Møt en Svalbardguide

Møt en Svalbardguide

Arien Ramnefjell forteller sine historier fra Svalbardfjordene

Møt en Svalbardguide - Arien Ramnefjell


Guide Arien Ramnefjell har Svalbards storslagne arktiske natur som sitt kontor. Hun har med turister fra hele verden på eventyr både sommer og vinter. På vinteren er hun som oftest å finne cruisende på en snøscooter i følge med turister på dagstur, mens på sommeren guider hun på spektakulære båtturer i Svalbards fjorder. Arien jobber for en av Longyearbyens mest etablerte turoperatører, Better Moments.

Hva tenkte du da du landet i Longyearbyen for første gang?

Det som slo meg mest av alt var den kalde arktiske friske luften da jeg gikk ut av flydøren. Jeg landet også i februar, så lyset var helt fantastisk. 
En annen tanke som slo meg var også at dette var en plass der mennesker ikke var ment til å bo. Men fascinerende nok har byen vår alt man trenger for et topp velfungerende samfunn.

 

Hvorfor ville du guide på havet? Hva er gledene og utfordringene med jobben?

Gledene med å jobbe til sjøs er mange. Det betyr jo blant annet at en kan ferdes over store områder, så jeg får jo sett veldig mye av øya. 
Ikke minst kommer man tett på det mangfoldige marine dyrelivet. 
Så er det også noe med perspektivet man får når man er ute med båt. Man kan virkelig se de store dimensjonene - langstrakte fjorder, høye fjell og mektige breer.
Svalbard går gjennom utrolige forandringer fra sesong til sesong. Fra hvite fjell og islagte fjorder, til det nakne landskapet ikledd høstfarger.
Utfordringene er dagene med dårlig vær og spesielt dagene med dårlig sikt eller endring i destinasjon. Det er da man virkelig må vise hvem man er som guide. Man utvikler kanskje etterhvert en egenskap til å snu noe negativt om til noe positivt, og man fokuserer på de tingene som er tilgjengelig. Det er ikke hver dag man har solskinn, isbjørn eller hval. Det er da det er viktig å vise at lyset, fjellene og fugleliv kanskje er likeså fint. 

Hva er det største dyrelivsopplevelsen du har hatt på Svalbard?

Man får etterhvert mange unike og fine dyrelivsmøter. Senest forrige uke var jeg og padlet med 14 gjester i Trygghamna. Mens vi fløt innerst ved Harrietbreen, lekte det 5 steinkobber rundt kajakkene våre. En isbjørn dukket etterhvert opp i strandsonen. Hun færtet oss, stilte seg på bakbena og observerte. Mens all oppmerksomhet var på binnen på land, poppet der attpåtil opp en hvalross som også lurte på hva vi var for noe. Nærkontakt med arktisk villmark!

Har du hatt en tur som virkelig har skilt seg ut fra det vanlige? 

Ifjor padlet vi en hel sesong foran Sveabreen på den andre siden av Isfjorden. En av disse dagene viste breen seg virkelig fra sin mektige side. Mange kalvinger og mange ruvende isfjell i vannet som vi kunne utforske. Et av disse massive isfjellene tippet rundt 180 grader, noe som av og til skjer da de smelter underfra og blir ustabile. Isfjellet var like stort som et hus, så det var mye krefter involvert. Særdeles tøft å se på fra trygg avstand. 

Arien Ramnefjell 

Har du vært ute på båt og guidet i røft vær? Om ja, hvordan var det?

Ja, og klart er dette spennende! Svalbard har dager med flat sjø og blå himmel, men hun er også brutal, lunefull og mektig. Det er jo dette som er arktisk natur. Det meste av tiden går på å se til at alle har det bra og at ingen føler seg utrygge eller utilpasse. Men for de fleste, er jo været et eventyr i seg selv, og ofte et uforglemmelig minne.

Kan du fortelle oss din mest spesielle isbjørnhistorie?

Jeg og min forlovede var på en hyttetur i fjor høst i Skansbukten. Vi hadde besøk av 3 isbjørner den uken vi var der, to av de allerede første kvelden. De var vriene å få skremt vekk, men etter en god time ga de opp og la på svøm til de var ute av syne. Siden de var så bestemt på å komme nærmere hytten, var vi innstilt på at de ville komme tilbake utpå natten. For å forhindre at de kom busende inn vinduet, blokkerte vi det med et bord på utsiden. De kom aldri tilbake. 
Men; midt på natten to netter senere våknet jeg av at hele hytten ristet. Jeg skjønte det var bjørn og reagerte umiddelbart.
Noen meter unna meg stod det en hannbjørn, fortsatt med begge labber på hytteveggen. Han gikk ned på alle fire og nølte. Dette øyeblikket sto tiden stille. Jeg fyrte så av et skremmeskudd i luften, og bjørnen la på sprang. Forloveden kom løpende ut noen sekunder senere med signalpistol, og konstaterte at jeg sto i trusa, så her hadde det gått unna. Da adrenalinet roet seg fikk jeg tid på å kjenne på hva som akkurat hadde skjedd. Jeg har stor respekt for disse rovdyrene og kjente på at dette bjørnemøtet var for nært. Heldigvis gikk jo det fint for både meg og bjørnen, jeg var bare etterlatt skjelven i bena.

Hva er det vanskeligste spørsmålet du har fått fra en turist? 

De vanskeligste spørsmålene er nok de som ikke har noen skikkelige svar. For eksempel hvordan Svalbard blir, og kommer til å bli påvirket av de pågående klimaendringene. Vi vet alle at de skjer nå, og vi vet alle noenlunde konsekvensene. 
Men å formulere dette om til et svar som informerer gjesten på en reell og informativ måte er vanskelig. Arktisk og antarktisk natur er hard og brutal, men det glemmes ofte hvor utrolig skjør og lettpåvirkelig den er. Man vil jo gjerne gi de kalde fakta, men man vil heller ikke at gjesten skal sitte igjen og føle seg helt håpløs. Jeg opplever at mange av de som besøker Svalbard spør mye om dette, og er genuint interesserte i hvordan global oppvarming påvirker øygruppen vår.

Isberg 

Hva synes du er den fineste destinasjonen langs Isfjorden? 

Jeg har to favorittsteder i Isfjorden, den ene er Tempelfjorden, og den andre Skansbukta. Det er vanskelig å velge mellom de da de begge er unike, men Tempelfjorden med sine karakteristiske fjell og den aktive Tunabreen er ganske uslåelig, sommer som vinter.

Båtturer er en typisk sommeraktivitet, og hoveddelen av turene foregår i perioden mai til oktober. Hvilken årstid liker du best? 

Om sommeren blir det sent august / tidlig september. Solnedgangene er på vei tilbake og himmelen ser noen ganger ut som den står i brann. 
Det samme om vinteren når jeg er snøscooterguide, februar og mars har det samme vakre lyset.

Har du et insidetips til hva man kan finne på i Longyearbyen? 

Jeg er et kaffemenneske, så jeg synes alltid det er fint å gå på kafé og kjøpe seg noe varmt å drikke. 
Om man foretrekker noe sterkere er også KB en fin stemningsfull pub her i byen. 

Hva ser du på som den viktigste oppgaven som guide på Svalbard?

Trygg ferdsel i felt, definitivt. Om det er i kajakk, på snøscooter, til fots eller i båt, så er det viktig for meg å se til at alle kommer vel hjem. 
Sikkerhet kommer alltid først, men så er jeg også heldig med å få jobbe med min lidenskap. Å ha Svalbards villmark som kontor og det å kunne få vise den til våre besøkende er et privilegie.

Arien Ramnefjell 

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av