Topptur på Svalbard

Topptur på Svalbard

Et skieventyr utenom det vanlige

Topptur på Svalbard, Norges råeste skiopplevelse?

Drømmer du om et skieventyr utenom det vanlige, i et område der få skikjørere har vært før deg?
Her er 5 grunner til hvorfor topptur på Svalbard er hakket råere enn andre steder:

Ha fjellene helt for deg selv

Om du deler Svalbards landareal på antall mennesker som bor her så ender man opp med rundt 22 km2 per innbygger. Med andre ord er det vanvittig store områder, med svært lite folk. Her kan man ha fjell og villmark helt for seg selv. De fleste skikjørere holder seg til fjellene rundt bosetningene, men om du ønsker å finne turene utenfor allfarsvei er det flere lokale aktivitetsleverandører på Svalbard med profesjonelle guider som kan hjelpe deg med å finne de skjulte perlene med god snø.

Dagmara Wojtanowicz

Glem «treklemmer»!

Om du er den som digger å sette store svinger, eller rett og slett bare å cruise ned en flanke uten å måtte bekymre deg for å huke skia i ei krokete fjellbjørk eller å krasje med lavt-hengende furugreiner, så er Svalbard plassen for deg. Uten et tre i sikte er Svalbard en optimal toppturdestinasjon for skikjørere som ønsker å unngå plutselig treklemming.

Ski & Sail i midnattssol

Ski og seil på Svalbard må være noe av det mest eksotiske man kan gjøre. Med båt kommer du til de mest avsidesliggende fjell, hvor kanskje ingen har vært før deg. Ski & Sail ekspedisjonene arrangeres i april, mai og juni, i perioden med midnattssol. Midnattssola (som kommer allerede 20.4) gjør at man får lange dager på ski, og man kan være på topptur hele døgnet. Flere av aktivitetsleverandørene i Longyearbyen kan organisere slike ekspedisjoner for små og store grupper. 

Dagmara Wojtanowicz

Topptur under nordlyset, anyone? (også på dagtid!)

Kommer du tidlig i skisesongen (desember og januar) kjører du på ski i polarnatta. Perioden som varer frem til 30. januar, byr på totalmørke, altså ingen forskjell mellom natt og dag. Takket være polarnatta kan man, hvis man er veldig heldig, også se nordlys midt på dagen! Toppturer under nordlyset på dagtid kan vel regnes som innafor?

Skiguide med våpen

Det er ikke bare mennesker som legger ut på en topptur i ny og ne her på Svalbard, men isbjørnen kan også finne på å labbe seg en tur i høyden. Derfor er det nødvendig å ha med seg sikkerhetsutstyr til å håndtere isbjørnmøter. Som tilreisende er det derfor sterkt anbefalt å leie seg en lokal profesjonell skiguide som tar hånd om det sikkerhetsmessige for deg, og som kan ta deg med dit hvor snøforholdene er bra. Husk at forholdene styrer alt!
Meld deg gjerne på en organisert guidet skitur. Flere av Longyearbyens aktivitetsleverandører er spesialiserte innen toppturer, og kan gi deg de beste rådene.
Benjamin Hardman

Viktig informasjon:

Svalbards natur er slående vakker, men også luneful og utfordrende. Været skifter fort. Du burde derfor alltid dra på tur sammen med en lokal profesjonell guide når du vil ferdes utenfor Longyearbyen. Guiden vil ivareta din sikkert, både med tanke på isbjørn, snøskred, sjøis, vær og andre farer i Svalbardnaturen.
Vi anbefaler at du leser Visit Norway’s «Slik holder du deg trygg på randonee-tur», uansett hvor i Norge du legger ut på tur.

Følgende bedrifter:
Tilbyr organiserte toppturer: Svalbard Wildlife Expeditions, Poli Arctici, Backyard Svalbard
Tilbyr skreddersydd guidet topptur (Ta kontakt på mail for tilbud): Svalbard Wildlife ExpeditionsHurtigruten Svalbard, Basecamp Explorer SpitsbergenBackyard Svalbard
Leier ut ski og utstyr: Sportscenteret, Svalbard Wildlife Expeditions

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av