Med hjertet i isen

Med hjertet i isen

2 kvinner, 1 fangsthytte, 9 måneder og 140 km fra sivilisasjonen

Velkommen til Bamsebu!

Arktisk stillhet. Nordlys. Nærhet til naturen. Spennende dyreliv. Dette er noen av tingene besøkende som kommer til Svalbard håper å oppleve i løpet av noen dager, kanskje en uke på øya. Her får du møte to kvinner som får oppleve alt det vakre Svalbard har å by på - hver dag i ni måneder, gjennom en overvintring på fangsthytta Bamsebu. 

Før avreise

Det er tidlig i september 2019, og norske Hilde Fålun Strøm og norsk-canadiske Sunniva Sorby går, nei, de løper, rundt i Longyearbyen for å få ordnet det siste praktiske før overvintringen. Proviant skal handles, klær skal pakkes, verktøy skal ordnes, de skal bli kjent med hunden Ettra som skal med, og familie, venner og kollegaer skal tas farvel med.

Hearts in the ice

- Realiteten med hva det betyr å skulle overvintre i ni måneder har begynt å gå opp for oss, forteller Sunniva Sorby. Hun er født i Norge, men har bodd mange år i Squamish i Canada.

Hun har jobbet side om side med forskere i Antarktis i snart 25 år, og deres funn de siste årene har skremt henne mer og mer; nye arter som dukker opp, stadig smeltende isbreer og svære iskapper som forsvinner.

- Vi har vært vitne til klimaforandringene, og det er en av grunnene til at vi gjør dette. Vi ønsker å bidra til en global dialog rundt klima, og vi ønsker å gjøre det på en positiv måte. Hver person må forstå at de kan utgjøre en forskjell! Hver plastbit, sneip eller bruskork som havner i en søppelbøtte, havner ikke i havet. Hver eneste handling nytter!

Hilde Fålun Strøm har bodd i Longyearbyen siden 1990-tallet, og har sett store lokale forandringer her også. Fra å være en arktisk ørken er det nå mer regn i Longyearbyen, og mer snø.

- Det har vært skremmende å se forandringene på Svalbard, men vi håper at vi via prosjektet “Hearts in the ice” klarer å engasjere til klimahandling. Overvintringen på Bamsebu er forhåpentligvis bare starten på noe større, forteller Hilde.

Bamsebu er en liten fangsthytte 140 kilometer fra Longyearbyen, i Van Keulenfjorden, sør for Akseløya. Sommerstid er eneste mulighet å komme dit med båt, vinterstid kun med snøscooter, og tilgangen er begrenset siden hytta ligger i en nasjonalpark. Selve hytta er kun 20 kvadratmeter stor med en liten gang, et kjøkken (som blir soverom om kvelden), og stue (som også blir soverom om kvelden).

Hearts in the ice

To måneder inn i overvintringen 

De to damene har nå vært på Bamsebu siden midten av september, og via begrenset kontakt med omverdenen forteller de om de to første månedene. 

- Her på Bamsebu lever vi et veldig enkelt liv, med et naturlig langt lavere fotavtrykk enn ellers, men vi har alt vi trenger. Vi har jobbet lenge og hardt i forkant for å planlegge alt, men det føles veldig meningsfylt!

Underveis i oppholdet blogger de, og de har sporadisk kontakt med familie via satelittelefon med internettilgang. Du kan følge damene på Instagram eller Facebook, og få siste “oppdateringer” fra Bamsebu.

- Vi så en isbjørn den første dagen vi var her. Det er den største i området, anslått til minst 600 kilo. Det er mye isbjørn! Jeg har «møtt» den et par ganger før på vinterstid, men den er svært sky, og også denne gangen vek den av og valgte en annen vei. Etter det har vi ikke sett isbjørn. Men det er masse, masse flotte reinsdyr, særlig nå som parringstiden starter. Her om dagen telte vi 21 reinsdyr rett rundt hytta, sier Hilde begeistret.

Hearts in the ice

En av utfordringene underveis er at det er svært vanskelig å få etterforsyninger om noe blir ødelagt. Samtidig trigger det et tankesett om at det er viktig å ta vare på tingene, og at man må reparere - ikke kaste - ting som blir ødelagt.

- Vi har blitt satt litt på prøve den første tiden! Vi har hatt flere ting som har sluttet å virke, og vi har måttet utføre reparasjoner vi aldri har gjort før, ler Sunniva.

- Mye gjøres for første gang, men det er det livet i naturen byr på, at man møter uforutsette utfordringer og er tvunget til å finne løsningene selv.

Hearts in the ice

Engasjerer skoleungdom

I løpet av året skal de samarbeide med flere internasjonale forskningsinstitusjoner som Norsk Polarinstitutt, NASA , UNIS og Scripps Oceanography. De skal ta bilder av skyer og gjøre nordlysobservasjoner, ta vannprøver og fytoplanktonprøver (en type alge som står for oksygenproduksjon), og rapportere om dyreliv. Hilde og Sunniva ønsker å dele disse opplevelsene med skoleelever over hele verden. Gjennom månedlige interaktive satelittsamtaler skal de engasjere ungdom over hele verden.

Ønsker din skoleklasse å delta? Les mer her.

Video laget av Halvor Mykleby

Skrevet av Maria Philippa Rossi 

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av