Et barn som ligger i en eng, Foto: Green Dog Svalbard

Ta høstferien på Svalbard!

Det må være eksotisk! God mat er en selvfølge. Trygt for barna! Får de voksne slappet av innimellom? Kan vi dytte inn litt kultur eller historie? Og masse aktivitet, da sover ungene så godt om natta. Høstferie på Svalbard er perfekt for familien!  

– Det er noe med nærheten.  

Tenk deg at du står og kikker utover Hiortfjellet en solfylt høstdag. Barna løper rundt, snur på steiner og leter etter fossiler. “Hvem vil ha kakao?” Adventdalen bader i gyldne høsttoner, lufta er krisp og klar. Fjellene ruver på alle kanter og speiler seg i fjorden. 

– Og det er ikke bare nærheten til naturen. Det er nærheten til barna. 

På Svalbard stresser de voksne ned. Får tid til hverandre, tid til barna, tid til opplevelser. Høsten er en perfekt tid å ta med hele familien nordover. 

400 lokale kan ikke ta feil

Du merker det allerede på flyplassen. Små føtter med eiere på en knapp meter jubler over gjensynet med den utstoppede isbjørnen ved bagasjebåndet. Taxiene har barnesete. Barnesykler står parkert utenfor kaféen. Lekeplassene er lette å finne i bybildet. 

Svalbard er et perfekt sted for barn! Det er nesten 400 av dem som bor her fast, og et godt aktivitetstilbud, masse fine turmuligheter og litt mindre stressede foreldre er blant tingene som gjør at de trives godt. 

Rolige høstdager i nord

Sommeren og midnattssola er innholdsrik, men det kan også bli litt intenst for de små med sol hele døgnet. September og oktober er måneder med tilnærmet normal dag og natt, i tillegg til noen helt fantastiske solnedganger, og kanskje mulighet for å se nordlys?! Likevel er det rikelig med dagslys for å oppleve byen og omgivelsene. 

Men selv om de voksne ikke stresser, så betyr ikke det at dagene ikke er innholdsrike. I Longyearbyen trenger du så vidt å gå utenfor døra på hotellet før du møter det eksotiske dyrelivet! 

Det går ofte reinsdyr rundt omkring i byen og skaper en helt annen type trafikkork. Polarreven lusker rundt husene i morgen- og kveldstimene, og rype kan du se rett som det er. Se! Se der! Er det en flokk hvithval på vei inn mot kaia? 

Mat for alle? Ja!

En vil ha biff, to vil ha fisk, minsten vil ha pannekaker og eldstemann har blitt vegetarianer siden i sommer. Ikke noe problem! Longyearbyen er et fantastisk sted å gå ut og spise, og med flere prisbelønte restauranter er menyen både overraskende omfangsrik og knakandes god. 

Her får du kanelbolle og kaffe, du får pommes frites og sjokolademilkshake (fordi ungene bare måtte ha noe kjapt!), og du får fem-retters’en som faktisk kan nytes i ro og fred fordi barna sover på rommet i etasjen over. Det finnes sushi og burger, vågehval og sel, pizza med bunner i alle tykkelser, og lokalfangstet reinsdyr lekkert dandert med rotgrønnsaker og saus.

Fyll dagene med opplevelser

Det er kanskje der Svalbard scorer best, på opplevelsene. For selv om barna har ulik alder, interesser og aktivitetsnivå, finnes det noe som hele familien kan delta på sammen. Prøv dere for eksempel på hundekjøring, og bli kjent med sledehundene i Longyearbyen! Da kan både små og store i familien lære å kjenne både små og store firbeinte på tur og i hundegården. Sammen med en guide på en organisert tur kan alle lære hvordan man skal oppføre seg rundt sledehunder og hvordan hundekjøring fungerer med en «trollvogn» som brukes til å kjøre langs vei når det ikke er nok snø til å bruke sleder.

Om dere ikke får nok av våre firbeinte venner etter en runde med hundekjøring er et besøk hos Café Huskies perfekt etter turen.
Vandrende rundt i kafeen finner man som regel én eller flere huskyer hvorav flere er pensjonerte sledehunder som nå lever et rolig byliv.
Med god kaffe eller te til de voksne, sunn snacks for de minste, brettspill til felleshyggen og hundekos på hele familien kan man lett bli sittende i en god stund!

Tips til barnefamilien 

Det er rart med det, men når barna har det bra, har de voksne det veldig bra og. Her kommer noen tips for å virkelig lykkes med Svalbardferien: 

  • Ha nok varme klær! Temperaturen kan ligge ned mot frysepunktet, så husk lue og votter. Det kan også være lurt å ta med et sitteunderlag, så er dere alltid klar for en liten pause. 

  • Ta med en termos! Selv om det på mange guidede turer serveres kaffe eller solbærtoddy kan en termos med varmt vann redde øyeblikket. En pulverkakao eller en Rett-i-koppen i sekken er en billig forsikring som sørger for at utflukten blir vellykket. 

  • Lei en egen guide! Flere selskaper i byen tilbyr tilpassede turer kun for deg og dine. Det gjør at tempoet lettere kan tilpasses gruppens yngste (eller eldste?), dere kan ta flere pauser, og bruke akkurat så lang tid dere ønsker i morenen for å lete etter fossiler. 

Avstandene i byen er korte, og gjør det veldig enkelt å ha aktiviteter både for- og ettermiddag for så å ha en god pause imellom om store og små skulle trenge det. Det er også mulig for eldstemann å dra på museet, mens yngstemann utfordrer høydeskrekken på isbjørnlekeplassen i byen og dere møtes til en felles lunsj. 

Ferie på Svalbard er stressfritt, ganske enkelt. Og det er det som skaper gode ferieminner, er det ikke?

To barn som går på tur i et høstfarget landskap, Foto: Green Dog Svalbard

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av