En person med en hodelykt i mørke snødekte omgivelser med et fjell og en lett overskyet himmel med nordlys i bakgrunnen

Utforsk Nordlysvinteren

10 spektakulære nordlysopplevelser på Svalbard

10 spektakulære nordlysopplevelser på Svalbard


Vær tidlig ute med å booke aktiviteter og overnattinger på Svalbard i Nordlysvinteren.

Nordlysvinteren finner sted mellom 1. oktober og 28. februar, og i perioden fra midten av november til slutten av januar råder polarnatta på Svalbard. I denne perioden er det totalmørke, og det eneste som lyser opp himmelen er månen, stjernene og nordlyset.
Aurora Borealis, nordlyset, skaper store øyeblikk som de fleste av oss sent glemmer. Dersom forholdene tillater det, kan man på Svalbard, som det eneste bebodde stedet i verden, se nordlyset til alle døgnets tider – også på dagtid.

I listen under har vi trukket ut 10 nordlysopplevelser som er verdt å få med seg! 

Nordlyssafari med snøscooter

For å oppleve nordlyset på best mulig måte er det avgjørende med så lite lysforurensning som mulig. Ved å velge en nordlyssafari med snøscooter har du mulighet til å komme deg langt utenfor Longyearbyen for å få optimale forhold for nordlyset. Når guiden har vist vei et stykke utenfor byen, kan du nyte den stille polarnatta med noe varmt å drikke mens du forhåpentligvis får et glimt av det vakre, grønne lysfenomenet.

Historiske vandringer med muligheter for nordlys

Kombiner jakten på nordlyset i polarnatta med fotturer i historiske Svalbardspor! Få innsikt i Svalbards fangsthistorie på tur inn i Todalen eller opplev de historiske kulturminnene fra den tidligere gruvebyen Hiorthamn, og kanskje er du heldig med å få øye på nordlyset på veien?

Dra på guidet foto-tur på jakt etter nordlysbildene

Nordlyset er vakkert, og mange ønsker å forevige opplevelsen på bilder. Bli med på en guidet foto-tur der du lærer om optimale forhold for natt- og nordlysfotografering. Guiden er profesjonell og har stor kunnskap om fotografering i mørket.

 1. En gruppe med gjester på snøscootere i et mørkt landskap med nordlys som skinner på himmelen i bakgrunnen
  Bli med på en guidet snøscootertur bort fra lysforurensningen i byen. Kanskje får du øye på nordlys du ikke hadde kunne sett blant byens lys?
 2. En person som står bak et kamera på et kamerastativ med en mørk himmel og nordlys i bakgrunnen
  Lær mer om nordlysfotografi på en guidet fotosafari i Svalbards polarnatt

Opplev nordlyset med hundespann

Dersom du ønsker en autentisk og stemningsfull tur ut i polarnatta burde du bli med på nordlyssafari med hundespann. Etter du har spent fast hundene i sleden, vil de rastløse og ivrige ta deg med på tur utenfor Longyearbyen. Etter en stund vil hundene gå inn i et jevnt tempo, og du kan nyte den stemningsfulle stillheten som råder i Svalbards natur. På en skyfri og klar dag kan du være heldig å oppleve nordlyset som brer seg ut over landskapet, og blir reflektert i den hvite snøen.

Arktisk spa-opplevelse

Hva med en tur i en vedfyrt badstue mens du nyter den spesielle stemningen som nordlyset kan gi? Slapp av i varmen og hopp ut i den arktiske naturen når de grønne lysene blir synlig for å virkelig kjenne den rå arktisk opplevelsen på kroppen samtidig med det spektakulære synet! Bare pass på at du ikke glemmer å varme deg igjen i badstua når du står der og drømmer deg bort under nordlyset.

Besøk isgrottene

Bli med og oppdag de magiske isgrottene i isbreene utenfor Longyearbyen. Utrustet med hodelykt, hjelm og brodder kan du utforske grottene og deres spesielle blåfarge, istappene og stillheten. For å komme seg til isgrottene er det mange alternativer; snøscooter, beltevogn, hundeslede – eller til fots! Vandringen i mørket opp til breen blir opplyst av månen, stjernehimmelen og kanskje også nordlyset.

 1. En person med hodelykt som står på en slede bak et hundespann med nordlys som skinner på himmelen over fjell i bakgrunnen
  Bli med våre ivrige firbeinte venner inn i polarnatten og nyt den arktiske stillheten i jakten på nordlyset
 2. En beltevogn sett fra siden med en mørk himmel og nordlys i bakgrunnen
  Med plass til hele familien er en nordlyssafari med beltevogn perfekt om du reiser i en gruppe

Se nordlyset på beltevogntur

Nordlyssafari i beltevogn er en ypperlig aktivitet for alle personer i alle aldre. Det er en flott mulighet til å komme seg ut i Svalbards villmark på en komfortabel og enkel måte, for deg som ikke kan bevege deg for langt på egne bein, eller ikke ønsker å kjøre snøskuter eller hundespann. Beltevognen vil ta deg med ut av byen på jakt etter nordlyset.

Nordlysjakt som passer alle

Dra på nordlysjakt på veiene i Longyearbyens nærområde med Spitzbergen Adventures! Med deres komfortable og oppvarmede minibus er dette et turalternativ som passer for absolutt alle som vil prøve å få et glimt av nordlyset da denne turen er handicapvennlig.

Helaften på Camp Barentz

Camp Barentz befinner seg ved foten av fjellet Breinosa, rett under Gruve 7 i Adventdalen. Huset er en kopi av hytta som Willem Barentz overvintret i da han oppdaget Svalbard i 1596. En nordlysaften på Camp Barentz er verdt å få med seg under et opphold på Svalbard. Når du ankommer campen vil du bli servert en deilig reinsdyrgryte, dessert og bålkaffe. Etter middagen samles man rundt bålet og guiden vil fortelle om nordlyset. Dersom forholdene tilsier det, vil man til slutt kunne oppleve det med egne øyne utenfor hytta.

 1. En hytte med snø i forgrunnen og sterke nordlys som skinner under en mørk himmel i bakgrunnen
  Men pass på å ikke velte tallerkenen din om nordlyset dukker opp og du må springe ut døra for å rekke å se det!
 2. Et publikum i forgrunnen som ser på et filharmonisk orkester spille musikk på en scene i bakgrunnen
  Lad opp batteriene innendørs med en god matbit, eller kanskje en konsert? Nyt en Polar Byferie når du besøker Longyearbyen!

Innendørshygge

Mørketiden og polarnatta er også tiden for å hygge seg innendørs. Longyearbyen og lokalbefolkningens fokus skifter fra turer utendørs til aktiviteter og hygge inne i varmen. Nordlysvinteren er en ypperlig tid å besøke byen på, med god mat og drikke, og en rekke forskjellige festivaler og kulturtilbud som er verdt å få med seg. Mørketiden er en sosial tid, der mange benytter seg av byens mange utesteder og restauranter. Slå deg ned og ta en hyggelig prat med lokalbefolkningen, og husk å gå ut dersom du hører rykter om nordlys!

Finn din perfekte Svalbardopplevelse i vår aktivitetsplanlegger.

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av