Et bylandskap med snødekte fjell og nordlys på en mørk himmel i bakgrunnen

Nordlysvinter

1. oktober til 28. februar

Nordlysvinter

Vær tidlig ute med å booke aktiviteter og overnatting på Svalbard i nordlysvinteren!

1. oktober – 28. februar

I det vi bikker inn i oktober har kveldene allerede rukket å bli mørke, og det blir merkbart mindre dagslys for hver dag som går. Etter hvert som mulighetene for å nyte sollyset blir færre øker samtidig mulighetene for å kunne få øye på nordlyset i mørket om man er heldig. Det tar ikke lang tid før mørketiden begynner i slutten av oktober med sine vakre blåtoner og skumringslys midt på dagen, men med total mangel på direkte sollys. Mørketidens definitive høydepunkt på Svalbard er polarnatten, som man i Norge kun kan oppleve på Svalbard mellom midten av november og slutten av januar. Gjennom polarnatten er sola 6 grader eller mer under horisonten dagen lang, og på grunn av dette er det så å si ingen merkbar forskjell i lysforholdene mellom natt og dag. Polarnatten er et definitivt høydepunkt i sesongen takket være at den gjør det mulig å se nordlyset også midt på dagen om man er heldig! Når polarnatten etter hvert takker for seg og mørketiden går mot sin slutt nyter vi de siste dagene i blåtimen før sola igjen kommer tilbake til oss etter sin mørketidsferie.

Bygninger med et fjell og nordlys på en mørk himmel i bakgrunnen

Lyset i mørket

Gjennom mørketiden og polarnatten er nordlyset langt fra alene om å skinne i mørket. På skyfrie klare dager skinner stjernene døgnet rundt i polarnatten. Det er også helt magisk å være vitne til det kraftige lyset fra en klar fullmåne på slike skyfrie polarnattdager når den kaster skygger og lyser opp landskapet. Takket være disse naturlige lysene er mørketiden langt fra så mørk som mange kanskje tror!
«Lysboblen» vår i Longyearbyen oppleves også på en veldig annerledes måte. På vei tilbake til byen etter en lang, mørk og fantastisk dag med vintereventyr på guidede turer i nærområdene varmer selve synet av lyskulen fra byens lys, for der venter både et godt måltid ute på byen og en komfortabel hotellseng for natten.

Lysene fra Longyearbyen sett på lang avstand i et mørkt landskap

Mørketidskosen i Longyearbyen

Når dagene blir kortere inn mot mørketiden roer tempoet seg i Longyearbyen, og fokuset blant både besøkende og lokale vender seg innover mot både en selv, de rundt seg selv, og det byen har å by på.
Fra fantastisk varierte kulinariske opplevelser til shoppingmuligheter, og fra festivalliv til kultur og historie hos Longyearbyens attraksjoner. Sesongen har også en rekke arrangement på kalenderen fra start til slutt. De årlige store arrangementene inkluderer den kulinariske festivalen Smak Svalbard, Oktoberfest, bluesfestivalen Dark Season Blues, kammermusikkfestivalen Arctic Chamber Music Festival og Polarjazzfestivalen. Med mangfoldige jule- og nyttårsarrangement i tillegg kan man trygt si at Nordlysvinteren er alt annet enn en kjedelig tid.
Dette er virkelig årstiden for å nyte en polar byferie!

Et band på en scene foran et publikum

Opplev Nordlysvinteren!

Hvordan kunne du tenkt deg å utforske Nordlysvinteren? Lengre ned på denne siden, eller via vår aktivitetsplanlegger, finner du en rekke forskjellige guidede opplevelser og turer hvor du kan få muligheten til å nyte noe av det beste denne sesongen har å by på!
I tillegg til oss mennesker er også isbjørn på Svalbard aktive gjennom Nordlysvinteren. Det er derfor høyst anbefalt å være med på en guidet organisert tur hvor en profesjonell guide fra en lokal aktivitetsleverandør kan ivareta sikkerheten på tur, samtidig som de lyser opp veien til nye fantastiske vinteropplevelser!

Snøscootere parkert på en snødekt slette med en gruppe personer som gjør klar snøscootere til tur, og en fargerik skyet himmel i bakgrunnen

Bestill

Din aktivitet nå

 1. Aktivitetsplanleggeren
  Planlegg den perfekte Svalbardopplevelsen!
 2. Hvordan kle seg på Svalbard
  Når du besøker toppen av verden må du kle deg godt, både sommer og vinter
 3. Nordlyseventyr
  På Svalbard kan du være så heldig at du kan se det magiske nordlyset både natt og dag i polarnatta
 4. Hundekjøring
  Hundesledeturer i det arktiske landskapet er både en fredfull og vakker opplevelse, både sommer og vinter.
 5. Snøscooterturer
  Alle kjører snøscooter på Svalbard - og du burde også prøve! Å cruise gjennom det uendelige arktiske landskapet gir en frihetsfølelse du sjelden har opplevd
 6. Beltevogn
  Dette er en perfekt måte å oppleve den arktiske villmarken på, på en komfortabel måte. Passer godt for deg som ikke kan eller ønsker å kjøre snøscooter eller bli med på fotturer
 7. Isgrotte
  Bli med til en frossen verden under de gamle isbreene
 8. Mat- og drikkeopplevelser
  Mat smaker bedre ute i den arktiske villmarken. Og enda bedre kombinert med en spennende aktivitet
 9. Hvis du ønsker å se og oppleve mest mulig av den ville, rå og uberørte arktiske naturen, så bli med på en båttur!
  Hvis du ønsker å se og oppleve mest mulig av den ville, rå og uberørte arktiske naturen, så bli med på en båttur!
 10. Bryggeribesøk
  Besøk et ekte arktisk bryggeri
 11. Sightseeing og foredrag
  Ikke la deg lure av det lave innbyggertallet. Longyearbyen har flere attraksjoner og muligheter enn mange andre byer
 12. Tips fra en lokal, Lisa Djoenne
  De lokale kjenner stedet best! Få "inside tips" fra en fastboende i verdens nordligste by, Longyearbyen
 13. Sykkelturer
  Opplev gleden av å sykle ute i Svalbards mektige natur på en fatbike, og nyt det arktiske landskapet
 14. Fotturer
  Det er mange flotte fotturer å velge mellom. Enten i nærheten av byen eller ute i villmarken
 15. En ATV safari er en morsom og spennende aktivitet som byr på en annerledes sightseeing-tur i Longyearbyens nærområde
  En ATV safari er en morsom og spennende aktivitet som byr på en annerledes sightseeing-tur i Longyearbyens nærområde
Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av