Tips fra en lokal

Tips fra en lokal

Lisa Djønne

Tips fra en lokal

Mitt navn er Lisa Djønne og jeg har gleden av å jobbe på Longyearbyen skole. Nå har det gått litt over et år siden jeg pakka kofferten og reiste fra ei lita fjellbygd midt i Norge på jakt etter nye eventyr i Arktis. Jeg har da hatt gleden av å oppleve alle sesonger, og det er virkelig alltid noe spennende å finne på, om du har eventyrlyst. Her har jeg plukket ut 10 av mine all-time-favorites så langt, men jeg klarer ikke rangere dem fra 1-10. Alt er jo en fantastisk ekspedisjon på sin måte! Jeg drar ekspedisjonsbegrepet med i alt vi gjør, så enhver opplevelse blir en aldri så liten ekspedisjon! Og jeg digger det. 

Isfjord Radio

Altså, Isfjord Radio er luksus midt ute på en sånn plass «som ingen skulle tru at nokon kunne bu». En gammel radiostasjon som er bygd om til et hotell ca. 10 mil fra Longyearbyen. På vinteren kjører man snøscooter, og om sommeren kan du kjøre RIB båt. Da får du kanskje med deg noen bilder av havets magiske skapninger samtidig. Hvalene er ikke så skye her oppe, gitt. Og maten da, er så innmari fantastisk!  Du ruller ut igjen fra Isfjord Radio

Elgburgeren på Kroa

Jeg er over gjennomsnittet glad i mat kanskje. Og elsker en god burger! På Kroa har de altså en elgburger med søtpotetfries som har gjort at jeg sjelden prøver andre ting på menyen. Hender jeg drømmer om den burgern og de søtpotetfriesene med tyttebærrømme på søndagene. Heldigvis er det ikke langt til Kroa. Men husk å booke bord! Jeg er ikke den eneste som har de som favoritt.

Gåtur til Varden med flott utsikt

I lysets glade dager, og når snøen glimter med sitt fravær, tar jeg ofte en ettermiddags tur opp til Varden på Platåfjellet. Det er et par grunner til det. Den ene er at jeg må forberede skuterkroppen på kommende sesong, og det andre er at det er så digg å komme til toppen for å nyte utsikten ut i Isfjorden. Og ikke minst det å kikke ned på fine byen min. Du kan også dokumentere hvor sprek du er i ei bok på toppen. 

Photo privateLarsbreen med sine utallige muligheter

Går du på Larsbreen rett overfor Longyearbyen kan du bare velge og vrake i helt fabelaktige fotturer! Du kan fortsette til Trollsteinen, Lars Hierta-fjellet, og min favoritt: Sarkofagen. Makan til utsikt du får der oppe. Neste prosjektet mitt er å bruke skia til å komme seg opp. Og ned igjen.  

Prøv deg som hundekjører 

Altså, jeg vet ikke om noe som har gjort meg så stille, og så oppmerksom på omgivelsene, som når jeg har kjørt hundeslede. Det eneste du hører er snøen som knirker, og labbene som nesten lydløst springer av treffer snøen. Det er så stille og så vakkert å nyte naturen rundt deg. Og så er det jo helt sinnsykt gøy når du får kjøre disse bikkjene helt selv! 

Klesbutikken Frost

Det har blitt kjøpt inn mye nytt utstyr og uteklær her oppe. Ting jeg aldri trodde jeg trengte egentlig! Hvor mange steder trenger du en boblejakke som når til knærne, og kan fort forveksle deg med Michelin-mannen? Uansett så har alle sportbutikkene her det du trenger. Men så er det det du kanskje ikke egentlig trenger, men som er gøy å ha. Og der kommer favoritten Frost inn. Et herlig friskt pust som kan supplere garderoben min med noe annet enn GoreTex og ull. Nå tror jeg at hvis jeg finner en mann som vil ha meg i skuterdressen, så er det "for life", men det er ikke alle anledninger det passer seg med skuterdress. Og da er det så fint å kunne pynte seg litt med Frost sine klær.

Nordlyset -både natt og dag 

Herregud, nordlyset må nevnes. Jeg har sprunget ut i pysj og tøfler flere ganger fordi noen sender melding om nordlysbonanza over Sukkertoppen. Og da glor jeg til jeg får kink i nakken. Men det skal sies at det mest spektakulære nordlyset har jeg sett utenfor byens opplyste gater. Og de følelsene nordlyset vekker er forskjellige fra gang til gang. Det er virkelig noe mytisk og trollsk over det hele. Magisk er vel rette ordet.

Tur til Østkysten med snøscooter 

Det er en superfin dagstur med snøscooter. Det er gøy (og langt!) å kjøre dit da. Gjennom morener og over isbreer. Så kommer du helt til Østkysten og en stor brefront er det første du får se. Blå is. Overalt! Store isskupturer har presset seg opp fra havisen, og utsikten er generelt ganske spektakulær. Og er du ordentlig heldig, så får du kanskje se sel! Og det andre dyret på østkysten da, isbjørnen.

Avslutningsvis vil jeg si at jeg ofte jeg mister pusten over de naturopplevelsene jeg får her oppe. Og det har hendt at jeg har blitt rørt til tårene også. Det er så rått og majestetisk. Nyt det!

Husk at utenfor bosetningen anbefales det å ferdes med erfarne fjellfolk eller guider som ivaretar isbjørnsikkerheten… Og ta med kaffi. Er så mye mer koselig da. 

Arktisk hilsen fra Lisa

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av