Gjør som de lokale

Gjør som de lokale

Hopp på scooteren og bli med ut i Svalbards råe villmark

7 fantastiske snøscooterturer på Svalbard

På Svalbard kjører alle snøscooter. Det bør du også prøve! Med en gang vinteren setter inn cruiser vi avgårde på jernhesten, over snødekte vidder i rå svalbardnatur.

Med Longyearbyen som utgangspunkt er det mange turer å velge mellom. Vi håper denne artikkelen kan hjelpe deg å velge riktig tur. God research før man booker en tur er den beste oppskriften for å maksimere opplevelsen. Husk å alltid reise på organisert tur med lokal guide, slik at sikkerheten er ivaretatt. Svalbardnaturen er slående vakker, men også lunefull og full av overraskelser.

Dette er turer verdt å sjekke ut:

Jan Hvizdal

Tempelfjorden og historiske Fredheim

Etter 50 kilometer i scootersalen når du Tempelfjorden. Dette er et flott alternativ for deg som ikke har snøscootererfaring, men som ønsker en hel dag ute i villmarken. Terrenget er for det meste flatt og enkelt.
Alle turene til Tempelfjorden inkluderer et stopp på Fredheim, den vakkert beliggende fangstasjonen hvor Hilmar Nøis tilbrakte 38 vintrer. På noen av turene tar guiden deg med ut på sjøisen på Tempelfjorden og til Tunabreen, en av Spitsbergens mest spektakulære brefronter. Husk at vær- og isforhold legger forutsetningene for turen.
Distanse i kilometer: ca 150 km (til brefronten tur/retur)
Varighet på turen: 7-8 timer
Vanskelighetsgrad: 3

Ann Jensen Nordvålen

Storslåtte og bynære Adventdalen, med el-scooter

Det grønneste scootereventyret på Svalbard! Hurtigruten Svalbard og Svalbard Adventures tilbyr turer med elektriske snøscootere som lar deg kjenne på Arktisk stillhet på sitt aller beste, og tar deg med på tur i vakre Adventdalen. Terrenget er enkelt, og det er turer som passer for de fleste.
Distanse i kilometer: 20 km (Rundtur)
Varighet på turen: 3 timer
Vanskelighetsgrad: 2

Den dramatiske østkysten

En av de mest populære scooterturene på Svalbard går over langstrakte vidder og isbreer, til østkysten av Spitsbergen. Turen er lang, og terrenget er variert.  Østkysten har lavere temperatur enn vestkysten på grunn av større avstand fra Golfstrømmen som varmer opp vestkysten. Dessuten er det noe større mulighet for å observere isbjørn her enn andre steder, på lang og trygg avstand. Men husk at det aldri er noen garanti for å se kongen av arktisk, da alle isbjørner på Svalbard er ville.
Isbjørn eller ikke, dette frosne landskapet vil imponere selv den mest erfarne globetrotter. 
Distanse i kilometer: ca 200 km (Rundtur)
Varighet på turen: 10 timer
Vanskelighetsgrad: 4

Jan Nordvålen

Panoramautsikt fra Elveneset

Ikke så veldig langt fra Longyearbyen finner du vakre Elveneset, hvor tre spektakulære fjorder møtes. Tempelfjorden, Sassenfjorden og Billefjorden. Denne turen er perfekt for deg som foretrekker en noe kortere tur enn for eks. Grønnfjorden og Østkysten. Fra Elveneset får du utsikt til Templet, fjellet som fangstmannen Hilmar Nøis kalte «verdens vakreste fjell». På veien til og fra Elveneset kjører du gjennom et fascinerende og variert fjell-landskap. 
Distanse i kilometer: 70 km (Rundtur)
Varighet på turen: 5 timer
Vanskelighetsgrad: 3

Jan Nordvålen

De magiske isgrottene

Om vinteren er flere isgrotter i isbreer som kan nås fra Longyearbyen med snøscooter populære turmål. De byr på en helt magisk atmosfære med vakre isformasjoner og en særegen stillhet når man er kommet inn i grotta. Med flere forskjellige grotter som er tilgjengelige kan vanskelighetsgrad, varighet og distansen til disse variere. 
Distanse i kilometer: Fra ca 20km til 90km (Rundtur)
Varighet på turen: 3-5 timer
Vanskelighetsgrad: 2-3

En person med et kamera som står på en trapp laget av tre på innsiden av en isgrotte 

Boutiquehotellet Isfjord Radio

Tidligere en gammel radiostasjon, i dag boutique-hotell og gourmetrestaurant – langt ute i den arktiske villmarken. De fleste som besøker Isfjord Radio velger å ta en overnatting eller to på hotellet, men det er også mulig å reise på dagstur. Etter en lang tur gjennom Svalbards vinterlandskap, blir du blir møtt av et utrolig måltid, ofte bestående av lokal mat høstet rett i nærheten. Vær obs på at denne turen er lang dersom du velger å dra tilbake til Longyearbyen samme dag. 
Distanse i kilometer: ca 180 km (Rundtur)
Varighet på turen: 9 timer
Vanskelighetsgrad: 4

Nyt nordlyset fra scootersetet

Med snøscooter kommer du deg enkelt bort fra lysene i Longyearbyen for å kunne jakte nordlyset i villmarka. Du finner både organiserte guidede nordlyssafarier med snøscooter i nærområdet rundt Longyearbyen til Brattlidalen et lite stykke lengre fra byen. Med en rekke forskjellige guidede turer som er tilgjengelige er det en god variasjon i vanskelighetsgrader, varighet og distansen på turene slik at det finnes en tur for de fleste.
Distanse i kilometer: Fra ca 20km til 100km (Rundtur) 
Varighet på turen: 3-7 timer
Vanskelighetsgrad: 2-3

To personer på snøscootere som ser utover et landskap med nordlys på himmelen i bakgrunnen 

Husk før du reiser:

Dra alltid på en organisert tur med en lokal guide. Været og naturen på Svalbard er svært uforutsigbart, og kan slå om utrolig raskt.

Selv om det er mulig å ha med seg passasjer på snøscooteren anbefaler vi å kjøre alene, da scooteren er mye enklere å manøvrere – og det er mer gøy!

Du får låne scooterbekledning av aktivitetsleverandøren, som scooterdress, hjelm, hansker og sko. Husk likevel alltid på å kle deg godt, og ta med varme underklær. Du kan lære mer om hvordan du burde kle deg på Svalbard her.

For å kunne kjøre snøscooter på Svalbard trenger du et gyldig førerkort for bil eller snøscooter/lettmotorsykkel/motorsykkel/traktor. Dersom du kun er passasjer trenger du ikke dette.


Video av Jarle Røssland
Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av