledag og nyttårsaften inviterer de til brunsj.

Flere av turoperatørene tilbyr pakkeløsninger for de som velger å feire julaften med oss på Svalbard. 
Basecamp Explorer Spitsbergen kan by på et femdagers juleeventyr, med alt fra fantastiske fotturer til overnatting på Fangststasjonen rett utenfor Longyearbyen. Selveste julaften tilbringes på snøscootertur dersom været tillater det, før julemiddagen serveres på Polfareren Restaurant.

Du kan også velge å bli med Svalbard Adventures, som har et fullspekket program klart for jula. De vil ta deg med på alt fra stemningsfull hundekjøring til snøscootertur på jakt etter nordlyset. På julaften byr de på smaksrik julebuffet på Polfareren Restaurant.

Jarle Røssland

Kjøp julegavene til taxfree-pris

De ulike butikkene på Svalbard tilbyr alt fra turutstyr til reinsdyrskinn og diamanter. Her har du muligheten til å handle unike og spennende gaver til hyggelige priser. Svalbard er en avgiftsfri sone, og alt du handler her er derfor momsfritt. I Longyearbyens mange sportsforretninger kan du gjøre røverkjøp på utendørsklær og utstyr, og på Gullgruva kan du blant annet kjøpe klokker og smykker. Både Skinnboden i gågata og Skinnboden på Lompensenteret er verdt et besøk i seg selv. Her finner du et stort utvalg av skinn- og lærprodukter, samt smykker og sko. Utvalget av suvenirer, gullvarer og diverse kvalitetsklær er rikholdig i Longyearbyen, og butikkene er åpne året rundt. Dersom man ønsker litt historisk påfyll burde man også ta turen innom Svalbard Museum som har åpent alle dager i førjulstiden bortsett fra julaften, 1. og 2. juledag. 

Jarle Røssland

Longyearbyens lokale juletradisjoner

Det blir ikke jul uten den tradisjonelle julemessen på Kulturhuset 23. november, hvor lokale produkter selges i god bærekraftsånd. Det er også julemarked ved Longyearbyen kunst- og håndverksenter i Nybyen 7. desember.
Noen lokale familier sparer et reinsdyrlår fra høstjakta for å ha et skikkelig julemåltid hjemme i Longyearbyen, mens andre pakker mat og varme klær før de forlater byen for å feire jula på ei hytte ute i den arktiske villmarka.

I Svalbard kirke blir det den tredje søndagen i advent arrangert en stemningsfull konsert med lokale sangere og Store Norske Mandskor, og til gudstjenesten på julaften møter lokalbefolkningen opp ikledd bunader fra alle landets kanter. Mange av de lokale spiser julemiddag på en av byens restauranter. Dette er en tradisjon med røtter tilbake til da Longyearbyen var et gruvesamfunn og arbeiderne samlet seg til julemiddag i messa.

Svalbard

Inspiration

 1. Svalbard Kirke
  Svalbard Kirke ønsker deg velkommen året rundt!
 2. Shopping
  Siden Svalbard er avgiftsfri sone er prisene generelt lavere enn på faslandsnorge. Her finnes et bredt utvalg av flotte butikker!
 3. Nordlyseventyr
  Svalbard er det eneste bebodde stedet i verden hvor du kan se det magiske nordlyset både natt og dag
 4. Longyearbyen
  Longyearbyen, det administrative sentrum på Svalbard. En liten norsk by med en internasjonal "wibe"
 5. Overnatting
  Velg mellom hotell, gjestehus, leilighet eller camping på Svalbard
 6. Mat og drikke
  Hvem hadde trodd at du i verdens nordligste by, med Nordpolen som nabo, kan velge og vrake i spennende mat fra hele verden?
Visit Svalbard Sustainable Destination Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av