Tre hunder i hundespann

Møt Svalbardhundene!


Har du hilst på våre firbeinte venner her på Svalbard?

I og rundt Longyearbyen finner du hele fem forskjellige hundegårder med hver sine flokker bestående av aktive og turglade sledehunder. Her finner du pelsdotter som er både store og små, lang- og korthårede, nysgjerrige og beskjedne, tullete og seriøse. Totalt er det flere hundre sledehunder i Longyearbyen, men det som kanskje fascinerer oss mest ved de er hvor forskjellige de alle er. 
For at du skal få møte noen av de har vi vært på besøk hos noen av disse og intervjuet de.
Kanskje ser du de igjen på ditt neste Svalbardbesøk om du prøver deg på en tur med hundekjøring?

Moose

Moose ble født i juni 2017 på fastlandet, og var opprinnelig en av Lars Monsens hunder. Du finner han i Svalbard Husky sin hundegård hvor han er blant de mest ivrige hundene når det kommer til å stikke av med folk sine votter og luer. Han bare elsker å leke med folk og syns det er utrolig gøy å stikke av med klærne deres!
Foruten å være leken er han også veldig kosete, og få besøkende hos Svalbard Husky klarer å motstå å kose litt med han når de ser den tykke og flotte pelsen han har!

 1. En hund som ser inn i kamera
  Elsker å leke med folk som besøker Svalbard Husky!
 2. En hund med munnen åpen
  Luringen Moose liker å stikke av med folk sine klær

Winchester

Winchester ble født i september 2018, og han elsker å løpe først i hundespannet hos Svalbard Husky. Han syns bare det er så gøy å få springe først og å styre hele spannet!
Han er den eneste blant sine søsken med blå øyne, og er en veldig kosete og glad hund som elsker å kose med folk som er på besøk i Svalbard Husky sin hundegård. Trivelige Winchester kan derimot være litt sjefete når han henger med søsknene sine, men det er jo også kanskje hans spesielle måte å vise sin søskenkjærlighet til de på.

 1. En hund med et blåfarget øye
  Der finner du Winchester
 2. Et nærbilde av en hund
  Du kan treffe Winchester i Svalbard Husky sin hundegård

Foxi

Foxi ble født i august 2010. Hun er kanskje den aller minste av de voksne hundene i hundegården hos Arctic Husky Travellers, men ikke undervurder henne!
Flinke og smarte Foxi har mer erfaring og er mer bereist enn sledehunder flest. Hun har løpt verdens lengste hundesledeløp i Alaska, Europas lengste hundesledeløp på fastlandet i Norge, og til og med vært på Nordpolen. Hun er Arctic Husky Travellers sin store kjendis og har blitt skrevet bok om, i tillegg til å ha vært lederhund for kronprinsparet når de kjørte hundeslede på Svalbard i 2022!
For ja, Foxi er en real lederhund som passer på flokken sin og leder de rett vei på tur i Svalbards natur. Om du er på besøk hos Arctic Husky Travellers må du absolutt hilse på denne sjarmerende damen!

 1. En hund i profil med sollys skinnende ned fra toppen av bilde
  Men også hundegårdens største kjendis!
 2. En hund som blir klødd på nakken av en person
  Passer på flokken sin

Suggen

Suggen ble født i juli 2008. Sammen med Foxi har Suggen også vært med på mange store eventyr og deltatt i verdens lengste hundesledeløp i Alaska, Europas lengste hundesledeløp på fastlandet i Norge, og vært på Nordpolen. Som en bereist eventyrer og lederhund har han opplevd mye der han har ledet flokken sin trygt og godt på tur i fronten av spannet.
Han begynner samtidig å bli en eldre herre, og bruker mye tid på å tenke, gjerne på veldig mye rart, der han ligger og koser seg i hundegården hos Arctic Husky Travellers. Som en erfaren og vis lederhund hjelper han nå til med å blant annet lære opp valper til å bli kloke og gode sledehunder når de blir store.
På besøk hos Arctic Husky Travellers må du gjerne liste deg bort til Suggen og klø han litt bak øret om han tar seg en blund. 

 1. En hund i profil med tungen stikkende ut av munnen sin
  En god valpelærer
 2. En hund som hviler på bakken
  Du møter han i hundegården hos Arctic Husky Travellers!

Tequila

Tequila ble født i oktober 2017. Hun er en skikkelig kjendis i Longyearbyen, og har til og med sin egen hashtag på Instagram #arctictequila! Hun har også en stor menneskefamilie og en lang historie. Etter hennes første eier måtte flytte fra Svalbard ble hun boende med Martin som delte leilighet med eieren hennes. Det som skulle være én uke ble til tre måneder sammen med Martin når Tequila satt i karantene før hun skulle reise fra Svalbard til eieren sin på fastlandet. Hun ble med Martin på jobb når han guidet turer, og når det til slutt ikke ble til at hun skulle flytte fra Svalbard ble hun boende med Martin på ubestemt tid. Men han hadde ikke lov til å ha hund i huset sitt. Over de to neste årene bodde hun derfor hos forskjellige venner her og der, samtidig som hun guidet turer med Martin på dagtid. Til slutt endte det med at Martin og Kristina tok over som hennes offisielle mennesker, og satte i gang med å ordne både et hjem og en jobb til Tequila på Café Huskies hvor du nå finner henne, gjerne i en sofakrok blant kafégjester. Tequila og flokken hennes med Martin og Kristina er alltid glade for å ønske folk velkommen på kafeen!

Interessante fakta om Tequila:
- Hun har sammen med Martin jobbet som guide hos Svalbard Widlife Expeditions og er godt kvalifisert etter å ha tatt to kurs i SvalbardGuideOpplæringen.
- Tequila hadde kreft i 2021 som tilfeldig ble oppdaget. Det var veldig tidlig gitt alderen hennes, men etter to operasjoner ser det ut til at hun heldigvis har kommet seg igjen.
- Høsten 2022 fikk Tequila valper, og er derfor ute i foreldrepermisjon fra jobben sin hos Café Huskies i en stund for å ta vare på valpene Tycho, Yuki, Haku og Dixie som hun er stolt mor til.

 1. En hund som ligger på gulvet i en kafé
  Du finner henne på jobb hos Café Huskies
 2. En hund som ligger i en sofa
  Følg Tequila sine eventyr på #arctictequila

Candy

Candy ble født i desember 2013, og er en helt uslåelig lederhund i Basecamp Explorer Spitsbergen sin hundegård!
Som en god leder er hun likt og respektert av de andre hundene i flokken, og kanskje ikke så rart når hun også er mor til flere av de.
Hun elsker å være mamma, og er gjerne også en tante for andre hunder sine valper som hun gladelig passer på. Når hun har valper får hun være inni «palasset» som er et større bur hun kan gå fritt rundt i, og der trives hun. Hun er en livsnyter av rang, trives gjerne innendørs i hundehuset sitt, og vil ikke ut når hun har funnet roen hvis hun står på hus.

 1. En hund med store blå øyne som ser inn i kamera
  En uslåelig lederhund hos Basecamp Explorer Spitsbergen
 2. En hund med to hvalper som drikker melk fra pattene dens
  Candy med sitt nyeste valpekull

Polaris

Polaris ble født i september 2017, er en stor kosebamse og en skikkelig luring!
Kjent som en utbryter har han stadig klart å komme seg ut av halsbånd og åpnet porter i hundegården hos Basecamp Explorer Spitsbergen. Om han ikke får åpnet en port, ja da kan han også finne på å klatre over gjerder. (gjerne fordi en av damene i hundegården har løpetid, for han har mange valper på samvittigheten)
Som sønn av Basecamp sin fantastiske lederhund Candy er også Polaris en flink lederhund, særlig på langtur. Men han kan kjapt bli distrahert på korte turer hvor han også kan finne ut at han vil gå egne veier. Flink til å gi kjeft, men dårlig på å motta kritikk, Polaris er en skikkelig karakter!

 1. Et nærbilde av en hund med åpen munn som ser inn i kameraet
  En stor kosebamse og luring!
 2. En hund som slikker seg selv på nesen
  Møt Polaris hos Basecamp Explorer Spitsbergen

Karl

Karl ble født i februar 2017, og er resultatet av et samarbeidskull med Svalbard Villmarkssenter hvor Karl og sin søster Berit (oppkalt etter eierne av Svalbard Villmarkssenter) ble boende hos Green Dog Svalbard. Deres andre valpesøsken ble boende på Svalbard Villmarkssenter.
Han er sønnen av Green Dog Svalbards kanskje mest berømte hund Mila, som for øvrig var mer kosehund enn trekkhund og flink med barn.
Mila var 100% grønlandshund, og takket være at også pappaen til Karl hadde litt grønlandshund i seg ligner Karl veldig på en fullblods grønlandshund. Store og flotte Karl møter deg hos Green Dog Svalbard, klar for tur!

 1. En hund med sterkt sollys i bakgrunnen
  Karl møter deg hos Green Dog Svalbard
 2. En hund med et lurt uttrykk i ansiktet sitt
  Med masse grønlandshund i seg

Bilbo

Bilbo ble født i juli 2018, og er like glad som han er stor takket være at han er en kvart-dels Alaskan Malamute!
Han og hans søsken Hobbit, Gollum, Smaug og Gandalv er alle del av Ringenes Herre-kullet hos Green Dog Svalbard.
Bilbo jobber blant annet med å hjelpe til med å trene valper hos Green Dog Svalbard til å bli trekkhunder. Sterk som en okse og med styrken til tre hunder er han rett hund for jobben. Men han sier tydelig fra om ikke valpene hører på han, for da legger han seg bare oppå de!

 1. En voksen hund som løper rundt sammen med en valp
  Som legger seg på valper som ikke oppfører seg
 2. Et nærbilde av en hund i profil
  Møt Bilbo hos Green Dog Svalbard

Lotte

Lotte ble født i mai 2021 og er en finsk lapphund. Selv om hun lever det gode liv i byen er hun hun veldig glad i å være ute året rundt på tur, og tåler klimaet på Svalbard perfekt takket være sin tykke myke pels!
I gata ved siden av Svalbard Turistinformasjon er det hun som er dronningen. Hun viser seg gjerne frem for folk som går forbi med et håp om litt kos som takk for at de får ta et bilde av henne. Men Lotte kan komme med et småhissig bjeff om andre hunder kommer ruslende, fordi dette er hennes gate!

 1. Et nærbilde av en hund som ser inn i kamera
  Med sin gode pels trives Lotte ute på tur året rundt
 2. En hund som sitter på bakken og ser inn i kamera
  Lotte er sjefen i gata ved Svalbard Turistinformasjon
Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av