For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies
Velkommen til jul i Longyearbyen

Velkommen til jul i Longyearbyen

Polarnatta gir deg en helt spesiell julestemning

Jul i Longyearbyen


Ekte julestemning på 78 grader nord


Julen er en stemningsfull tid, og Svalbard er kanskje verdens beste sted å være for å få den ultimate julestemningen. Det kan ha noe å gjøre med den vakre og rolige polarnatten som senker seg over oss, ofte med et blafrende nordlys på dag- og kveldstid. Mørket gir oss ro og tid til refleksjoner, mens vi pynter opp  byen vår med lys og stjerner. Vi er så nær Nordpolen at brevene til nissen kommer først frem, og nissen får mange brev fra Longyearbyen! En liten postkasse i Nybyen tiltrekker seg spente barn, som har skrevet lange lister og adressert de til julenissen.

Jarle Røssland

Første søndag i advent går et fakkeltog forbi Gruve 2 til postkassen som lyses opp av ei fjøslykt. Gatelyktene i hele Longyearbyen blir slukket for å skape en spesiell stemning, og kanskje er vi så heldige at nordlyset blir med oss i mørket.

Hovedgaten blir pyntet, og i sentrum står et juletre fraktet hele den lange veien fra fastlandet. Tradisjonen tro blir juletreet tent første søndag i advent på torget i sentrum. Lukten av fersk julebakst fra Fruene gjør at vi får vann i munnen, og dermed oppsøker vi kafeen litt oftere enn ellers. Fruene, som også er verdens nordligste sjokoladeri, er dessuten opptatt med de mange sjokoladebestillingene som tikker inn i desember.

Julen er tid for god mat


Hele Longyearbyen lukter julemat når hotellene og spisestedene er klare med sine julemiddager, og det er vanskelig å ikke bli fristetJarle Røssland . Jula er tross alt tiden for god mat i sosiale lag. Gruvelageret tilbyr familiejulebord de fire første søndagene i desember. De serverer juletallerken og dessert fra kl. 16. Husk å forhåndsreservere! I Vinterhagen RestaurantMary Ann's Polarrigg får du julemeny fra 1. desember. 

Legendariske Huset blir pyntet til jul fra topp til tå, og her kan du også fråtse i god julemat. På nyttårsaften tilbyr de en fantastisk femretters middag. Kroa Svalbard tilbyr også en femretters festmiddag på selveste nyttårsaften. Her kan det være lurt å bestemme seg i god tid og booke på forhånd. 

Polfareren Restaurant inviterer til både spennende julemiddager og julelunsj i løpet av desember. Blant annet kan du få servert julegrøt og gløgg den tredje søndagen i advent og lille julaften, mens det treet pyntes og det fyres i peisen. På første juledag og nyttårsaften inviterer de til brunsj.

Flere av turoperatørene tilbyr pakkeløsninger for de som velger å feire julaften med Nordpolen som nærmeste nabo. Bli med Basecamp Explorer på et femdagers juleeventyr, med alt fra fantastiske fotturer til overnatting på fangststasjon. Selveste julaften tilbringes på snøscootertur dersom været tillater det, før julemiddagen serveres på Polfareren Restaurant.

Du kan også velge å bli med Svalbard Adventures, som har et fullspekket program klart for deg for en spektakulær jul. De vil ta deg med på alt fra stemningsfull hundekjøring til snøscootertur på jakt etter nordlyset. På julaften byr de på smaksrik julebuffet på Polfareren Restaurant.

Jarle Røssland

Kjøp julegavene til taxfree-pris


De ulike butikkene på Svalbard tilbyr alt fra turutstyr til reinsdyrskinn og diamanter. Her har du muligheten til å handle unike og spennende gaver til hyggelige priser. Svalbard er en avgiftsfri sone, dermed får du alt du handler momsfritt. I Longyearbyens mange sportsforretninger kan du gjøre røverkjøp på utendørsklær og utstyr, og på Gullgruva kan du blant annet kjøpe klokker og smykker. Skinnboden er verdt et besøk i seg selv, der finner du et stort utvalg av skinn- og lærprodukter, samt smykker og sko, og en utstoppet isbjørn som hilser deg i døra. Utvalget av suvenirer, gullvarer og diverse kvalitetsklær er rikholdig i Longyearbyen, og butikkene er åpne året rundt. Dersom man ønsker litt historisk påfyll burde man også ta turen innom Svalbard Museum som har åpent alle dager i førjulstiden bortsett fra julaften, 1. og 2. juledag. 

Jarle Røssland

Longyearbyens lokale juletradisjoner


Det blir ikke jul uten den tradisjonelle julemessen på Kulturhuset, hvor lokale produkter selges i god bærekraftsånd. Det er også julemarked ved Longyearbyen kunst- og håndverksenter i Nybyen. Noen familier sparer et reinsdyrlår fra høstjakta til julemiddagen for den riktige julestemningen. Andre pakker mat og varme klær, og forlater byen på snøscooteren for å feire julen på ei hytte, langt ute i den arktiske villmarken. 

I Svalbard kirke blir det den tredje søndagen i advent arrangert en stemningsfull konsert med lokale sangere og Store Norske Mandskor, og til gudstjenesten på julaften møter lokalbefolkningen opp ikledd bunader fra alle landets kanter. Mange av de lokale spiser julemiddag på en av byens restauranter. Dette er en lang tradisjon tilbake til da Longyearbyen var et gruvesamfunn og arbeiderne var samlet i messa.

Vi ønsker deg hjertelig velkommen til jul på 78 grader nord! 

Svalbard

Inspiration

 1. Svalbard Kirke
  Svalbard Kirke ønsker deg velkommen året rundt!
 2. Shopping
  Siden Svalbard er avgiftsfri sone er prisene generelt lavere enn på faslandsnorge. Her finnes et bredt utvalg av flotte butikker!
 3. Nordlyseventyr
  Svalbard er det eneste bebodde stedet i verden hvor du kan se det magiske nordlyset både natt og dag
 4. Longyearbyen
  Longyearbyen, det administrative sentrum på Svalbard. En liten norsk by med en internasjonal "wibe"
 5. Overnatting
  Velg mellom hotell, gjestehus, leilighet eller camping på Svalbard
 6. Mat og drikke
  Hvem hadde trodd at du i verdens nordligste by, med Nordpolen som nabo, kan velge og vrake i spennende mat fra hele verden?
Visit Svalbard Sustainable Destination

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av