For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies
Et mekka for foodies

Et mekka for foodies

God kaffe har vi også!

Longyearbyen - et mekka for foodies

Hvem hadde trodd at du i verdens nordligste by, med Nordpolen som nærmeste nabo, kunne velge og vrake i spennende kulinariske opplevelser? Ta turen og opplev en matdestinasjon i utvikling! Her er våre mattips til deg.

Restauranter for enhver smak

Felles for flere av restaurantene i Longyearbyen er at du finner lokale matretter og ingredienser på menyen, som for eksempel svalbardrein, ishavsrøye, sel, hval og rype. Det meste smaker nydelig med lokalt øl brygget på Svalbard Bryggeri.

To av Norges beste restauranter finnes i Longyearbyen

Tradisjonsrike Huset som holder til i det som ble bygget som forsamlingshus i 1951, som også har en vinkjeller som er blant Skandinavias største med sine mer enn 20.000 flasker. Ny-oppussede og historiske Funktionærmessen Restaurant som frister med retter inspirert av Frankrike, og med arktisk utsikt. Det trendye «sharing conceptet» er verdt å sjekke ut! Vi anbefaler: Nordisk Smaksmeny på Huset og Kongekrabbe fra Finnmark på Funktionærmessen.

Restaurant i tidligere gruvelager

Restauranten Gruvelageret serverer også deilig gourmet-mat, med meny tilpasset sesongens råvarer. Restauranten, som holder til i nettopp et tidligere gruvelager, er innredet med en tydelig inspirasjon fra hundre års gruvedrift. Vi anbefaler: Sesongens 4-retter med vinmeny.

Svalbar Pub med fast meny og gode drinker

Folkelige Svalbar er en livlig restaurant med bar og digge drinker, som tilbyr fast meny og flere ukentlige spesialiteter. Vi anbefaler: Djevelsk Burger med bacon, parmesan crisp, sterk salsa og curry majones.

God atmosfære på Barentz Gastropub

Her får du deilig mat i avslappende omgivelser. Gastropubben tilbyr «Dagens» til en god pris, og har noen av byens beste pizzaer på menyen. Vi anbefaler: salamipizza, gjerne i kombinasjon med lokalbrygget øl.

Variert mat på Restaurant Polfareren

Restaurant Polfareren på boutique-hotellet Svalbard Hotell byr på retter med både nordisk, fransk og asiatisk inspirasjon, ofte kombinert med lokale råvarer. Maten nytes i rolige omgivelser tett på gågaten i Longyearbyen. Vi anbefaler: Sesongens reinsdyr eller risotto.

Jeppe Kuld

Et måltid med utsikt

Restaurant Nansen har samlet de beste råvarene fra Arktis og kombinert de med asiatiske smaker. Du kan se frem til en kulinarisk opplevelse samtidig som du nyter utsikten over den vakre Adventfjorden og Hiorthfjellet. Vi anbefaler: de deilige dumplingsene, og ikke glem å bestille dessert!

En arktisk meny i koselig vinterhage

Vinterhagen Restaurant på Mary-Ann’s Polarrigg har kanskje byens mest rikholdige, arktiske meny. Her finner du svalbardrein, hval og sel på menyen, i hyggelige omgivelser på byens mest originale hotell. Vi anbefaler: Sesongens hval eller sel.

Nydelig grillmat i gruvearbeidernes "stormesse"

I Nybyen kan du på Coal Miners’ Bar & Grill kose deg med en mangfoldig meny i en restaurant med historie i veggene. Restauranten er plassert i en tidligere brakke hvor gruvearbeidere bodde, og maten lages på kullgrill. Vi anbefaler: «Sharing platter» med grillmat fra kullgrill.

En avslappende og historisk restaurant

Har du smakt den røkte vågehvalen på Kroa – Steakers Restaurant? I tillegg til dagens suppe og dagens fangst (fiskemiddag), tilbyr Kroa også pizza med tykk bunn, elgburger og andre retter, som nytes i avslappede og rustikke omgivelser. En lokal favoritt! Vi anbefaler: Klippfisk med potetpure, grønnsaker og baconsmør.

Jeppe Kuld

Byens lunsjsteder og kafeer

Er du sulten på lunsj eller god kaffe er det kafeer du bør teste ut i Longyearbyen. Kafebesøk er en populær aktivitet hos både lokale og tilreisende. Varme og kalde retter finnes på de fleste, som ofte er stappfulle rundt lunsjtider. Menyene varierer fra dag til dag. Og ja, vi har god kaffe så langt nord!

Fruene ligger i Lompensenteret og tilbyr dagens suppe, en type salat med pasta/nudler samt påsmurte baguetter/rundstykker, i tillegg til deilige kakestykker og sjokolade laget på deres eget – og verdens nordligste – sjokoladeri! Vi anbefaler: Boboli med kylling curry og Isbjørnlatte.

Kaféen Rabalder ligger i Kulturhuset og tilbyr også dagens suppe/lunsjrett, samt påsmurt og andre småretter. Ønsker du noe søtt finner du også dette her! Vi anbefaler: Dagens wrap og nybakte boller.


Jens Juul

Skål for Longyearbyen!

Det er sosialt på 78 grader nord, og byens barer og puber besøkes flittig av lokale og tilreisende, uansett sesong. Særlig i nordlysvinteren og polarnatta er barene stappfulle av glade mennesker som nyter mat og drikke ut i de sene nattetimer.  

Svalbar og Barentz Pub tilbyr mat i tillegg til drikke, gjerne med sportsarrangementer på storskjerm, mens Karlsberger Pub kan skilte med en av Norges største whiskey-samlinger.

Funken Bar tilbyr god mat og drikke i både peisestua og biblioteket, og har et usedvanlig godt utvalg av champagne. Vi anbefaler: Biffsandwich.

Og har du ikke lyst til å legge deg etter barenes er stengt anbefaler vi deg å ta turen til nattklubben på Huset som holder åpent langt ut i de sene nattetimer.

Verdens nordligste matfestival - Smak Svalbard

I tillegg til et stort restaurant- og kafétilbud i byen, kan Longyearbyen også by på verdens nordligste mat- og drikkefestival – Smak Svalbard. Festivalen gjennomføres årlig og her kan du lære mer om Svalbards spennende historie gjennom en rekke kulinariske og kulturelle opplevelser.


Polina Bublik

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av