For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies
Isbjørnen - Kongen av Arktis

Isbjørnen - Kongen av Arktis

En av verdens største rovdyr

Isbjørnen, kongen av Arktis

Visste du at det er flere isbjørner enn mennesker på Svalbard? 
Isbjørnen, eller kongen av arktis, er et av verdens største rovdyr. I Svalbard-området finnes rundt 3000 dyr, flere enn det finnes mennesker.

Isbjørnen regnes som et maritimt pattedyr fordi den tilbringer mesteparten av livet i havisen. Den befinner seg oftest på omkringliggende øyer øst for Spitsbergen, men streifere kan man møte overalt på Svalbard. De føder sine barn i snøhuler på land og ungbjørnene går sammen med mora til de er rundt 2 år gamle. Den lever hovedsakelig av ringsel, som er den vanligste selarten i farvannene rundt Svalbard.


ISBJØRNEN ANGRIPER SVÆRT FORT UTEN VARSEL. GÅ ALLTID I FØLGE MED GUIDE ELLER LOKALE MED VÅPEN.


Roy MangersnesStørrelsen på en voksen bjørn varierer fra ca. 200 til 800 kg. Mennesket er et fremmedelement i isbjørnens rike. Bjørnen har voldsomme krefter, og kan se på oss som et potensielt byttedyr.  Selv ungdyr under 100 kg kan være svært aggressive og farlige.


På Svalbard kan du møte isbjørn overalt hele året. Vær særlig oppmerksom når du beveger deg utenfor bosetningene, og gå helst i følge med lokalkjent guide.
Isbjørnen har vært fredet for jakt siden 1973. det er også straffbart å forfølge, lokke til seg, mate eller forstyrre isbjørnen unødi, og overtredelse av bestemmelsene straffes strengt.


Hvordan unngå konfrontasjoner med isbjørn?
Det viktig å forberede seg godt, og på forhånd tenke gjennom hvordan man skal oppføre seg i Svalbardnaturen, og vi anbefaler på det sterkeste å melde seg på en organisert tur, men dersom du velger å ikke gjøre dette er punktene under svært viktige: 
•    Vær oppmerksom. Se deg rundt og beveg deg på oversiktlige steder i terrenget.
•    Trekk deg rolig tilbake dersom du ser isbjørn. Følg aldri etter!
•    De fleste isbjørnbesøk skjer når man har slått leir. Er dere flere i gruppa; sitt i forskjellige retninger slik at dere har oversikt over terrenget.
•    Unngå å slå leir i strandsonen. Vann- og iskanten er naturlige steder for isbjørnen å lete etter mat.
•    Bruk snublebluss rundt leiren. Isbjørnvakt (våken person) er sterkt anbefalt som sikkerhetsmiddel ved overnatting ute i telt.
•    Plassér mat et godt stykke fra teltet med utsikt fra teltåpningen.
•    Lag aldri varm mat inne i teltet. Isbjørnen tiltrekkes av matlukt.
•    Vær riktig bevæpnet. Rifle beregnet på storviltjakt(kaliber 7.62, 30.06 eller 308), og signalpistol i tillegg er riktige våpen til selvforsvar mot bjørn.
•    Gjør deg kjent med de aktuelle våpen før du drar på tur.


«Isbjørnsafari» finnes ikke 
Isbjørnen på Svalbard er totalfredet finnes det ingen turer som tilbyr noen form for oppsøking av isbjørn. Men siden det finnes isbjørn overalt på Svalbard, kan de være hvor som helst.

Om vinteren er isbjørnen å finne over hele øygruppen, men om sommeren vil den som regel følge havisen og trekke nord-østover. Dette er ingen fasit, så man må ta forhåndsregler om man skal ut på tur. 

Copyright: Frede LamoNår sjansen til å se isbjørn er størst, har vi dessverre ingen svar på.
Isbjørnen beveger seg fritt rundt på øygruppen uten noen begrensninger, og den kan vandre over lange avstander på bare noen dager. Det er derfor vanskelig for oss å forutsi hvor den er å finne, men desto lengre tid man oppholder seg på Svalbard, jo større er sjansen for å se en isbjørn. Vi anbefaler å dra på turer som er organisert gjennom turoperatører, da guidene har omfattende kunnskap om Svalbard, og vil sørge for din sikkerhet ute i felt.

Statistisk sett så vil du ha den beste muligheten til å se isbjørn og annet dyreliv ved å delta på ekspedisjonscruise med båt om sommeren. Disse cruisene varer fra 3-11 dager og tar deg med til fjerntliggende områder av øygruppa samt til pakkisen hvor isbjørnen jakter sel. 

Hurtigruten Svalbard og WildPhoto Travel tilbyr ekspedisjonscruise. Ellers kan vi også anbefale deg å besøke AECO (Association of Arctic Expedition Cruise Operators) sine nettsider. AECO er en organisasjon som drives av forskjellige cruise operatører. På deres nettsider www.aeco.no kan du lese mer om disse turene og finne en liste over turoperatører som tilbyr ekspedisjonscruise. 


Nysgjerrige dyr
Ofte nærmer isbjørnene seg mennesker av nysgjerrighet. Alle bjørner skal imidlertid behandles som om de er truende. Dersom bjørnen har sett deg og kommer mot deg – begynn tidlig å skremme. Rop og brøl, hopp og vift med armene. Lad våpenet. Fyr av skudd med signalpistol i bakken foran isbjørnen eller skyt skremmeskudd med rifle i lufta dersom bjørnen er nærmere enn 50 meter.


Les og lær mer om dette vakre dyret på Norsk Polarinstitutt sine nettsider
Kilde: Sysselmannen på Svalbard

Visit Svalbard Sustainable Destination Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av