Silhuetter av fjelltopper i midnattssol

Midnattssolen på Svalbard


Har du hørt denne klassiske nordnorske beskrivelsen av sommeren?

«Den beste dagen i året, det er sommeren!»

Denne humoristiske og litt satiriske oppsummeringen brukes gjerne sammen med sukk over en værmelding som tilsynelatende ikke viser annet enn én eneste dag hvor det muligens kan bli litt synlig sol på langtidsvarselet.
Samtidig er det en overraskende passende beskrivelse av kanskje det beste ved sommeren i nord, nemlig midnattssola!

Med midnattssola som aldri går under horisonten glir dag og natt inn i hverandre, og siden den skinner hele sommeren føles sommeren nesten ut som én eneste lang dag!
På fastlandet begynner midnattssola gjerne å skinne mot vinterens slutt og vårens inntog, men på Svalbard skinner den en god stund før vinteren rundes av og lengre ut på sommeren enn på fastlandet.
Fra Solvinteren i april til Polarsommeren i august skinner midnattssola på Svalbard, og skal man tro den morsomme oppsummeringen av en nordnorsk sommer er jo da den beste dagen i året også lengre på Svalbard enn noen andre steder på det norske fastlandet!

 1. Spisshusene i Longyearbyen opplyst av midnattssola
  Se de fargerike Spisshusene i Longyearbyen under midnattssola
 2. Silhuetter av bygninger i Longyearbyen med midnattssolskinn i bakgrunnen
  Midnattssoleventyrene er ikke langt unna i Longyearbyen i løpet av Polarsommeren

Hva er midnattssol egentlig?

Midnattssol er betegnelsen for fenomenet hvor solen forblir over horisonten hele døgnet rundt. Det er et fenomen som inntreffer både nord for den nordlige polarsirkelen og sør for den sørlige polarsirkelen. Den ankommer Longyearbyen 19. april og varer helt frem til 23. august.

Midnattssola er i seg selv en fantastisk opplevelse, men det er ikke bare lyset i seg selv som gjør det til en så stor begivenhet. Det som gjør dette fantastiske fenomenet til et helt magisk fenomen er derimot hvordan det setter preg på alt man kan oppleve under solstrålene døgnet rundt!
Så hvordan kan man best oppleve denne lengste og beste dagen i året på Svalbard?

 1. En person som padler kajakk gjennom gjenskinnet av midnattssolen i en fjord
  Nyt midnattssola med bærekraft i tankene

Kveldskosen ingen vil at skal ta slutt

Det er lite tvil om at kveldskosen på en restaurant med utsikt eller i solveggen på et av Svalbards utesteder er populær blant både lokale og besøkende. Bare Longyearbyen for seg selv kan skryte på seg å ha over 15 forskjellige restauranter og utesteder, og flere av disse kan tilby god utsikt til Svalbards natur uten at du må gå fra maten din.

Når det nærmer seg kvelden ligger midnattssola som regel lavere på himmelen og gir et nærmest gyllent lys som får landskapet til å virke som at det gløder på dager med fint vær. Det er en ideell mulighet for å dra på noen minneverdige turer, og sammen med en guide kan du nyte kveldssola på fottur opp et fjell, snøscootertur i de sene nattetimer, med kajakk på fjorden, eller på en båttur. Dersom man vil ta det ekstra rolig og oppleve kvelden i eget tempo er det muligheter hos flere av de lokale aktivitetsleverandørene i Longyearbyen for å leie en privat guide dersom man vil nyte kvelden trygt i naturen utenfor Longyearbyen.

 1. En person på et fjell med et snødekt landskap i bakgrunnen
  Opplev Svalbards Solvinter under midnattssola
 2. To personer med glass i hendene som sitter ved et restaurantbord
  Nyt kosen ute på restaurant ut i de sene lyse nattetimer

Arktisk midnattsstillhet 

Hvis du skulle slite med søvnen på grunn av lyset er det også en fantastisk opplevelse å bare rusle rundt i Longyearbyens gater i nattelyset for å nyte freden og roen. På netter med spesielt godt vær er det nærmest umulig å legge seg igjen når man drømmer seg bort i den Arktiske stillheten og lyset!

Nysgjerrig på hva mer som venter på deg av opplevelser under midnattssola på Svalbard? Ta en kikk i vår aktivitetsplanlegger for å lære mer!
Eller har du kanskje allerede booket turen din til Svalbard i løpet av midnattssolsesongen? Sjekk vår bookingkalender for å se om det finnes ledige plasser på en organisert aktivitet under midnattsola!

 1. En båt som seiler på en stille fjord med midnattssola over en fjellrekke i bakgrunnen
  Hva med å bli med på en båttur for å nyte kveldslyset?
 2. Et Svalbardreinsdyr med skinnet fra midnattssola reflektert i en fjord i bakgrunnen
  Kanskje er du heldig nok til å få øye på den ville Svalbardreinen på en midnattssolvandring i Longyearbyen
Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av