Møt hundene på Svalbard

Møt hundene på Svalbard

Klare til å gi deg store svalbardopplevelser hele året

Søk etter ting å gjøre

Type:
Navn / nøkkelord:
Facilities
Varighet

Søk etter ting å gjøre

Type:
Navn / nøkkelord:
Facilities
Varighet

Hils på Svalbardhundene

Det er en glede å snakke med noen av hundene som bor og jobber på Svalbard. Dette er hva de har å si om livet sitt på 78 grader Nord.

Foxi – Arctic Husky Travellers
Jeg heter Foxi og er en smart og fin liten frøken. Jeg er den minste hunden i gården på bare 18 kg, men det betyr ingenting! Jeg ble trent opp til å være lederhund, og er tøff som få. Størrelsen min gjør at jeg er rask og lettløpt og holder meg på toppen av snøen. Jeg ble født i 2010, så jeg er 7 år gammel. Jeg og de andre hundene i flokken min har kjørt verdens lengste hundeløp, Iditarod i Alaska, og Europas lengste hundeløp, Finnmarksløpet i Norge. I tillegg til det har jeg også vært på Nordpolen, og for å komme dit måtte jeg transporteres i både helikopter og fly, så jeg er ganske bereist. Jeg har også opplevd å bli mamma og det er jeg mest stolt av.

Suggen – Arctic Husky Travellers
Jeg heter Suggen og er en toppidrettsutøver! Jeg har også vært på Nordpolen, tatt fly og helikopter, i tillegg til å løpe verdens lengste hundeløp i Alaska, og Europas lengste løp i Norge. Jeg løp 160 mil på 12 dager, og ledet hele veien. Jeg tenker mye, på mye rart. Ofte tenker jeg på å finne den beste veien for flokken min, andre ganger tenker jeg på mat. Men jeg er veldig konsentrert når jeg er på jobb altså. Jeg er veldig snill og alle sier at jeg er en gledesspreder. Jeg ble oppkalt etter den siste hunden til Fridtjof Nansen, en vakker samojed som var med på Fram ekspedisjonen.

Skywalker – Green Dog 
Jeg heter Skywalker og er snart 2 år gammel. Jeg ble født på den største hundegården på Svalbard som heter Green Dog, og det er her jeg både bor og jobber, så jeg er ganske knyttet til dette stedet. Jeg får ofte høre at jeg er både snill og sosial, og det er jeg enig i. Jeg er 25% Grønlandshund, og det gir meg mange fine egenskaper. Blant annet er jeg stor og kraftfull og kan ferdes ute i nærmest alle vær- og vindforhold. Jeg elsker å være på tur, da får jeg brukt den sterke kroppen min og vært sammen med de andre hundene som bor her.

Pine – Green Dog Svalbard
Jeg heter Pine og er en reinraset Grønlandshund, og det er jeg veldig stolt av. Vi er de eldste tamhundene, med røtter som brukshunder hos inuittene på Grønland. Det var grønlandshunder som førte Roald Amundsen til Sydpolen, og Otto Sverdrup på sine oppdagelser i Nord-Canada. Jeg er en veldig flink trekkhund, og jeg blir snart 3 år. Jeg er veldig opptatt av å hilse pent på alle besøkende, og synes selv jeg er ganske profesjonell.

 

Whisky – Basecamp Explorer Spitsbergen 
Mitt navn er Whisky og det er visstnok et veldig flott navn. Jeg ble født i 2014 her på gården til Basecamp. Da jeg var liten bodde jeg på Isfjord Radio som ligger 90 kilometer fra Longyearbyen. Denne gamle radiostasjonen er i dag et flott hotell, og der trivdes jeg godt. Jeg ble med på mange spennende turer og møtte på både rev, isbjørn og reinsdyr. Jeg får ofte høre at jeg er en god jobbhund, og mange sier at jeg er favoritten. Derfor prater jeg mye med alle, for jeg vil være favoritten!

Jetpak – Basecamp Explorer Spitsbergen
Jeg er en flott hund, og får høre det ofte av besøkende. Det er nok den fine fargen min du vil legge merke til først, og kanskje det at jeg liker å omfavne folk når jeg står på to bein. Jeg ble født i 2011 her på gården til Basecamp, men jeg bodde i starten av livet mitt på Isfjord radio, akkurat som Whisky. Den gamle radiostasjonen er ganske avsidesliggende, og byr på mange flotte turopplevelser, så der var det gøy! I dag er Isfjord Radio et flott hotell, men jeg var aldri inne. Jeg er en erfaren kar, og en god trekkhund. Søsteren min er tvillingen min, så vi er helt like. Jeg prøver å spre godt humør og prate med alle jeg møter. En gang, fikk jeg være med på ekspedisjon til Newtontoppen, som er det høyeste fjellet på Svalbard, det er jeg ganske stolt av!

Bajas – Svalbard Husky
Jeg heter Bajas og er broren til Garp. Vi er 1.5 år gamle og er begge store, robuste gutter. Vi liker å trekke slede og har derfor verdens beste jobb, hos Svalbard Husky. En gang dro jeg til Austfjordneset, nordkysten av Svalbard for å bo på en fangststasjon. Der bodde jeg en stund for å få isbjørnerfaring, og møtte mange skumle bamser. Denne erfaring gjør at jeg er en utmerket isbjørnvakt. Likevel trives jeg best som trekkhund, og når ikke er på jobb så er oftest å finne utenfor huset mitt, med et godt tyggeben i solveggen.

Buddy - Svalbard Husky
Jeg heter Buddy og synes det er hyggelig å treffe på masse mennesker, det er det beste med jobben som trekkhund. Jeg er veldig glad i turister og gir dem alltid en god klem, før jeg tar dem med på tur. Jeg har tidligere vært løpshund på fastlandet, som er ganske langt sør for Svalbard, men jeg ble hentet hit for å jobbe med turister, fordi jeg er en veldig sosial og sterk gutt. Jeg er også en god hund til avl, og har mange fine barn. Nå er jeg ni år, men i sinnet er jeg fortsatt en unggutt, så jeg ser fram til mange flere gode år hos Svalbard Husky.

Karl & Berit - Green Dog and Svalbard Villmarkssenter
Hei! Vi heter Karl og Berit, og vi er fortsatt valper! Mamma, Mila, er en Grønlandshund, og hun har tidligere bodd i Norge. Nå bor hun her hos Green Dog, sammen med oss. Pappa bor på Svalbard Villmarkssenter, som er like i nærheten. Green Dog og Svalbard Villmarkssenter bestemte seg for å samarbeide om et kull, og vi er resultatet etter en vellykket parring. Det er kjempe gøy å være valp på Svalbard, det skjer noe spennende hele tiden. Det er mye jobb å leke, spise og sove, men vi klarer alt det! Vi er heldige som kan vokse med så mange flotte hunder rundt oss, en dag skal også vi bli sledehunder.

 

SvalbardInspirasjon

  1. Nordlyseventyr
    Svalbard er det eneste bebodde stedet i verden hvor du kan se det magiske nordlyset både natt og dag
  2. Hundekjøring
    Hundesledeturer i det arktiske landskapet er både en fredfull og vakker opplevelse, både sommer og vinter.
Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av