Et Mekka for foodies

Et Mekka for foodies

God mat, drikke og stemning i Longyearbyen

Longyearbyen - et Mekka for foodies

Hvem hadde trodd at du i verdens nordligste by, med Nordpolen som nærmeste nabo, kunne velge og vrake i spennende kulinariske opplevelser? Ta turen og opplev en matdestinasjon i utvikling! Her er våre anbefalinger til deg.

Restauranter for enhver smak

Felles for flere av restaurantene i Longyearbyen er at du finner lokale matretter og ingredienser på menyen, som for eksempel svalbardrein, ishavsrøye, sel, hval og svalbardrype. Det meste smaker nydelig med lokalt øl brygget på Svalbard Bryggeri.

To av Norges beste restauranter. I Longyearbyen!

Tradisjonsrike Huset holder til i det som ble bygget som forsamlingshus i 1951, som også er blant en av Skandinavias største vinkjellere med sine mer enn 15 000 flasker. Huset rommer sin velrenomerte restaurant, men også en bistro, og er med dette en godt etablert del av Longyearbyens uteliv og et punkt på mange sin "bucket list".
Litt lengre ned i dalen inne på historiske Funken finner man elegante Funktionærmessen Restaurant paret med Funken Bar. Funktionærmessen byr på en internasjonal kulinarisk opplevelse, men med kulinariske høydepunkt som kongekrabbe fra Finnmark og lokalfangstet svalbardrein. Menyen er bygd opp med det sosiale i tankene, og matrettene man får her er lagt opp til å kunne deles med de du spiser sammen med. Som om ikke maten var nok kan også Funktionærmessen by på over 300 typer vin fra sin vinkjeller, og et rikelig utvalg på over 70 sorter champagne! (Hvorav flere er av den sjeldne sorten!)

Restaurant i tidligere gruvelager

Innerst i Longyeardalen finner du restauranten Gruvelageret. Gruvelageret, som navnet antyder, holder til i det som var et tidligere gruvelager i den gamle bydelen av Longyearbyen kalt Sverdrupbyen. Restauranten har hentet tydelig inspirasjon fra gruvehistorien på Svalbard, noe som gjenspeiles i interiøret og dekoren, og kjøkkenet bærer preg av rustikk eleganse og ekte, ærlig og arktisk mat som deres signatur. Med villmarken utenfor restaurantdøra og Longyearbreen rett rundt svingen er dette en unik plass å nyte en Arktisk kulinarisk opplevelse.

Svalbar på Svalbard

Det er aldri et kjedelig øyeblikk på Svalbar Pub i Longyearbyen sentrum! Denne puben er et fast innslag både i hverdager og helger for lokale og tilreisende. Her er man velkommen som man er, om man så har kommet rett inn fra en lang dag på tur i villmarka eller skal i gang med en tur i byen for å nyte utelivet. Med sin smakfulle pubmat og drinkmeny kombinert med spill og biljardbord er dette en ideell plass å besøke med vennegjengen.

Kos med en nydelig pizza på Gastropuben

Med deilig og frisk mat i avslappende omgivelser inne på Radisson Blu Polar Hotel kan man virkelig kose seg på Barentz Gastropub, også kjent som "Gastropuben" eller bare "Barentz" blant de lokale. Gastropuben har noen av byens beste pizzaer, og spesielt blant byens sportsinteresserte er dette en populær plass da det ofte kan være sport å få sett på storskjermen i puben. 

Edle dråper på KB

Karlsberger Pub, også kjent bare som KB på folkemunne, er en liten men svært innholdsrik pub midt i sentrum av Longyearbyen inne på Lompensenteret. Med et av Europas beste utvalg av whisky og cognac (over 1000 forskjellige sorter), samt en unik samling med Armagnac fra så langt tilbake som 1908 til 1989 er dette en pub man bare må besøke om man er den typen person som kan å verdsette de edle dråper. Men lille KB er samtidig en romslig plass også for de som ikke bare ønsker å drikke de edle dråper, men heller vil ta seg et glass med noe annet godt i.

Rolige omgivelser man bare må besøke igjen og igjen

Restaurant Polfareren på boutique-hotellet Svalbard Hotell Polfareren byr på retter med japansk og kontinental inspirasjon. Med en ny og smakfull meny hver måned komponert av deres kjøkkensjef Joshua Wing, og viner valgt med omhu for å avspeile kjøkkenet, er dette en plass man bare må dra tilbake til gang etter gang. I rolige og lune omgivelser er dette en utmerket plass å nyte et romantisk måltid eller en koselig middagsopplevelse med venner og familie. 

Et måltid med utsikt over fjell og fjord

Restaurant Nansen byr på et delikat utvalg av kvalitetskjøtt, Arktisk fisk og vegetarretter, alle med en Nordisk inspirasjon og nydelige sideretter og sauser. Med sine store panoramavindu med utsikt mot det populære Hiorthfjellet og Isfjorden utenfor Longyearbyen kan man kjapt drømme seg bort i utsikten og glemme å spise. "Nansen" har i tillegg en uformell atmosfære hvor du kan føle deg velkommen som du er til et topp måltid, uansett om du kommer i ulltøy rett fra en snøscootertur eller har pyntet deg ekstra til en date night med din bedre halvpart.

Arktisk meny i frodige omgivelser

Vinterhagen RestaurantMary-Ann’s Polarrigg har kanskje byens mest rikholdige, arktiske meny. Med innslag som svalbardrein, hval og sel på menyen får du virkelig smakt på det Arktis har å tilby. Plantelivet ellers på Svalbard er langt fra så variert og forfriskende som det er i Vinterhagen, som lever opp til sitt navn ved at man sitter omkranset av glass fra vegg til tak med klar utsikt opp mot den Arktiske himmelen innimellom planteblader. Ta en stopp i Peisen Bar i Vinterhagen etter måltidet ditt og ta inn over deg opplevelsen inne på Mary-Ann's som er en opplevelsesreise i seg selv.

En lokal favoritt og institusjon

Om det er en restaurant på Svalbard hvor samtlige fastboende og besøkende har vært innom på et tidspunkt må det være Kroa. I øvre del av gågata i Longyearbyen med sin ikoniske paviljong som stikker ut mot gata finner man Kroa, innredet med inspirasjon fra fangstlivet og gruvehistorien på Svalbard. Dette er plassen for å samle et godt lag med venner, familie, kollegaer, eller alle samtidig til et trivelig måltid. Med en meny preget av årstidens råvarer og en kokkefrokost som for flere er et fast innslag i hverdagen kan man ta turen hit for å kose seg både på dagtid og kveldstid.

Inspirert av hvalfangsttiden på Svalbard

I historiske lokaler fra Longyearbyens gruvehistorie på Lompensenteret finner du restauranten Stationen. Restaurantens lokaler og navn er inspirert av hvalfangsttiden og hvalfangsstasjonene på Svalbard fra tidlig 1600-tallet til slutten av 1700-tallet. Hval er et selvsagt innslag på menyen, sammen med en rullerende meny av "dagens middag" samt en rekke lunsj- og middagsretter basert på norsk husmannskost med noen internasjonale innslag og et bredt drikkeutvalg. Stationen er med dette en allsidig plass hvor et besøk gjør seg godt uansett om det er snakk om en lunsj rett etter en morgentur, en koselig middag ute med familien, date night med partneren eller en utekveld med vennegjengen. 

Verdens nordligste matfestival - Smak Svalbard

I tillegg til et mangfoldig restaurant- og kafétilbud i byen gjennom hele året, kan Longyearbyen også by på verdens nordligste mat- og drikkefestival – Smak Svalbard. Festivalen gjennomføres årlig og her kan du lære mer om Svalbards spennende historie gjennom en rekke kulinariske og kulturelle opplevelser, tilbydt av både lokale bedrifter og den internasjonale lokalbefolkningen som byr på seg selv og sine kulinariske tradisjoner.

Matopplevelsene finns ikke bare i Longyearbyen

Som om ikke det var nok med at det finns flere restauranter, kaféer, puber og barer i Longyearbyen enn man kan telle på begge hender så finns det enda flere kulinariske tilbud ellers på Svalbard!

Et lite stykke til lengre vest med enten snøscooter eller båt finner man Isfjord Radio Adventure Hotel på Svalbards vestkyst med utsikt ut mot et åpent hav hvor Grønland skjuler seg en plass bak horisonten. På dette boutique-hotellet med en komfort man ikke forventer av en Arktisk utpost i havgapet venter Isfjord Radio Restaurant som i seg selv er verdt den lange turen ut hit, og gjerne en overnatting om man vil få med seg den deilige frokosten. Med arktiske delikatesser og stillhet er dette en fantastisk plass å dra til med vennegruppa eller med kjæresten, gjerne fulgt av litt arktisk luksus i badstua.

Finn din perfekte kulinariske opplevelse på Svalbard i vår aktivitetsplanlegger.

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av