For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies
Dette er Longyearbyen

Dette er Longyearbyen

Snodig og ganske så fantastisk

10 rare ting i Longyearbyen

Hvorfor går folk med tøfler inne på restaurantene? Hva er den typiske Svalbard bilen? Og hvorfor bruker så mange folk refleksvest i Longyearbyen? Her får du listen over 10 spesielle fakta om Longyearbyen!
 

Svalbardbilen - et helt spesiell merke

Svalbard byr på en god miks av turmuligheter, nasjonaliteter, og ja - biler! Her finnes både Tesla og Porche (entall!), Hummer og Hiluxer, og så vil du raskt legge merke til en rekke biler som nærmer seg veteranstatus, som noe usikkert ville bestått en EU-kontroll på fastlandet, men som står og går, og blinker både til høyre og til venstre. Møt Svalbardbilen! Merke og modell er mindre viktig, den tar eieren fra A til B på dagene det blåser friskt inn fra Adventdalen, og om du ikke ser den gående på tomgang utenfor Svalbardbutikken vinterstid, er den kanskje å finne på flyplassen - ulåst og med nøkkelen i tenningen.
 

Alkoholen rasjoneres

Selv om Longyearbyen i dag er et moderne samfunn har vi tatt vare på noen skikker og tradisjoner fra gammelt av. Inne i Svalbardbutikken ligger Nordpolet (ikke -n!), og her finner du et herlig utvalg av drikke til enhver anledning. For å kjøpe øl eller sprit må tilreisende vise flybillett, og de lokale har egne rasjoneringskort Alkoholkortsom stemples hver gang de kjøper dette. Grunnen her er at i gamle dager kunne funksjonærene kjøpe så mye vin de bare orket, mens gruvearbeiderne - som for det meste drakk øl eller sprit - fikk en begrensning på forbruket. Urettferdig? Absolut (pun intended)! Men lite annet å gjøre enn å si “skål”!
 

Hus på påler og rør over bakken

Når du landet i Longyearbyen vil de fargerike husene være noe av det første du legger merke til. Etterhvert blir du kanskje oppmerksom på at husene faktisk står på påler, og at alle rør ligger oppå bakken. Dette er på grunn av permafrosten. Permafrosten vil hale og dra i ethvert hus som er støpt til bakken, pålene gjør det mulig å unngå vedlikeholdsarbeid hvert eneste år. Rørene er over bakken av samme grunn. Når permafrosten smelter og fryser presser den ting oppover, og vannrør ville dermed ikke holdt seg under bakken. Det er en grunn til at folk ikke begraves i Longyearbyen lengre…

Fottøy til besvær

På Svalbard vil du på mange restauranter, hoteller og offentlige bygg som museer, sykehuset og biblioteket se at folk tar av seg skoene i gangen, og går videre på sokkelesten. Du lurer kanskje på hvorfor? Tradisjonen stammer fra gammelt av, da man tok av seg på beina for å ikke dra med seg kullstøv overalt. Mange steder har tatt vare på denne tradisjonen, og har enten tøfler til utlån, eller du kan ta med dine egne. Uansett, en herlig måte å raskt føle seg hjemme på!
 

Revehviskeren

På grunn av forbuded mot katter på Svalbard som ble innført i 1992 finner du ikke noen katter i Longyearbyen, men du kan være så heldig å få øye på et annet dyr som er både lite og hårete. Den fascinerende polarreven kan av og til bli sett luskende rundt i Oddgeir SagerupLongyearbyen med et våkent blikk på hva som skjer i bybildet når den leter etter et måltid for dagen. Bli med på en tur med vår lokale reve-hvisker Oddgeir Sagerup (See & Explore) på en av hans fotosafarier for de beste sjansene til å kunne se polarreven i terrenget rundt Longyearbyen.
 

Husdyret Rudolf

Isbjørn er heldigvis ikke hverdagskost innenfor bygrensene, men både polarrev og rype tar jevnlig turen mellom bebyggelsen til stor glede for både lokale og tilreisende. Men det dyret du vil møte oftest er reinsdyr. Den stuttjukke, velsmakende Svalbardreinen er lite menneskesky, og du finner dem ofte ruslende gatelangs på leting etter mat. Vær musestille og unngå brå bevegelser og du kan beundre dette dyret på nært hold. Når jakta starter vil en del reinsdyr lukte krutt og rømme byen, selv om noen har skjønt at det faktisk er innenfor bygrensen den er tryggest!L.P. Lorentz
 

Fjellets ro i byen

Hyssssjj!! Hva var det? Ingen ting! Arktisk stillhet er en helt unik, øredøvende stillhet du knapt finner andre steder i verden. Her er det ingen t-bane, ingen Ring 3, trafikkstøy eller anleggstrafikk. Om vinteren gjør fraværet av fugl det helt, helt stille ute i naturen. Får du muligheten til å besøke en isgrotte i løpet av ditt besøk er det ikke bare helt stille, det er stummende mørkt også. Nyt hvert eneste sekund med ro og fred, hverdagen innhenter deg fortere enn du aner!
 

Refleksvest: Ekte Svalbardmote

Besøker du Svalbard i den vakre mørketida er det kun én ting som er helt essensielt, livsviktig faktisk, at du får med deg i bagasjen - refleksvest! Med begrenset gatebelysning, jevnlige strømbrudd og til dels dårlig sikt holder det ikke med en liten refleks på jakkelommen, her må det en skikkelig skrikende her-er-jeg-Espen Andre Øverdahlrefleksvest til! Bli sett!
 

Storbyfølelsen

Til å bare ha 2200 innbyggere har Longyearbyen et kulturliv og restauranttilbud en storby verdig. Her er det blues- og jazzfestival, oktoberfest, revyfestival, matfestival, konserter med store verdensstjerner og litteraturfestival. Byen har tre kor som jevnlig holder konserter og før eller etter kulturopplevelsen kan du velge mellom et titalls restauranter. Bådet Huset og Funktionærmessen Restaurant har vinkjellere det er verdt å skrive hjem om, og Karlsberger Pub har brennevin fra gulv til tak. Verdt mer enn ett besøk med andre ord!

Wroom, wroom - klar for tur?

Besøker du Longyearbyen i mars eller april er det umulig å ikke bli fascinert av snøscooterne som freser rundt i byen med sjåfører i store hjelmer og fargerike scooterdresser. Det finnes flere snøscootere enn folk på Svalbard, og for mange lokale er det et fremkomstmiddel til jobb eller hytte vinterstid. Adventdalen er vår lokale E6 og utgangspunktet for veldig mange flotte turer. Friheten du føler når du presser inn gassen og scooteren gjør et hopp ut i villmarken er fantastisk - og må bare oppleves! Husk å velg en tur etter evne.  

 


Jarle Røssland

 

 

 

 


 

Visit Svalbard Sustainable Destination Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av