Møt en Svalbardguide

Møt en Svalbardguide

Hundekjører Anja Åse Wied gir deg sine tips fra Arktis

Møt en Svalbardguide - Anja Åse Wied

Hundesledetur på Svalbard husker er en uforglemmelig opplevelse, uansett årstid. Dette er en av de mest populære aktivitetene på Svalbard, både blant de lokale og de tilreisende. Med våre firbeinte venner som motor opplever man det arktiske landskapet på en fredelig og vakker måte.

Anja Åse Wied er guide og hundekjører hos Arctic Husky Travellers. Hun kom til Svalbard i 2016 for å ta Arktisk Naturguide studiet, før hun begynte å jobbe i Longyearbyens minste kommersielle hundegård. Som så mange andre er Anja overbevist om at Svalbard oppleves best bak logrende hundehaler.

Her deler hun sine tips og opplevelser med deg!

Hva tenkte du da du landet i Longyearbyen for første gang?

Første gang jeg kom til Longyearbyen var jeg svært imponert over naturen. Her er omgivelsene helt spesielle. Naturen er storslått, uberørt og svært eksponert. Jeg følte meg ganske liten og ydmyk i naturen her – og det gjør jeg fortsatt selv om jeg har bodd her i flere år.

Hvorfor ønsket du å jobbe som hundeguide, og hva mener du er de største utfordringene, men også gledene, ved jobben?

Jeg har alltid vært glad i både dyr og det å være på tur. Da jeg flyttet til Svalbard ble jeg litt tilfeldig kjent med hundene hos Arctic Husky Travellers og ble raskt glad i både hundene og den fantastiske måten å reise i naturen på. Nå er våre 53 hunder mine beste venner og jeg ville ikke unnvært en eneste en av dem.

Det fineste ved å jobbe som guide er at jeg kan dele min glede ved hundekjøring og Svalbards natur med gjester fra hele verden. Det vanskeligste er nok å være på tur med mange forskjellige firbente individer som hver krever sine individuelle hensyn, samtidig med at man også må ta hensyn til gjestene. 

Hva er det viktig for gjestene å tenke på før de melder seg på en hundesledetur? Og er det noe gjestene blir overrasket over underveis?

Det er viktigste er å tenke på er at som gjest er man med på å styre arbeidsdagen for hundene. Det er et stort ansvar og mye tillit vi gir til gjestene, og vi ønsker derfor at gjestene forstår at de må respektere de retninglinjer vi gir for å kunne ivareta både hunder og gjesters sikkerhet. 

Ofte blir gjester overrasket over at alle våre hunder er sosiale, vennlige og snille. Hundene har en medfødt lidenskap for å være på tur, og siden de lever det livet de er skapt for, er de lykkelige og glade.

Hundekjøring er en helårsaktivitet. Hvilken årstid liker du best?

Den beste tiden på året er i februar rett før lyset kommer tilbake. På denne tiden er solen så vidt under horisonten. Lyset fra sola reflekteres på den hvite snøen, og etter flere måneders mørketid blir landskapet lyst opp av pastellnyanser i rosa, lilla og blått.  Disse ukene er helt magiske, det er som å bo i et eventyrland!

Kan man melde seg på en hundesledetur selv om man ikke er vant med hunder?

Helt klart! Så lenge man har lyst til å dra på tur og er glad i dyr bør man bli med på hundesledetur!

Hva er den største naturopplevelsen du har hatt på Svalbard?

I mai jakter vi ringsel med hundene på sjøisen. Å være på seljakt med hundene er morsomt for både mennesker og hunder. Hundene tar oss frem til selen, og selen er mer interessert i hundene enn i jegeren. Samarbeidet mellom hundene, naturen og dyrelivet bringer meg tettere på naturen, og det å kunne høste fra naturen sammen med hundene er nok en av de største naturopplevelsene jeg har hatt på Svalbard.

Siden både hundene og jeg spiser kjøtt, synes jeg det er fint å kunne spise kjøtt fra dyr som jeg vet har hatt et naturlig liv i havet rundt Svalbard.

Kan du fortelle oss din mest spesielle isbjørnhistorie?

En dag sist høst valgte en isbjørnebinne med to unger å legge seg for å hvile rett ved veien mellom Longyearbyen og vår hundegård. Veien ble sperret av slik at isbjørnene ikke ble forstyrret, og vi visste ikke når vi kunne komme oss fra hundegården til Longyearbyen. Vi ventet i spenning på hvor de ville bevege seg videre, og om de ville besøke hundegården vår som bare var et par kilometer fra der de hadde lagt seg ned.

Hva er det vanskeligste spørsmålet du noen gang har fått fra en turist?

Før vi skal på tur springer alle hundene løs i hundegården. Etter at jeg har kalt dem alle til meg, én etter én, og satt dem inn i spannet, har jeg et par ganger blitt spurt om hundene egentlig har et navn og om jeg kan se forskjell på dem? – da vet jeg ikke helt hva jeg skal svare😊

Har du et insidetips til hva man kan finne på i Longyearbyen?

Dra på dagstur med hundslede til Scott Turner isgrotte! Svalbard er ufattelig fint og kan by på mange fine naturopplevelser året rundt. I Longyearbyen er på man på dørstokken til villmarka, og jeg synes selvfølgelig selv at villmarka oppleves best på en hundeslede.

Hundene hos Husky Travellers er toppidrettsutøvere som både har vært på Nordpolen og gått verdens lengste hundeløp, Iditarod. Det er vanskelig å velge en favoritt blant hundene, men hvilken av de har den mest spennende historien, synes du?

Foxi er den minste og den smarteste av hundene. Foxi er den som alltid leder hundene ut på nye eventyr og tar de beste beslutningene. Hun er en litt følsom og høyt elsket dame som velger sine venner med omhu, og hun har behov for å få all den positive feedback hun fortjener – og det er mye!

Om sommeren trener vi hundene på veien foran vogner med hjul. En høstdag var vi på treningstur med mange hunder foran bilen. Det helt nye linesettet røk plutselig, og 14 av hundene forsvant ut av veien. Veien ned fra hundegården er bratt, og det å miste et hundespann er en katastrofe og enhver hundekjørers mareritt! Men hundene kom heldigvis ikke helt ned til hovedveien før Foxi klarte å snu hele hundespannet ved å springe en runde ut på tundraen for så å lede hundene trygt tilbake til hundegården. Slikt skjer vanligvis bare i eventyr!

I 2014 da min sjef og hundene trente til Iditarod fikk Foxi også sjansen til å bevise sine evner, og det var Foxi som var lederhund i det 1600 km lange Iditarodløpet. Hun var selvfølgelig også hovedleder på den følgende turen til Nordpolen.

Uten Foxi i hundegården ville Husky Travellers ikke vært det samme!

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av