Møt en Svalbardguide

Møt en Svalbardguide

Marcel Starinský har 30 glade firbeinte som nærmeste kollegaer

Møt en Svalbardguide - Marcel Starinský


Marcel har drevet med hundekjøring i over 20 år, og har deltatt på flere hundeløp i Europa og Slovakia, hvor han opprinnelig kommer fra. De syv siste årene har han jobbet som hundekjøringsguide i Nord-Norge, hvorav de fire siste har vært på Svalbard.

- Jeg hørte om Svalbard fra noen venner av meg som hadde vært der, og de beskrev det som et koselig sted med mange muligheter for hundekjøring og urørt natur. Jeg tenkte at dette var et sted som er verdt å sjekke ut, og jeg har vært her siden.

Marcel jobber for Green Dog Svalbard, en hundekennel som holder til i Bolterdalen utenfor Longyearbyen og eies av Martin Munck og Karina Bernlow. Før de ankom Svalbard hadde de mange år på Øst-Grønnland, der de hovedsakelig jobbet med fangst og turisme. Hundene deres er en miks av grønnlandshund og husky. 

Hvordan var ditt første møte med Svalbard?

Jeg ankom Svalbard en gang på våren, som er en av de flotteste sesongene her oppe. Du har midnattssolen, men også nok snø til å fortsatt kunne kjøre med hundene. Jeg fikk virkelig muligheten til å oppleve Svalbards fantastiske natur helt fra starten av. Dette er også en av de travleste tidene for Green Dog, så det var en flott mulighet til å virkelig få sett hvordan både turene foregikk og hvordan den nye hverdagen min skulle bli.

Hvilken av turene er din favoritt å guide, og hvorfor?

Flerdagersturene er favorittene mine å være guide på. Der får du vært ute med hundene lengre, du får noen flere timer bak sleden og du får opplevd en litt annen rute enn det vi vanligvis kjører. Jeg liker også at man har mulighet til å bli bedre kjent med gjestene da man bruker mer tid sammen med dem, og får se hvordan de går fra å ikke vite noe om hundekjøring på første dag – til at de seler på alle hundene selv og kjenner alle hundene ved navn ved turens ende.

Det er alltid en risiko at man kan møte på isbjørner på Svalbard. Har du hatt noen spesielle isbjørnopplevelser som guide?

Det er alltid en fare for å møte på bjørn, men vanligvis møter vi ikke på isbjørner på turene våre da de fleste turene er i en avsidesliggende dal. Vi holder også til innlands, langt fra sjøisen hvor isbjørnen oftest oppholder seg. Guiden er også kun ansvarlig for en liten gruppe gjester, noe som er enklere å håndtere. Det er sjeldent vi møter bjørner på turene våre.

Hva er det vanskeligste spørsmålet du får fra gjester?

Det vanskeligste spørsmålet jeg får fra gjester er hvor lenge jeg har tenkt å bli på Svalbard. Jeg har ingen aning.

Hva er det beste med å jobbe for Green Dog Svalbard?

Hver guide får ansvar for hver sine hunder, så jeg har mine 30 hunder som jeg har ansvaret for. Det blir som om alle har en egen liten kennel hver, i stedet for en veldig stor. På denne måten blir du virkelig kjent med hver enkelt hund, og de blir som en del av familien. Du lærer å kjenne hvem som er det store matvraket, og hvem som gir bort de beste klemmene. Du får gitt dem den beste pleien, og vet akkurat hva som skal til for at dine hunder skal ha det bra og trives.

Jeg liker også veldig godt at både guidene og Martin og Karina sin familie bor ute ved hundegården. Dermed er det alltid mennesker ved hundene, og vi har mulighet til å lage middag og være sammen alle sammen.

Hva liker du best med å være hundekjøringsguide? Hva er de største utfordringene?

Det beste er å kunne bruke hele arbeidsdagen utendørs og jobbe med hunder. Det gir så mye tilbake å se hvor glade hundene blir av å holde på med det de elsker – å løpe. Det er også fantastisk å kunne se utviklingen blant hundene gjennom sesongene, noen utvikler seg til fantastiske lederhunder, noen blir sterkere og raskere. Jeg liker også å kunne dele en ting som bringer meg mye gleder med andre, og se at de også setter pris på det.

Den største utfordringen derimot er å få kledd på gjestene alle de nødvendige vinterklærne. Det kan være et lite eventyr i seg selv å få på alle støvler, votter, luer og vinterdress i riktig rekkefølge og størrelse for å holde alle varme og glade.

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av