Hva skjer egentlig på Svalbard?

Ja mange spør seg ofte hva folk egentlig driver på med på Svalbard. For det finns jo ikke noe annet enn turliv og villmarksopplevelser der, eller?

Festivalåret på Svalbard er fylt med tradisjonsrike arrangementer, festivaler og konserter som mange reiser opp for år etter år. For ja, det er faktisk et festivalår på Svalbard med stadig aktivitet gjennom hele året for enhver smak. Om så det er kulinarisk, musikalsk eller kunstnerisk smak.
Longyearbyen er veletablert som hovedsetet for arrangement på Svalbard, og sammen med en rik variasjon i spise- og utesteder, overnattingssteder og aktivitetstilbud er det en fullverdig by å legge inn et festivalbesøk hos når du planlegger ferien din!

Her har du en liten oversikt over arrangementsopplevelsene du finner på Svalbard år etter år som du bare må sjekke ut (og planlegge ut fra) når du skal på ditt neste Svalbardbesøk!

I tillegg til de faste årlige arrangementene dukker det opp spennende middagsopplevelser, konserter, kulturarrangement og masse mer i løpet av et år på Svalbard. Sjekk vår arrangementskalender for å få en oversikt på hva som skjer til enhver tid i løpet av året.

Høyarktiske musikktoner

Det inntrykket mange sitter igjen med etter å ha opplevd en konsert på Svalbard er at man har fått kommet tett på musikken. Her finner man ikke konserter med så mange mennesker at man kunne fylt et stadion, men heller musikkopplevelser hvor man aldri er langt unna der ting skjer på scenen. Robert Plant sa selv etter å ha spilt en konsert på Svalbard i 2019 «… jeg har vært i bryllup med flere tilskuere enn dette.», men uti konserten hadde han imponert sagt at «dette hageselskapet tar helt av».

Polarjazz

Svalbards musikkår introduseres av Polarjazz tidlig i februar. Etter sin start av et par ivrige jazzentusiaster i 1997 har dette lyspunktet i polarnatta utviklet seg til å tilby et musikktilbud som byr på varierte musikkopplevelser for både barn og voksne, jazzentusiaster og andre musikkentusiaster.

Arctic Chamber Music Festival

Mot slutten av februar ankommer verdens nordligste orkester Longyearbyen for å avholde verdens nordligste klassiske musikkfestival, Arctic Chamber Music Festival. Med både klassisk og samtidsmusikk, dans og unike opplevelser på toppnivå byr ACMF på kulturelle opplevelser som føles like eksotiske som Svalbards landskap.

Isfjord Radio Musikkfestival

Polarsommeren rundes av og høsten ønskes velkommen i det Isfjord Radio Musikkfestival avholdes tidlig i september. Dette boutique-hotellet midt i Svalbards villmark er den perfekte scenen for denne eksklusive musikkopplevelsen hvor mennesker, musikk, natur og dyreliv møtes – uten filter.

Dark Season Blues

Mørketidens ankomst med blå lystoner på himmelen markeres med blå musikktoner i lufta med Dark Season Blues i slutten av oktober. Siden 2003 har Dark Season Blues blitt arrangert hvert år. På den tiden har det blitt en tradisjon for flere å reise til Svalbard for festivalen, noe man kjapt skjønner selv når man får tatt del i atmosfæren «bluesen» skaper i Longyearbyen.

Arktiske kulinariske opplevelser

Høykvalitets matopplevelser er det ikke noen tvil om at man finner i Longyearbyen, som med sine mange spisesteder relativt til byens størrelse er et mekka for foodies til å begynne med. Gjennom året byr derimot de lokale spisestedene på mer enn bare sine vanlige menyer!

Smak Svalbard

Svalbards årlige kulinariske høysesong er desidert høsten i overgangen fra polarsommeren til nordlysvinteren.
Mat- og drikkefestivalen Smak Svalbard er ett av Longyearbyens største arrangement. Over en rekke dager i starten av oktober går byens spisesteder og lokalbefolkning sammen om å tilby et tettpakket program med noe for enhver smaksløk. Festivalen har skapt internasjonal oppmerksomhet, og blant annet The Guardian har omtalt Smak Svalbard-festivalen som en av Europas beste matfestivaler i løpet av høsten.

Kulturlivet på Svalbard og lokale tradisjonsrike høydepunkt

Vi er nok litt glade i å kalle oss for høykulturelle på Svalbard, for det skal godt gjøres å finne kulturliv høyere opp på kloden enn det man finner her!
I Longyearbyen finns det flere gallerier og museer, og gjennom byen møter man stadig på kulturminner fra byens tidligere liv som et gruvesamfunn. Kulturåret i Longyearbyen kan samtidig som det byr på lokale tradisjoner også by på stadig nye kulturelle inntrykk og samlinger som feirer samfunnet vårt her på 78 grader nord!

Solfestuka

Kulturåret sparkes i gang med en mangeårig tradisjon for Svalbardianerne i Longyearbyen, nemlig solfesten! 8. mars samles lokale og besøkende i Longyearbyen ved den gamle sykehustrappa ved Svalbard Kirke for å se årets første solstråler etter mørketida som når ned til Longyearbyen over fjellene. Solfestuka byr på en rekke kunstutstillinger, konserter, foredrag, og mange flere festligheter!

Longyearbyen Pride

Mangfoldet i Longyearbyen er en av de beste kvalitetene ved det lille samfunnet i byen på 78 grader nord, og Longyearbyen Pride er en viktig feiring av nettopp dette! Festivalen er familieorientert og er med på å vise aksept og mangfold i Longyearbyen, i tillegg til å vise at tilreisende med LGBTQ+ tilhørighet kan følge seg velkomne på Svalbard.

Longyearbyen Litteraturfestival

I september samles det til forfattersamtaler og litterære opplevelser på Longyearbyen Litteraturfestival. Med et knippe kjente forfattere som kommer opp for anledningen legges det til rette for forfattersamtaler på restauranter, puber og på biblioteket, med noe for både store og små.

Julefeiring på Svalbard

Jula på Svalbard, iscenesatt med polarnattas mørke og ro, er noe helt for seg selv. I Longyearbyen står de lokale historiske juletradisjonene sterkt, som å levere brev til nissen i Gruve 2, gå i fakkeltog gjennom Longyearbyen med slukket belysning, og spise julemiddagen ute på restaurant.

Norges nordligste idrettsdestinasjon

For mange er årets høydepunkt på idrettskalenderen å dra til Svalbard for å delta på maraton, og gjerne to ganger per år! Longyearbyens lokale idrettslag Svalbard Turn med sine ildsjeler arrangerer både maraton på ski og til fots i løpet av idrettsåret på Svalbard, og står for isbjørnsikkerheten i løypene for å gi utøverne som deltar en uforglemmelig idrettsopplevelse.

Svalbard Skimaraton

Svalbard Skimaraton byr på en helt spesiell sesongavslutning for langrennsløpere i siste helg av april hvert år. Med en rekke klasser som alle går i klassisk stil har arrangementet som først ble arrangert i 1993 vokst til å bli det største enkeltstående arrangementet på Svalbard.

Spitsbergen Marathon

Spitsbergen Maraton arrangeres første helg i juni hvert år, og tiltrekker seg løpere fra ca. 20 forskjellige nasjoner for et maraton på fast grunn. Løpet starter i Longyearbyen sentrum og går på grus og asfalt gjennom arktisk natur.

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av