Velkommen til jul i Longyearbyen

Velkommen til jul i Longyearbyen

Polarnatta gir deg en helt spesiell julestemning

Jul i Longyearbyen


Ekte julestemning på 78 grader nord

Julen er en stemningsfull tid, og Svalbard er kanskje verdens beste sted å være for å få den ultimate julestemningen, med den vakre og rolige polarnatten som senker seg over oss, ofte med et blafrende nordlys på dag- og kveldstid. Mørketida gir oss tid og ro til refleksjoner og avslapping mens vi pynter byen vår med lys og stjerner til jul. Her i Longyearbyen er vi så nær Nordpolen at brevene til nissen kommer først frem hvis de postes her, og nissen får mange brev fra Longyearbyen! Disse finner han i en liten postkasse i Nybyen hvor barn kan legge listene de har skrevet til julenissen.

Første søndag i advent går et fakkeltog forbi Gruve 2 til postkassen som lyses opp av ei fjøslykt. Gatelyktene i hele Longyearbyen blir da slukket for å skape en spesiell stemning , og kanskje kan man da være så heldig at også nordlyset lyser opp julemørket.

I juletida blir hovedgata pyntet, og i sentrum settes det opp et juletre som hvert år blir fraktet den lange veien opp ifra fastlandet. Tradisjonen tro blir juletreet tent første søndag i advent på torget i sentrum. På torget gir lukten av fersk julebakst fra Fruene oss vann i munnen, og dermed oppsøker vi kafeen litt oftere enn ellers. Fruene, som også er verdens nordligste sjokoladeri, driver med sine egne juleforberedelser, og er i disse tider opptatt med de mange sjokoladebestillingene som tikker inn i desember. I tillegg til fristende sjokolade har de også et utvalg av miljøvennlige og lokalproduserte såper og vakkert skandinavisk interiør. I år har de i tillegg lansert ikke bare én, men to egne adventskalendere! Stopp innom Fruene for å være sikker på at du får sikret deg en egen kalender. 

Julen er tid for god mat

Hele Longyearbyen lukter julemat når hotellene og spisestedene er klare med sine julemiddager, og det er vanskelig å ikke bli fristet. Jula er tross alt tiden for god mat i sosiale lag. På Restaurant Polfareren kan du velge mellom rakfisk- eller lutefiskaften i starten på juletiden, eller velge julelunsj, julemiddag eller champagnebrunch på jul- og nyttårsaften. 

Verdens nordligste julehotell

Fra midten av november inviterer Basecamp Hotel til verdens nordligste julehotell! Halvor Bakke og Berit Vildalen kommer i år igjen for å pynte det unike hotellet, og vil fylle hvert eneste rom med verdens beste julestemning. Du er velkommen til deres åpne julearrangementer hver fredag og lørdag fra midten av november til midten av desember. 

Julebord på Svalbard? Dersom du er på utkikk etter et uforglemmelig førjulseventyr, enten om det er med vennegjengen eller jobben, er det mange av aktivitetsleverandørene som kan skreddersy julebordet deres. 

Utendørsaktiviteter i julen

Husk også å få med deg de ulike aktivitetene som tilbys i desember. Hundekjøring under nordlyset etterfulgt av varm drikke og snacks i en oppvarmet hytte er perfekt for å komme i julestemning. En fottur til de nærliggende fjellene ved Longyearbyen er også å anbefale - med fantastisk utsikt utover den juleopplyste byen. Kanskje det dukker opp noen hyggelige juleoverraskelser på turene?

Kjøp julegavene til taxfree-pris

De ulike butikkene på Svalbard tilbyr alt fra turutstyr til reinsdyrskinn og diamanter. Her har du muligheten til å handle unike og spennende gaver til hyggelige priser. Svalbard er en avgiftsfri sone, og alt du handler her er derfor momsfritt. I Longyearbyens mange sportsforretninger kan du gjøre røverkjøp på utendørsklær og utstyr, og på Gullgruva kan du blant annet kjøpe klokker og smykker. Er du ute etter litt ekstra julestemning får du kjøpt duftlysene "Jul" fra Skandinavisk på Frost - her kan du også få tak i julestasen. Skinnboden i gågata er også verdt et besøk. Her finner du et stort utvalg av skinn- og lærprodukter, samt smykker og sko. Utvalget av suvenirer, gullvarer og diverse kvalitetsklær er rikholdig i Longyearbyen, og butikkene er åpne året rundt. I tillegg er det mange fantastiske lokalproduserte varer som gjør seg perfekt under juletreet. Dersom man ønsker litt historisk påfyll burde man også ta turen innom Svalbard Museum.

Longyearbyens lokale juletradisjoner

Det blir ikke jul uten den tradisjonelle julemessen på Kulturhuset 19. og 20. november, hvor lokale produkter selges i god bærekraftsånd. Det er også julemarked ved Longyearbyen kunst- og håndverksenter i Nybyen.
Noen lokale familier sparer et reinsdyrlår fra høstjakta for å ha et skikkelig julemåltid hjemme i Longyearbyen, mens andre pakker mat og varme klær før de forlater byen for å feire jula på ei hytte ute i den arktiske villmarka.

I Svalbard kirke arrangeres det hvert år julegudstjeneste på julaften, og mange av lokalbefolkningen møter opp ikledd bunader fra alle landets kanter. Mange av de lokale spiser julemiddag på en av byens restauranter. Dette er en tradisjon med røtter tilbake til da Longyearbyen var et gruvesamfunn og arbeiderne samlet seg til julemiddag i messa.

Se alt du kan oppleve i julen i vår aktivitetskalender!

  1. To personer som skåler med glass over et middagsbord
    Med uforglemmelige juleopplevelser ute i villmarken og inne i koselige Longyearbyen
Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av