Kåre Tveter - Lysets maler


Svalbards dramatiske landskap og intense lysskifter var en uendelig kilde til inspirasjon for kunstneren Kåre Tveter. Gjennom sitt arbeid formidler han ikke bare Svalbards skjønnhet, men også sårbarhet. Han minner oss om vår plikt til å verne om den skjøre svalbardnaturen. Et budskap mer relevant enn noensinne.

Den norske maleren og akvarellisten Kåre Tveter (1922-2012) er kjent for sin unike evne til å fange essensen av den arktiske naturen, og det var på Svalbard han fant sin dypeste inspirasjon. Den anerkjente kunstneren formidler Svalbards landskap og lys på en måte som få andre kunstnere har klart. Med bruk av subtile, duse fargetoner og en minimalistisk tilnærming, viser han oss et Svalbard med dybde og følsomhet.

Tveter, som utdannet seg ved Statens kunstakademi og er representert i de fleste offentlige gallerier i Norge, besøkte Longyearbyen for første gang i 1984. Besøket ble på mange måter en åpenbaring og et vendepunkt i Kåre Tveters kunstneriske karriere, og resulterte i en foralltid fascinasjon for stedets særegenhet. Han lot seg inspirere av de skiftende årstidene, fra den pastellfargede polarvinteren til den gylne sommeren. Men mest av alt var det kontrastene i lyset som inspirerte Kåre Tveter, ofte omtalt som en poet innen billedkunsten og «lysets maler». På en bemerkelsesverdig måte fanger han Svalbards natur i sin reneste form, med utallige nyanser og silhuetter. 

Interessant nok hverken malte, fotograferte eller skisserte Tveter mens han befant seg på Svalbard. I stedet tok han inntrykkene med seg tilbake til atelieret, der han ved hjelp av hukommelsen gjenskapte opplevelsene på lerretet.

Svalbardnaturen er rå og vill, men også sårbar

I mange av Tveters verker er hans kjærlighet til Svalbard lett å se. Arbeidet strekker seg fra realistiske fremstillinger, til mer abstrakte, poetiske akvareller hvor du nærmest kan føle kulden og høre stillheten. Naturen er rå og vill, men også skjør og sårbar. Den må vernes om, og behandles med silkehansker. Dette blir vi gjentagende minnet på i Kåre Tveters verker.

Og kanskje er denne påminnelsen viktigere enn noen gang. Kunsten hans fungerer som en visuell appell, som engasjerer og oppfordrer til ettertanke. I Arktis merkes klimaendringene tett på kroppen, og den globale oppvarmingen ligger som et dystert bakteppe. Vi trenger å bli påminnet vårt ansvar for å ta vare på naturen for neste generasjoner, også gjennom kunsten.   

Kunstsenteret Nordover er hjem til Kåre Tveter samlingen

I november 2022, 100 år etter Tveters fødsel, ble verdens nordligste kunstsenter "Nordover" åpnet i Longyearbyen. Gjennom et samarbeid med Nordnorsk kunstmuseum er senteret stolt hjem til en stor samling av Tveters verker, og spiller en betydelig rolle i å ivareta og vise frem hans kunstneriske arv.

Med sin permanente utstilling bidrar Nordover, sammen med Stiftelsen Kåre Tveter Samlingen, til å holde Tveters kunst levende, relevant og tilgjengelig - for både lokale og de som kommer langveisfra.  

Publikum gis muligheten til å forstå Tveter-kunstens betydning i dagens kontekst, særlig i lys av klimaendringer og naturvern. Videre er samlingen en viktig kilde til kunstnerisk inspirasjon for yngre kunstnere, og gir et referansepunkt og en mulighet til å utforske hvordan kunst kan brukes til å formidle viktige budskap.

Kunstsenteret, som også huser kino og kafe og deler bygning med ungdomsklubben, har raskt blitt en arena for læring, inspirasjon og meningsutvekslinger.

Det var Tveter selv som donerte samlingen sin i en gave til Longyearbysamfunnet i 1995, nettopp for å fremme kunst og kultur i den lille byen på 78 grader nord. Hans ønske var å gi kunsten en permanent plass på øygruppen som betydde så mye for han, og gjøre den tilgjengelig for publikum fra hele verden.  

For Longyearbysamfunnet er Kåre Tveter samlingen mer enn en kunstsamling. Den er et kulturelt og historisk arvegods, og forblir en hyllest til svalbardnaturen, også for fremtidige generasjoner.

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av