Opplev Longyearbyen farget i blått

Opplev Longyearbyen farget i blått

10 ting å gjøre i den magiske blåtiden

10 ting å gjøre i den magiske blåtiden

Nordlysvinteren på Svalbard strekker seg fra oktober til mars. En del av denne perioden kalles Polarnatta (fra 14. november til 30. januar), den mørkeste tiden på året. Da er det faktisk ingen forskjell mellom natt og dag.
I ukene før og etter Polarnatta opplever vi det helt spesielle fenomenet «Blåtiden». Sola står i en posisjon under horisonten slik at de blå lyspartiklene bøyes av atmosfæren, og det arktiske landskapet farges blått, ofte med vakre nyanser av rødt og rosa. Dette er tiden hvor vi fastboende føler at vi lever i en drøm.
Perioden kalles også for blåtimen, tussmørket eller skumring. Uansett navn assosieres det med noe magisk. Mennesker fra hele verden trekkes til Svalbard for å oppleve denne spesielle overgangen mellom lys og mørke. 

Her er 10 «must do’s» i blåtiden!

Jan Nordvålen

Fotografer det arktiske lyset

Blåtiden er favoritt-tiden for fotointeresserte på Svalbard. I tillegg til det blå skumringslyset på dagtid er det også mulig å forevige nordlyset på natta gjennom kameralinsa. Ønsker man tips om de beste stedene å ta bilder kan man melde seg på foto-tur med en lokal guide. Ikke overraskende finnes det mange gode fotografer bosatt på Svalbard som gjerne byr på tips og triks.

Lys deg gjennom gruvegangene i Gruve 3

Et besøk i Gruve 3 er en spennende opplevelse, uansett årstid. På omvisning i gruva vil du få utdelt autentiske arbeidsklær, hodelampe og hjelm. I gruva som ble stengt i 1996 ble alt av utstyr lagt igjen fordi det ikke kunne benyttes i de nyere gruvene. Dermed kan du oppleve gruva akkurat slik den var da den fortsatt var i full drift.

Nyt blå toner på Dark Season Blues

Verdens nordligste bluesfestival arrangeres hvert år i slutten av oktober. Festivalen passer perfekt inn i blåtiden med sine blå toner, og markerer overgangen til mørkere tider. Da samles internasjonale, norske, og lokale artister her i Longyearbyen til en intim og musikalsk festivalhelg.

Bli med fjordcruise i det blå

Opplev det magiske blå lyset sammen med havets blå nyanser. Det blir ikke vakrere enn det. Kanskje får du også et glimt av Svalbards unike dyreliv? Eller til og med det flyktige nordlyset? Fasinerende, uten tvil.

Opplev utsikten over byen

Bli med på fottur til nærliggende fjell og opplev Longyearbyen farget i blått. Skumringslyset og konturene av fjellene gjør at de fremstår enda mektigere. Turen til Platåfjellet er en populær halvdagstur som ikke er altfor krevende. På toppen får du belønning for strevet opp, med en utsikt over både Longyearbyen og Isfjorden.

Spis deg gjennom Smak Svalbard

For foodies er festivalen Smak Svalbard en unik mulighet til å oppleve noe annerledes og nytt på matfronten. På Svalbard er fangsttradisjonene lange og spennende, og hver rett på tallerkenen serverer en ny historie. Svalbardrype, isfjordtorsk og sel er noen av delikatessene restaurantene i byen byr på denne helgen. Kokkekurs, «pop up dinners», gatefest og foredrag er med på å gjøre denne festivalen til et årlig høydepunkt for både tilreisende og lokale. Jan Nordvålen

Finn roen på hundesledetur

Hundeslede kan man kjøre hele året, men det er aldri så magisk som i blåtiden. Med det blå lyset som bakgrunn kan du skimte logrende haler i spannet foran deg uten å måtte bruke hodelykta for å se. Når hundene etter hvert kommer i siget slutter de å bjeffe, er lyden av sleden som glir over snøen det eneste du hører.

En kulturell og historisk blåtur

Noe så enkelt som en vandring i det dunkle blålyset i Longyearbyen kan by på innholdsrike og fine opplevelser. Det er samtidig en super mulighet til å dykke dypt i lokal historie og kulture på ett av galleriene eller museene i byen.

Nyt den sjarmerende lesekroken på Basecamp Hotell

Å kose seg innendørs med en god bok er fint og avslappende. Særlig når mørket faller på. Om du overnatter på Basecamp Hotell kan du gjøre nettopp dette, uten å nødvendigvis gå glipp av det magiske lyset utendørs. Hotellet har nemlig en fantastisk lesekrok på loftet. Siden loftet har glasstak kan du rigge deg til for kos og lesing, med blåtimens lys som leselys.

På blåtur med snøscooter

Februar er en fantastisk tid for å cruise gjennom et snødekt landskap i vakkert arktisk lys. Lyset får utsikten fra scootersetet til å se ut som et postkort. Er vi heldige har vi også snø nok i den blå perioden i oktober. Husk å dra på organisert tur med en lokal guide – de gjør turen både trygg og unik.

Se alt du kan oppleve i Nordlysvinteren i vår aktivitetsplanlegger!

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av