Historiske Ekspedisjoner

Historiske Ekspedisjoner

Les mer om Svalbards fascinerende historie!

Historiske ekspedisjoner

Ekspedisjoner med øye for Nordpolen
Svalbards historie er i stor grad preget av mange spennende ekspedisjoner som fant sted her fra 1850 og utover. På grunn av den nordlige beliggenheten ble Svalbard et utmerket utgangspunkt for ekspedisjoner som hadde Nordpolen som mål. Ni ekspedisjoner startet på Svalbard mellom 1896 og 1928, med øye for Nordpolen. Mange ønsket å oppnå nasjonal og personlig prestisje, selv om det utad var fokus på de vitenskapelige målsettingene. Arktis var spennende og det var stor oppmerksomhet rundt ekspedisjoner hit. (sysselmesteren.no)

Andrée ekspedisjonen som endte med isbjørnangrep
I 1897 forsøkte Salomon August Andrée å fly med luftballong fra Virgohamna, nordvest på Svalbard. Han var en svensk eventyrer og ingeniør, og står bak en av verdens mest mislykkede ekspedisjoner.

Planen var å fly i den styrbare hydrogenballongen «Ørnen»Svalbard Museum  fra Svalbard til Nordpolen, og med seg hadde Andrée sivilingeniøren Knut Frænkel og Nils Strindberg, som skulle være ekspedisjonens fotograf. Den 11 juli 1897 tok «Ørnen» av og satte kurs mot Nordpolen. Med seg hadde de proviant beregnet for 6 måneder. Allerede i startfasen oppsto det problemer, og ved oppstigningen mistet de deler av en stor slepline som skulle balansere og styre ballongen. I tillegg var ekspedisjonen uheldig med været og støtte på tåke og mye skyer første natta. Ballongen ble tung av fukt og mistet høyde. Etter 65 timer og 33 minutter måtte ballongen lande på isen, 480 kilometer fra startpunktet. Dermed ble en ferd over isen planlagt, og valget falt på Frans Josefs land om lag 300 km unna. (polarhistorie.no)

I tre måneder gikk de til fots over isen mot Frans Josefs land og senere mot Svalbard da strømmen førte de i feil retning. Dette var en voldsomt strabasiøs tur og slet veldig på dem fysisk. Dårlig planlegging og tung utrustning er årsaken til dette. De måtte kaste utstyr og proviant for å lette sledene og de hadde blant annet ikke ski. Med dårlige skytevåpen og uten fiskeutstyr ble tilgangen på mat liten, selv om de klarte å skyte sel og isbjørn. I september 1897 fikk de øye på Kvitøya, og der bestemte de seg for å overvintre.

33 år senere ble de funnet omkomne, sammen med utstyr, dagbøker, notater og bilder. Slik fikk verden et godt innsyn i overlevelseskampen til Andrée, Frænkel og Strindberg. Nyere forskning antyder at dødsårsaken var isbjørnangrep. (Svalbard Museum)

Les mer om denne spennende ekspedisjonen i boka til Bea Uusma, «Ekspedisjonen, min kjærlighetshistorie» fra 2014.

Roald Amundsen, Umberto Nobile og luftskipet «Norge»
Polfarer Roald Amundsen står bak en annen spennende ekspedisjon, nemlig ferden over Arktis i luftskipet «Norge». Amundsen, sammen med luftskipets konstruktør, italieneren Umberto Nobile, amerikaneren Ellsworth og et mannskap bestående av sju nordmenn, fem italienere og en svenske, fløy over ukjente deler av Arktis, over Nordpolen og mot Alaska. Etter å ha utforsket disse havområdene kunne Amundsen fastslå at det ikke fantes noen større landområder mellom Nordpolen og Alaska, og den uoppdagede flekken på verdenskartet ble fjernet. 

Amundsen hadde lenge ment at den beste måten å utforske ukjente områder i Arktis måtte være ved hjelp av luftfartøy, og han hadde interessert seg for fly i polarforskningen. Den 11. mai 1926 forlot luftskipet Ny-Ålesund og passerte Nordpolen allerede neste dag. Ferden fortsatte til Teller i Alaska som de klarte å nå på 72 timer.

Luftskipet «Norge» var konstruert av ingeniøren Nobile og ekspedisjonen baserte seg på italiensk teknikk. Nobile så på ekspedisjonen som sin store triumf, det var tross alt han som hadde ført skipet over isen, Amundsens oppgave var «kun» å oppdage nytt land. Amundsen og Nobile var dypt uenige om hvem som hadde vært ekspedisjonens leder, og hvem som skulle ha æren for ferden

I 1928 ledet Nobile en ny ekspedisjon over Nordpolen med luftskipet «Italia». De havarerte på returen og det ble igangsatt en stor internasjonal redningsaksjon. Amundsen var om bord i et av sjøflyene i håp om å redde Nobile, men havarerte i nærheten av Bjørnøya på grunn av dårlig vær. Mannskapet på seks omkom og flyvraket ble aldri funnet. (polarhistorie.no)

Besøk det spennende North Pole Expedition Museum i Longyearbyen for å lære mer om denne og andre luftskip ekspedisjoner fra Svalbard.

 

 

 

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av