Vilt, vakkert og eksotisk

Vilt, vakkert og eksotisk

Sommer på Svalbard

Vilt, vakkert og eksotisk


Mange forbinder et eksotisk reisemål med en lang flyreise, ukjent mat og et språk du ikke forstår. Så feil kan man ta! Den mest eksotiske destinasjonen av dem alle ligger kun halvannen time fra Tromsø, restaurantene er i verdensklasse og menyen er på norsk. Velkommen til Svalbard i sommer!

Til tross for den geografiske beliggenheten rett oppunder Nordpolen byr Svalbard på veldig mye mer enn is og snø, og sommeren er den perfekte årstiden å oppleve øygruppen på. Som med alt annet som er ukjent, så kan det være vanskelig å vite hva som venter deg på sommerferie i Arktis. Her gir vi deg noen fakta, og så avliver vi et par myter om Svalbard.

Cover me in sunshine

Midnattssola skinner som en amerikansk poplåt, og sørger for at det blir vanskelig å ta kvelden. Solen nærmer seg ikke horisonten en gang, men skinner med full styrke natten igjennom. Det gir deg uendelige muligheter til å utforske byen og områdene rundt på, men husk å få litt søvn innimellom slagene så du er opplagt til aktivitetene dagen etter.

Feil: Lokalbefolkningen utvikler tykkere øyelokk for å få sove om sommeren. Men, mange har vekkerklokke på om kvelden for å minne dem om å gå og legge seg. 

Fakta: Longyearbyen har midnattssol fra 19. april til 23. august. Går du rundt i Longyearbyen vil du fort legge merke til at en del vinduer er dekket av aluminiumsfolie. Det er en genial måte å stenge lyset ute på, og indikerer husets soverom. 

Barna må med... 

Du trodde kanskje at Svalbard kun var for hardbarka polfarere? Tvert imot, Svalbard er en veldig fin feriedestinasjon for barn. Det er korte avstander innad i byen for små bein, du finner ingen kø noen steder, og “ventetid” hører hjemme på fastlandet. I tillegg vil barna nyte godt av at foreldrene senker skuldrene og slapper av litt. 

Feil: Det er fritt frem å føde på Svalbard. Nå drar de færreste høygravide på langtur rett før termin, men det er faktisk ikke tilrettelagt for å føde på Svalbard. Gravide blir sendt til fastlandet senest to uker før termin i påvente av fødsel. 

Fakta: Det finnes en rekke sommeraktiviteter for barn: båttur, fisketur, hundevogntur, sykkeltur og fossiljakt. Et besøk på museene og utgravning av dinosaurskjelettet som ligger i grushaugen på Svalbard Museum er også gøy for de små. Avslutt med en god lunsj. Nå blir det lykkelige og snille barn resten av ferien!

...men scooterdressen kan du legge igjen hjemme

Det blir (forhåpentligvis!) aldri Sydentemperaturer på Svalbard, men Svalbardfolk flest vil kalle 18 grader, sol og vindstille for en svært fin sommerdag. Longyearbyen har flere restauranter og barer med uteservering, og det kan bli ganske så folksomt på de varmeste dagene. 

Feil: Legg igjen ulltøyet hjemme. Som i fjellet på fastlandet er ull gull også på Svalbard, så pakk det med på tur.

Fakta: 25. juli 2020 var den varmeste dagen på Svalbard noensinne med 21,7 grader. 

Oppdag Longyearbyen til fots

En ting du bør pakke med er gode gåsko! Ta en morgentur rundt i byen, eller en guidet tur til en av de bynære fjellene. Du trenger heller ikke dra langt for å oppleve et rikt fugle- og dyreliv. Det er ikke uvanlig å se reinsdyr i sentrum, og en liten båttur ut i Isfjorden ligger majestetiske Fuglefjella.

Feil: Dyrene i Arktis er tamme. Selv om både reinsdyrene, polarreven og rypene kan virke uredde, så er det ville dyr. Hold avstand og ikke mat dyrene. 

Fakta: I selve Longyearbyen kan du gå uten isbjørnbeskyttelse, men med en gang du skal utenfor sentrum bør du være i selskap med en lokal guide som har med seg våpen. 

Kulinariske opplevelser

Longyearbyen har flere knallgode restauranter. Huset, Funktionærmessen Restaurant og Gruvelageret har alle imponerende vinkjellere å vise til, og mat i verdensklasse. Populære Kroa og Vinterhagen Restaurant, samt en rekke flere, har menyen full av deilig mat som serveres i trivelige omgivelser. 

Feil: All mat som spises i Longyearbyen er på boks. Men, når du besøker Svalbard Museum, få med deg historien om Svenskehuset - en, dessverre, tragisk historie om boksemat. 

Fakta: Flere restauranter bruker kortreiste råvarer; reinsdyr fra nærområdet, torsk fra Isfjorden og Svalbardryper er blant delikatessene du kan finne på menyen. 

Drømmeferien - hit vil du tilbake

Svalbard har alltid vært der, feilplassert på værmeldingen litt vest for Tromsø. Kanskje det er på tide å oppleve hva øya faktisk har å by på, sånn bortsett fra “vestlig frisk bris på Spitsbergen.” 

Sannheten er at nordmenn flest blir svært overrasket over hvor eksotisk Svalbard er. Du kommer tett på dyrelivet, har fjell og isbreer rundt deg på alle kanter, spiser deilig mat, og kan gjøre noen tax-free-kupp i byens butikker. Kombinert med en fascinerende historie, hyggelige og engasjerte lokale og kort reisevei er dette oppskriften på en god sommerferie. 

Klart til avreise? 

Feil: Du må ha pass for å reise til Svalbard. Du må gå gjennom passkontrollen på flyplassen for å komme til Svalbard, men både førerkort, nasjonalt ID-kort og pass fungerer som dokumentasjon for nordmenn som reiser dit.

Fakta: Norge har suverenitet over Svalbard, og destinasjonen anses som en innenlandsreise, noe som er spesielt greit å vite i disse koronatider.

Velkommen til Svalbard! 

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av