Gjør som de lokale

Gjør som de lokale

Hopp på scooteren og bli med ut i Svalbards råe villmark

7 fantastiske snøscooterturer på Svalbard

På Svalbard kjører alle snøscooter. Det bør du også prøve! Med en gang vinteren setter inn cruiser vi avgårde på jernhesten, over snødekte vidder i rå svalbardnatur.

Med Longyearbyen som utgangspunkt er det mange turer å velge mellom. Vi håper denne artikkelen kan hjelpe deg å velge riktig tur. God research før man booker en tur er den beste oppskriften for å maksimere opplevelsen. Husk å alltid reise på organisert tur med lokal guide, slik at sikkerheten er ivaretatt. Svalbardnaturen er slående vakker, men også lunefull og full av overraskelser.

Dette er turer verdt å sjekke ut:

Jan Hvizdal

Tempelfjorden og historiske Fredheim

Etter 50 kilometer i scootersalen når du Tempelfjorden. Dette er et flott alternativ for deg som ikke har snøscootererfaring, men som ønsker en hel dag ute i villmarken. Terrenget er for det meste flatt og enkelt.
Alle turene til Tempelfjorden inkluderer et stopp på Fredheim, den vakkert beliggende fangstasjonen hvor Hilmar Nøis tilbrakte 38 vintrer. På noen av turene tar guiden deg med ut på sjøisen på Tempelfjorden og til Tunabreen, en av Spitsbergens mest spektakulære brefronter. Husk at vær- og isforhold legger forutsetningene for turen.
Distanse i kilometer: ca 150 km (til brefronten tur/retur)
Varighet på turen: 7-8 timer
Vanskelighetsgrad: 3

Ann Jensen Nordvålen

Storslåtte og bynære Adventdalen, med el-scooter

Det grønneste scootereventyret på Svalbard! Hurtigruten Svalbards splitter nye elektriske snøscootere lar deg kjenne på Arktisk stillhet på sitt aller beste, og tar deg med på tur i vakre Adventdalen i nordlyssesongen. Terrenget er enkelt, og det er en tur som passer for de fleste.
Distanse i kilometer: 20 km (Rundtur)
Varighet på turen: 3 timer
Vanskelighetsgrad: 2

Den dramatiske østkysten

En av de mest populære scooterturene på Svalbard går over langstrakte vidder og isbreer, til østkysten av Spitsbergen. Turen er lang, og terrenget er variert.  Østkysten har lavere temperatur enn vestkysten på grunn av større avstand fra Golfstrømmen som varmer opp vestkysten. Dessuten er det noe større mulighet for å observere isbjørn her enn andre steder, på lang og trygg avstand. Men husk at det aldri er noen garanti for å se kongen av arktisk, da alle isbjørner på Svalbard er ville.
Isbjørn eller ikke, dette frosne landskapet vil imponere selv den mest erfarne globetrotter. 
Distanse i kilometer: ca 200 km (Rundtur)
Varighet på turen: 10 timer
Vanskelighetsgrad: 4

Jan Nordvålen

Panoramautsikt fra Elveneset

Ikke så veldig langt fra Longyearbyen finner du vakre Elveneset, hvor tre spektakulære fjorder møtes. Tempelfjorden, Sassenfjorden og Billefjorden. Denne turen er perfekt for deg som foretrekker en noe kortere tur enn for eks. Barentsburg og Østkysten. Fra Elveneset får du utsikt til Templet, fjellet som fangstmannen Hilmar Nøis kalte «verdens vakreste fjell». På veien til og fra Elveneset kjører du gjennom et fascinerende og variert fjell-landskap. 
Distanse i kilometer: 70 km (Rundtur)
Varighet på turen: 5 timer
Vanskelighetsgrad: 3

Jan Nordvålen

Barentsburg med en smakebit av russisk kultur

Scootertur til bisarre Barentsburg er en av de mest populære turene på Svalbard. Barentsburg er en liten bosetning innerst i Grønfjorden hvor det bor 450 russere og ukrainere, som jobber i gruver og i turisme. De fleste dagsturene inneholder en lunsj og en guidet tur rundt i den russiske bosetningen. Scooterturen til Barentsburg kan være utfordrende for nybegynnere, da turen inneholder bratte partier og krever noe teknisk kjøring.
Distanse i kilometer: ca 120 km (Rundtur)
Varighet på turen: 8 timer
Vanskelighetsgrad: 4

Ulrik Enevoldsen

Boutiquehotellet Isfjord Radio

Tidligere en gammel radiostasjon, i dag boutique-hotell og gourmetrestaurant – langt ute i den arktiske villmarken. De fleste som besøker Isfjord Radio velger å ta en overnatting eller to på hotellet, men det er også mulig å reise på dagstur. Etter en lang tur gjennom Svalbards vinterlandskap, blir du blir møtt av et utrolig måltid, ofte bestående av lokal mat høstet rett i nærheten. Vær obs på at denne turen er lang dersom du velger å dra tilbake til Longyearbyen samme dag. Noen av turene til Isfjord Radio inkluderer også et besøk i Barentsburg.
Distanse i kilometer: ca 180 km (Rundtur)
Varighet på turen: 9 timer
Vanskelighetsgrad: 4

Den surrealistiske spøkelsesbyen Pyramiden

Turen til Pyramiden er lang og utfordrende. Men belønningen får du vel fremme i denne fascinerende spøkelsesbyen innerst i Billefjorden, hvor du blant annet finner verdens nordligste Lenin-statue. Vanligvis drar man ikke tur-retur Pyramiden på én dag som en del av et organisert turopplegg, og disse inkluderer derfor ofte en overnatting på hotell i Pyramiden. 
Distanse i kilometer: ca 220-320 km (Rundtur, avhenger av vær- og isforhold) 
Varighet på turen: 10-12 timer
Vanskelighetsgrad: 5

Pyramiden Hotell

Husk før du reiser:

Dra alltid på en organisert tur med en lokal guide. Været og naturen på Svalbard er svært uforutsigbart, og kan slå om utrolig raskt.

Selv om det er mulig å ha med seg passasjer på snøscooteren anbefaler vi å kjøre alene, da scooteren er mye enklere å manøvrere – og det er mer gøy!

Du får låne scooterbekledning av aktivitetsleverandøren, som scooterdress, hjelm, hansker og sko. Husk likevel alltid på å kle deg godt, og ta med varme underklær. Du kan lære mer om hvordan du burde kle deg på Svalbard her.

For å kunne kjøre snøscooter på Svalbard trenger du et gyldig førerkort for bil eller lettmotorsykkel/motorsykkel/traktor. Dersom du kun er passasjer trenger du ikke dette.


Video av Jarle Røssland
Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av