Longyearbyen i polarnatta

Nyttårsaften på Svalbard

Velkommen til en levende og fargerik feiring

Nyttår på 78 grader nord

“Ofte syns jeg natten er mer levende og fargerik enn dagen.” Man skulle tro at den nederlandske maleren Vincent van Gogh hadde vært på Svalbard i mørketiden. For tilbringer du nyttårsaften i Longyearbyen vil du oppleve at langt mer enn rakettene lyser opp nattehimmelen! 

Nyttår er gjerne en tid for ettertanke, en tid for fest, en tid for å være sammen med gode venner og familie. Og denne nyttårsaften er du invitert med på en - til tross for polarnatta - levende og fargerik feiring!

På tur med vennegjengen

Ute er det stummende mørkt. Polarnatta rår på Svalbard fra november til januar. Men selv om det er mørkt på himmelen, er lyspunktene mange. La oss starte med utelivet!

Longyearbyen har bare 2400 innbyggere, men utelivet er en storby verdig. Flere prisbelønte restauranter, verdensberømte vinkjellere og en vegg full av whiskey er blant det du kan smake deg gjennom i løpet av noen dager i nord. 

En opplevelse som vil bli stående i minneboka er en helaften på Huset med smaksmeny og vinpakke. Vinkjelleren har over 15 000 flasker, og den alkoholfrie “juicepakken” er også verdt å prøve for de som foretrekker det. Restauranten samarbeider med fangstmenn rundt omkring på øya, noe som betyr at menyen i består av mange kortreiste, lokale råvarer

Er dere klare for en magisk nyttårsaften med unike, nordiske smakskombinasjoner?! 

Kjærlighet i nord

Tidligere i år ble Funken Lodge kåret til et av Norges mest romantiske hoteller. Vi skjønner godt hvorfor! Foran peisen, med en signaturdrink fra baren, langt borte fra hverdagen er det ikke rart at både ny og gammel kjærlighet blomstrer. 

Unn dere en middag på Funktionærmessen Restaurant, og start gjerne kvelden i den sagnomsuste sjampanjekjelleren. Det var her gruvearbeidere og funksjonærer møttes for å hente alkoholkvoten før i tiden, nå gir de flotte lokalene besøkende en fantastisk start på kvelden. Utvalget av sjampanje er imponerende, og byr på noen spennende overraskelser enten du har god peiling på eller er fersk nyter av edle dråper. 

Vil dere ha en mer uformell opplevelse, er ølsmakingSvalbard Bryggeri en perfekt ettermiddagssyssel. Bryggeriet har en spennende historie om pågangsmot, stå-på-vilje og hard jobbing før de endelig lykkes. Litt som et ekteskap kanskje?

Opplev, opplev, opplev

Det er mye god mat å få, men for å virkelig “work up an appetite” anbefaler vi å utforske Longyearbyen og bynære opplevelser på dagtid. Og det er her polarnatta virkelig byr på helt unike opplevelser. 

Tenk deg å dykke ned i det stummende mørket i isgrotta. Her er det ingen vind, buldrende mørkt, og helt, helt stille. Skru på hodelykten. Se dypt inn i den krystallklare isen som ble dannet for tusener av år siden. På vei opp får dere en kopp kaffe eller solbærtoddy, før dere går ut til stjernehimmelen. 

En annen fordel med å besøke Svalbard i polarnatta er muligheten til å se nordlys, dag som natt. Dagnordlyset, som det kalles på dagtid har gjerne litt mer diffuse rødtoner, enn nordlyset du kan se på kvelden og natta, som gjerne er grønnere. Uansett er det en utrolig opplevelse, og du kan se det fra hotellet. 

Taxfree(d) og ro

På Svalbard er varer momsfritt, og i byens butikker kan du gjøre noen skikkelige kupp. Butikkene har fokus på gode kvalitetsvarer, og tingene du kjøper vil du få glede av i mange år fremover. Kanskje du får unnagjort neste års julegaver allerede nå?

Men, det viktigste dere kommer til å ta med tilbake i hverdagen er den rolige, og fine stemningen på Svalbard. 

I løpet av dagene i nord kommer dere til å få tid til de gode samtalene. Tid til å nyte den gode maten, og selskapet. Tid til kveldsturene innenfor bygrensen, hvor dere stopper opp for å kikke på lyset; enten det er fra de fargerike husene, nordlyset eller nyttårsrakettene som farer over himmelen! 

Velkommen til en nyttårsfeiring på 78 grader nord! Du kan planlegg nyttårsturen din i vår aktivitetskalender.

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av