Tips fra en lokal

Tips fra en lokal

Kjetil Slettnes

Tips fra en lokal

Mitt navn er Kjetil Slettnes. Ingeniørjobben min på Kongsberg Satellite Services er kjempeinteressant og det, sammen med eventyrlysten, var grunnen til at vi kom hit for ti år siden. Både barna mine, samboeren min og jeg trives godt her. Jeg klarer ikke helt å peke på akkurat hva vi liker så godt med Svalbard, men det er noe med kontrastene, jobben i en fremadstormende høyteknologibedrift, samtidig med nærheten til naturen, naturkreftene, råskapen, nærheten til andre folk og at det ikke finnes trafikklys. Sminken og falskheten er borte, og det man sitter igjen med er ærlig.

Dette er mine favoritter på Svalbard. Håper du får glede av noe av dette!

Skitur til Trollsteinen eller Lars Hiertafjellet

Mørketidstur til Trollsteinen eller Lars Hiertafjellet, i lys-kjegla av hodelykten. Det er vindstille og du føler på lyden av nordlys og hører ski som glir oppover. Slå gjerne av hodelykten oppå Larsbreen, og bruk det lille lyset som stjernene, nordlyset eller månen gir deg. Dette er en fantastisk opplevelse når resten av døgnet er helt mørkt. På Svalbard har vi totalmørke, noe som er helt annerledes enn for eksempel i Tromsø. Vi Svalbardianere regner ikke Tromsø-mørketid som mørketid.

Nachos på Kroa og burger på Coal Miners' Cabins

Etter skitur nyter jeg gjerne øl og nachos på Kroa med skiskoene på. Burger på Coal Miners' er også en sikker vinner.

Februarlyset!

Det blå lyset i Februar. Endelig! Mørket har skjult det kalde og vakre hvite landskapet. Det er ikke mange slike opplevelser i livet. Dette er noe helt spesielt. Jeg opplever det helst med ski på beina og godt med dunklær på.

Snøscooterturer i April

April, en fantastisk måned på Svalbard. Etter 20. april har vi sol 24 timer i døgnet, noe som gir uante muligheter for scooterturer i den arktiske villmarken. Jeg velger ofte en kort scootertur i nærområdet rundt Longyearbyen. Så tar jeg med meg skiene på scooteren og går topptur på bynære fjell som Ottofjellet, Sjampanjeglasset eller Knorrongfjellet.

Østkysten, her kjører man fra kyst til kyst på tvers av Svalbard, og man får oppleve de store dalene og vakre brefronter. Det er alltid spenning knyttet til om man få se isbjørn.

Ski & Sail i polarsommeren

Våkne opp på en ny plass hver morgen! Hvor man drar er væravhengig. Lokale guider tar deg med til områdene hvor forholdene er best. På båten er alle deltakerne ute etter det samme: God skikjøring, finvær og hyggelig selskap.

Padle i kajakk

En av de sommeraktivitetene jeg liker aller best er å bruke kajakk og padle over Adventfjorden og gå opp til Hiorthfjellet. Dette er bynært, men det er en krevende tur. Padletur ut til Hiorthhamn, Advent City eller Reveneset er å anbefale, uansett om man kombinerer det med en fjelltur eller ikke. 

Båtturer i august

Med båt kommer man til områder man ikke når på snøscooter og opplever ofte mye kulturhistorie. Svalbard er full av gamle gruver hvor folk gjennom tidene har prøvd å få ut gips, marmor, kull, gull eller andre mineraler. De fleste har stort sett gått konkurs. Tilbake ligger kulturminner som maskineri, jernbaneskinner, gruveinnganger, bygninger, spiker og sko. I tillegg kan man oppleve historie fra hvalfangertiden og ekspedisjons- og oppdagertiden. Fangststasjoner av ymse slag er gøy å oppdage fra båt.

Fredagspils på Svalbard Bryggeri

Hver fredag har det ikoniske Svalbard Bryggeri fredagspils, eller ølsmaking. Der sitter du i bryggeriet og ser ned på produksjonen. Øltypene Stout og «Dark Season Blues» er ekstraordinært gode.

Fottur til Fuglefjellet

En passe lang 3-4 timers fottur i månedene juli, august og september. Utrolig utsikt over Isfjorden og ned i fuglekoloniene. Alkekongene, Harstadværingene, skravler hele tiden i fjellet. Om man har tid kan man også gå til Grumant og oppleve dette nedlagte russiske gruvesamfunnet.

Jeg ønsker deg hjertelig velkommen til Svalbard!
Hilsen Kjetil

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av