10 movies and books

10 movies and books

- That will make you want to visit Svalbard

10 filmer og bøker som får deg til å ville besøke Svalbard

Den vakre svalbardnaturen og utposten Longyearbyen har gitt inspirasjon til en rekke bøker, både skjønnlitterære og sakprosa. Dessuten er tusenvis av filmer av ulike slag spilt inn på Svalbard, eller handler om øygruppa. Vi snakker om dokumentarer, utallige naturprogram, TV-serier og spillefilmer.

Kanskje kan filmene og bøkene i denne artikkelen gi deg inspirasjon til neste Svalbardtur. Merk deg at dette bare er et lite utvalg av alt det spennende som finnes der ute. Her er det bare å lene seg tilbake i sofaen, dra frem godteriskålen og suge til seg læring og inspirasjon.

Vi begynner med bøkene:
 

  • Amazing Arctic av Eirik Grønningsæter er en rikt illustrert bok om dyrelivet i Arktis. Boken er et nyttig oppslagsverk på reiser i arktiske strøk, eller som et minne fra et besøk til en veldig spesiell plass på jorden.

  • Jeger i Svalbards villmark skrevet at Sverre Jarild og Julie Knarvik handler om Tommy Sandal, en tradisjonell fangstmann i moderne tid. Boken er rikt illustrert og beskriver det unike og isolerte livet til fangstmannen på Akseløya på Svalbard.

  • Kvinne i Polarnatten av Christiane Ritter er en utrolig bok om en fangstkvinne og hennes overvintring på Svalbard på 30-talletBeretningen om denne overvintringen skiller seg fra den typiske fangstmannshelts beretning. Christiane Ritter var maler, og med kunstnerens blikk skildrer hun forholdene, fargene, fortvilelsen og hverdagen gjennom polarnatten. Beretningen om denne overvintringen skiller seg fra den typiske fangstmannshelts beretning. Christiane Ritter var maler, og med kunstnerens blikk skildrer hun forholdene, fargene, fortvilelsen og hverdagen gjennom polarnatten. Beretningen om denne overvintringen skiller seg fra den typiske fangstmannshelts beretning. Christiane Ritter var maler, og med kunstnerens blikk skildrer hun forholdene, fargene, fortvilelsen og hverdagen gjennom polarnatten.Dette er en fortelling av en kvinne som var sterkt grepet av arktisk natur, og beretningen om denne overvintringen skiller seg fra den typiske fangstmannshelts beretning.

  • Frø til verden av Pål Hermansen. Boken er rikt illustrert med gode fotografier og beskriver frøenes viktige betydning for alt liv på planeten, bakgrunnen for opprettelsen av Frøhvelvet og utfordringer i fremtidens matforsyninger.

  • Svalbard fra lufta av Norsk Polarinstitutt er en fotografisk reise i fugleperspektiv, fra Bjørnøya i sør, over Spitsbergen og de øvrige øyene. Nyere foto er supplert med historiske tilbakeblikk og gjennom tekst og bilder får du oppleve temaer som geologi, isbreer, kulturminner og dyreliv. Beretningen om denne overvintringen skiller seg fra den typiske fangstmannshelts beretning. Christiane Ritter var maler, og med kunstnerens blikk skildrer hun forholdene, fargene, fortvilelsen og hverdagen gjennom polarnatten.

De fleste av disse bøkene kan kjøpes på Svalbard Museum i Longyearbyen.

Og så var det filmene:
 

  • Orions belte er en norsk action-thrillerfilm fra 1985, regissert av Ola Solum. Filmen er basert på romanen ved samme navn av Jon Michelet fra 1977 og er en klassisk action-thriller fra den kalde krigens tid, og det meste av handlingen utspiller seg på Svalbard. Den regnes som en av de mest vellykkede norskproduserte filmer på 1980-tallet. (Wikipedia)

  • When the light comes er en tysk/nederlandskbelgisk/norsk romantisk film fra 1998 regissert av Stijn Coninx. Det er en kjærlighetshistorie lagt til Svalbard og handler om isolasjon, tvunget sameksistens og det å bygge opp et forhold mellom to helt forskjellige mennesker under ekstremt harde levekår. Filmen er basert på selvbiografien til den da 19-årige studenten Heleen van der Laan fra Amsterdam som tilbrakte en vinter i Svalbard hvor hun bodde sammen med en pelsjeger. (Wikipedia)

  • Fortitude er en britisk thriller- og dramaserie som har gått på Sky Atlantic siden 2015. Handlingen er lagt til et lite gruvesamfunn på Svalbard, og er skapt og skrevet av Simon Donald. Den er dog ikke spilt inn på Svalbard, men i Storbritannia og på Island. (Wikipedia)

  • Operasjon Arktis er en norsk eventyr- og familiefilm fra 2014 regissert av Grethe Bøe-Waal. Filmen handler om tre barn som ved et uhell blir etterlatt i en forlatt fangsthytte på Svalbard. Historien er basert på Leif Hamres bok med samme tittel fra 1971. (Wikipedia)

  • The Hunt er en storslått britisk mini serie produsert for BBC i 2015 med David Attenborough som fortellerstemme. Episode 2 viser Svalbard og isbjørnens jakt på mat og overlevelse. (Wikipedia

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av