Svalbardreinsdyr

Svalbardreinsdyr

Går ofte gatelangs!

Svalbardrein - urban og vill!

Svalbardreinen er en egen underart av reinsdyr og finnes kun på Svalbard. Hovedsakelig finner man de på Nordenskiöld Land, Edgeøya og Barentsøya. Svalbardreinsdyret har ingen naturlige fiender her på Svalbard, og dette resulterer i at den ikke redd for verken mennesker eller andre dyr. Du finner de ofte vandrende gjennom Longyearbyen eller midt i veien, til bilføreres store frustrasjon, ettersom de bare må smøre seg med tålmodighet frem til reinsdyrene bestemmer seg for å flytte seg. Vi som bor i Longyearbyen kan ofte nyte morgenkaffen med utsikt til ville reinsdyr som gresser rett utenfor vinduet.

Svalbardreinen skiller seg fra andre reinsdyr da de kjennetegnes med korte og butte bein, kort hals, et lite hode, korte ører og en butt kropp. Dette er perfekt for det arktiske klimaet! I tillegg har den en tykk og lys pels på vinterstid, noe som kan få ethvert reinsdyr til å se tykk og god ut, selv om dette ikke alltid er tilfellet.

Jan Nordvålen

Svalbards Rudolf er tettbygd og stuttbeint, og er egentlig et svært interessant dyr. Visste du at det finnes ca. 10 000 Svalbardreinsdyr i hele verden? – og at de alle er ville, og at de kan gå over 5 000 km på et år? Det er faktisk nesten like langt som fra London til New York! De bruker nesten all sin tid på å gresse og drøvtygge for å bygge nok fett til å kunne overleve den kalde arktiske vinteren.

Og Rudolf har en helt fantastisk nese! Nesen varmer opp den kalde luften den puster inn fra - 40 kuldegrader til + 38 varmegrader på den korte tiden det tar for luften å reise fra nesen til lungene! Jo kaldere det er, jo mer effektiv er nesen. 
I tillegg lever de til de blir 10 år gamle – noen også helt til de blir 17!

Vi elsker våre reinsdyrnaboer!

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av