Møt en Svalbardguide

Møt en Svalbardguide

Fredric Fröberg har Svalbards storslagne arktiske natur som sitt kontor

Møt Svalbardguiden Fredric Fröberg

Guide Fredric Fröberg har Svalbards storslagne arktiske natur som sitt kontor. Han jobber for Longyearbyens nest største turoperatør, Svalbard Adventures, og tar med turister ut på eventyr både sommer og vinter. På vinteren er han som oftest å finne cruisende på en snøscooter i følge med turister på dagstur, mens på sommeren guider han spektakulære båtturer med RIB eller ATV safari i nærområdet.

Sara Borcgrevink MadsenFredric er nå inne i sin femte vintersesong. Han har mang en gang opplevd nærkontakt med isbjørn, han elsker høstens solnedganger og kjenner hvert eneste kapittel i Svalbards innholdsrike historie.

Guidene har ekspertise i bærekraftig reiseliv, sikkerhet, miljøvern og formidling, så du kan du være sikker på at du er godt ivaretatt. Her får du bli bedre kjent med en av Svalbards mest erfarne guider.

Hvordan var ditt første møte med Svalbard?

Min første tur på Svalbard gikk til Tempelfjorden på snøscooter. Der fikk jeg mitt første møte med en binne med 2 unger, og jeg fikk se en brefront for første gangen. Naturen var så mektig og dramatisk. Etter det så ble jeg her og bestemte meg for at dette her er et land for meg. Nå har jeg nok tilbrakt flere timer ute i villmarken enn jeg har vært i byen.

Hvilken tur er din absolutte favoritt-tur å være guide på, og hvorfor?

Det området som jeg tilbringer mest tid på er definitivt østkysten, fordi det er mer isolert og litt mer utfordrende å dra til. Ferden dit går gjennom to store daler og over et stort bresystem. Reaksjonen til gjestene når vi når toppen på Nordmannsfonna (isbre) og ser ned over østkysten, Barentsøya og Edgeøya, og breer som strekker seg så langt man kan se – får meg til huske hvorfor jeg begynte å guide og hvorfor jeg kommer til å fortsette med det.

Som erfaren guide på Svalbard har du møtt kongen av Arktis en rekke ganger. Kan du fortelle oss din mest spesielle isbjørnhistorie? Fredric Fröberg

Jeg var på snøscootertur til østkysten med to kollegaer og 15 gjester, og det var den siste turen for vintersesongen i midten på mai 2016. Vi hadde en veldig fin dag med gode forhold og sol. Etter å ha spist lunsj på kysten, begynte vi å kjøre tilbake mot byen og etter 500 meter så gikk min slede i stykker og løsnet fra snøscooteren. Ettersom jeg kjørte sist i gruppa, kunne jeg ikke gjøre så mye med det så jeg kjørte etter dem til vi stoppet. Mine to kollegaer ble igjen med gjestene og jeg dro tilbake for å hente sleden. Halvveis tilbake gikk snøscooteren i stykker og jeg begynte å gå tilbake mot gruppa som var noen kilometer unna, da en isbjørn plutselig dukket opp. Den gikk ved siden av meg, med 20 meters avstand, et godt stykke. Det gikk heldigvis bra for både bjørnen og meg, men dette møtet kommer jeg aldri til å glemme.

Hva er det viktig for gjestene å tenke på før de melder seg på en tur?

Det er viktig å tenke etter om man klarer 10 timer på snøscooter eller i båt, eller om man kanskje skal velge en kortere tur i nærområdet som er nøyaktig like vakkert.

Hvilken årstid er du mest glad i og hvorfor?

Jeg har ingen spesiell årstid som jeg foretrekker mer enn en annen, ettersom lyset er helt annerledes ved ulike tider på året. Du får helt ulike opplevelser og ser naturen på forskjellige måter.

Hva er den største naturopplevelsen du har hatt på Svalbard? Stig Lunde

Det var på en todagers tur til Isfjord radio, og på den andre dagen når vi kjørte over fjorden i en RIB. Vi så en vågehval som begynte å hoppe rundt båten, og dette er den eneste gangen jeg har sett en «full breach» av en hval. Det var helt absurd å se et så stort dyr hoppe, og samtidig var det den mektigste opplevelsen jeg har hatt.

Hva er det vanskeligste spørsmålet du noen gang har fått fra en turist?

"Hvilken sesong liker du best?" Det er så vanskelig å svare på ettersom at alle sesonger har sin egen sjarm. Jeg elsker å kjøre snøscooter på vinteren og oppdage nye steder, men jeg elsker også høstens solnedganger og fisketurer. Hver sesong  har sine muligheter.

Hva mener du er din viktigste oppgave som guide?

Å få folk å kjenne seg sikre og få oppleve naturen på en sikker måte. Det er også spennende å lære gjestene om Svalbards historie og klimaforandringer.

Har du et innsidetips til hva man kan finne på i Longyearbyen?

Jeg personlig liker Svalbard Museum veldig godt. Der kan jeg spandere mye tid når det er dårlig vær. Longyearbyen er også et sted der det er veldig fint å gå rundt og titte på det lokale bylivet.

Skrevet av Linn Cecilie Blekkerud

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av