Velkommen til jul i Longyearbyen

Velkommen til jul i Longyearbyen

Polarnatta gir deg en helt spesiell julestemning

Jul i Longyearbyen


Ekte julestemning på 78 grader nord

Julen er en stemningsfull tid, og Svalbard er kanskje verdens beste sted å være for å få den ultimate julestemningen, med den vakre og rolige polarnatten som senker seg over oss, ofte med et blafrende nordlys på dag- og kveldstid. Mørketida gir oss tid og ro til refleksjoner og avslapping mens vi pynter byen vår med lys og stjerner til jul. Her i Longyearbyen er vi så nær Nordpolen at brevene til nissen kommer først frem hvis de postes her, og nissen får mange brev fra Longyearbyen! Disse finner han i en liten postkasse i Nybyen hvor barn kan legge listene de har skrevet til julenissen.

Første søndag i advent går et fakkeltog forbi Gruve 2 til postkassen som lyses opp av ei fjøslykt. Gatelyktene i hele Longyearbyen blir da slukket for å skape en spesiell stemning , og kanskje kan man da være så heldig at også nordlyset lyser opp julemørket.

I juletida blir hovedgata pyntet, og i sentrum settes det opp et juletre som hvert år blir fraktet den lange veien opp ifra fastlandet. Tradisjonen tro blir juletreet tent første søndag i advent på torget i sentrum. På torget gir lukten av fersk julebakst oss vann i munnen, og dermed oppsøker vi kafeene litt oftere enn ellers.

Julen er tid for god mat

Hele Longyearbyen lukter julemat når hotellene og spisestedene er klare med sine julemiddager, og det er vanskelig å ikke bli fristet. Jula er tross alt tiden for god mat i sosiale lag, og Longyearbyens mange spisesteder har noe å by på for alle, enten det er en julemiddag med familien, kolleger, venner, eller kanskje din bedre halvpart?

Til julen 2023 kan fangstmannshotellet Basecamp Hotel friste med fangstmannens julesmaker, med både oster, hjemmelaget spekemat, gløgg og andre godsaker. Ta turen innom fra 16. november til 17. desember, torsdag-søndag mellom klokken 14:00 og 18:00.

Verdens nordligste julehotell

En årlig begivenhet er pyntingen av Basecamp Hotel som et av verdens nordligste julehotell! Hvert eneste rom fylles med verdens beste julestemning på dette unike hotellet, som i desember er den perfekte kombinasjonen med et skikkelig julebesøk på Svalbard. 

Også i 2023 står designer Halvor Bakke og stylist Berit L. Vildalen for dekoreringen av julehotellet, som åpner lørdag 11. november med et fullspekket åpningsarrangement med pop-up butikk, boksignering med Halvor Bakke og intimkonsert blant annet. Les mer her!

Julebord på Svalbard? Dersom du er på utkikk etter et uforglemmelig førjulseventyr, enten om det er med vennegjengen eller jobben, er det mange av aktivitetsleverandørene som kan skreddersy julebordet deres. 

Utendørsaktiviteter i julen

Husk også å få med deg de ulike aktivitetene som tilbys i desember. Hundekjøring under nordlyset etterfulgt av varm drikke og snacks i en oppvarmet hytte er perfekt for å komme i julestemning. En fottur til de nærliggende fjellene ved Longyearbyen er også å anbefale - med fantastisk utsikt utover den juleopplyste byen. Kanskje det dukker opp noen hyggelige juleoverraskelser på turene?

Kjøp julegavene til taxfree-pris

De ulike butikkene på Svalbard tilbyr alt fra turutstyr til reinsdyrskinn og diamanter. Her har du muligheten til å handle unike og spennende gaver til hyggelige priser. Svalbard er en avgiftsfri sone, og alt du handler her er derfor momsfritt. I Longyearbyens mange sportsforretninger kan du gjøre røverkjøp på utendørsklær og utstyr, og på Gullgruva kan du blant annet kjøpe klokker og smykker. Skinnboden i gågata er også verdt et besøk. Her finner du et stort utvalg av skinn- og lærprodukter, samt smykker og sko. Utvalget av suvenirer, gullvarer og diverse kvalitetsklær er rikholdig i Longyearbyen, og butikkene er åpne året rundt. I tillegg er det mange fantastiske lokalproduserte varer som gjør seg perfekt under juletreet. 

Longyearbyens lokale juletradisjoner

Det blir ikke jul uten den tradisjonelle julemessen på Kulturhuset, hvor lokale produkter selges i god bærekraftsånd. Det er også julemarked ved Longyearbyen kunst- og håndverksenter i Nybyen.
Noen lokale familier sparer et reinsdyrlår fra høstjakta for å ha et skikkelig julemåltid hjemme i Longyearbyen, mens andre pakker mat og varme klær før de forlater byen for å feire jula på ei hytte ute i den arktiske villmarka.

I Svalbard kirke arrangeres det hvert år julegudstjeneste på julaften, og mange av lokalbefolkningen møter opp ikledd bunader fra alle landets kanter. Mange av de lokale spiser julemiddag på en av byens restauranter. Dette er en tradisjon med røtter tilbake til da Longyearbyen var et gruvesamfunn og arbeiderne samlet seg til julemiddag i messa.

Se alt du kan oppleve i julen i vår aktivitetskalender!

  1. To personer som skåler med glass over et middagsbord
    Med uforglemmelige juleopplevelser ute i villmarken og inne i koselige Longyearbyen
Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av