For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

Uttalelse om isbjørnhendelsen 28. juli

Den 28. juli ble en isbjørn skutt av et besetningsmedlem på et tysk cruiseskip på Sjuøyene, nord på Svalbard. Dette har skapt stort engasjementet verden over, og både norsk og internasjonal presse har viet saken stor oppmerksomhet. Hendelsen er tragisk, både for isbjørnen som ble drept, og for mannen som ble skadet. Saken etterforskes nå av Sysselmannen på Svalbard.

Mange av dere har kommet med viktige spørsmål og bekymringsmeldinger til oss i etterkant av hendelsen. Visit Svalbard ønsker først og fremst å takke for alt engasjement. Samtidig vil vi på vegne av reiselivsnæringen i Longyearbyen komme med noen nøkkelopplysninger som et supplement til en svært viktig og aktuell diskusjon. Det fortjener saken.

Vi velger å henvise til en nyhetsartikkel publisert av NRK den 8. august, hvor reiselivssjef Ronny Brunvoll sammen med en av verdens fremste isbjørnforskere, Jon Aars fra Norsk Polarinstitutt, kommer med en rekke viktige fakta om turisme og isbjørn på Svalbard.

  • Antall isbjørn som er skutt og drept på Svalbard er lavt sammenliknet med de fleste andre steder i Arktis, og bare to isbjørner er skutt av sjøbaserte turoperatører de siste 45 årene. Det er i overkant av 100 000 besøkende på Svalbard hvert år. Sist gang en bjørn ble skutt i forbindelse med organisert cruiseturisme var i 2006.

  • All turisme er strengt regulert på Svalbard, og det er klare regler for at man ikke skal forstyrre isbjørn. Sysselmannen på Svalbard overvåker turismen nøye, med bl.a. feltinspektører plassert ut på flere steder på øygruppen. Uansett, uheldige møter mellom isbjørner og mennesker kan forekomme, og i svært sjeldne tilfeller få et alvorlig utfall.

  • Norsk Polarinstitutt, som har forsket på isbjørnen siden 1960-årene, mener det ikke er noen grunn til å tro at turisme på Svalbard i dag har noen stor påvirkning på bestanden, en bestand som utgjør omtrent 3000 på Svalbard og i Barentsområdet.

Naturfotograf og ekspedisjonsleder Ole Jørgen Liodden har hentet inn tall fra blant annet Sysselmannen på Svalbard og myndigheter i arktiske land, som viser at det i perioden 2007-2016 ble skutt og drept over 8350 isbjørner i Canada, Alaska, Grønland, Russland og Norge. Av dette ble bare 16 skutt og drept på Svalbard. Siden 1990 kjenner vi kun til ett tilfelle der en Longyearbyen-basert turoperatør har vært ansvarlig for, eller involvert i avlivning av isbjørn.

Aktører i reiselivsnæringen har stor respekt for isbjørnen. De lokale lever tett på isbjørn hele tiden, da denne regionen både er habitat for ville dyr, men også et sted hvor mennesker bor. Du kan møte på isbjørn over hele øygruppen, og ikke sjeldent har vi bjørn tett innpå bosetningene.

Uansett hendelse er en skutt isbjørn en for mye, og det er naturlig at dette skaper engasjement. Samtidig at det er viktig med en nyansert og faktabasert diskusjon som gir riktig perspektiv.

Vi benytter samtidig anledning til å si at Sysselmannen på Svalbard etterforsker episoden på Sjuøyene 28. juli, og at Visit Svalbard ikke har mulighet til å kommentere denne saken.

Som alltid oppfordrer vi besøkende til å dra på organiserte turer med lokal guide som ivaretar sikkerheten.

For mer informasjon og pressehenvendelser, vennligst kontakt:

Reiselivssjef Ronny Brunvoll tlf. +47 951 16 165

Her kan du lese NRKs sak: https://www.nrk.no/troms/over-8350-isbjorner-skutt-og-drept-pa-ti-ar-1.14154898 (på norsk)

Her kan du lese AECO – Association of Arctic Expedition Cruise Operators, uttalelse i saken: https://www.aeco.no/2018/07/aeco-statement-on-polar-bear-incident-in-svalbard/

Her kan du lese mer om isbjørnen: https://www.visitsvalbard.com/informasjon-for-besokende/isbjorn

Visit Svalbard Sustainable Destination

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av