Svalbardpenger

 

Lag, kjøp og selg digitale Svalbard-penger

På nettstedet www.svalbard.money kan du lære om den fascinerende pengepolitiske historien på Svalbard: sedler og (sovjetiske) mynter utstedt av gruveselskap der gjennom store deler av 1900-tallet. Du kan også generere dine egne Svalbard-penger; teknisk sett er disse såkalte non-fungible tokens på Ethereum-blokkjeden.

Hva er egentlig penger? Vel, penger er ganske enkelt det penger gjør… I tillegg handler penger dypest sett om tillit: Vi har tillit til at en pengeseddel utstedt av en sentralbank faktisk er verdt det den utgir seg for å være verdt. Vanlige banker genererer også penger når de innvilger og gir lån. Da er det snakk om kontopenger som kan brukes på samme vis som tilsvarende beløp i offisielle, fysiske sedler og mynter.

Men på Svalbard laget amerikanske, britiske, norske, sovjetiske og svenske gruveselskap sine egne penger i om lag 80 år. Hvorfor? Mest av praktiske årsaker: Gruvesamfunnene i Barentsburg, Grumant City, Longyearbyen, Ny-Ålesund og Pyramiden var fysisk isolert fra fastlandet deler av året. Likevel var det hele tiden behov for penger – til å betale lønninger og til bruk av gruvearbeidere ved kjøp av varer og tjenester. Svalbard-pengene kunne bare brukes på Svalbard. På papiret var de uavhengige av både sentralbanker og vanlige banker.

Det var gruvearbeid som ga arbeiderne tilgang på Svalbard-penger. Over tid var det et entydig forhold mellom penger og arbeid. Det usynlige vannmerket til Svalbard-sedlene var arbeid og slit, produksjon og verdiskaping. Slik, i alle fall språklig sett, minner Svalbard-pengene om hypermoderne kryptovalutaer som Bitcoin og Ether. De sistnevnte formene for penger er gjerne assosiert med uttrykk som både «mining» og «proof of work»…

Logg inn og registrer deg på www.svalbard.money for å lære mer om penger på Svalbard og for å skaffe deg digitale Svalbard-sedler. Der kan du lese essay om Svalbard og penger, lytte på podcast’er om penger, gruvedrift og blokkjedeteknologi, kjøpe kunst, spille spill og svare på ulike «monetære spørsmål». Dette prosjektet er initiert og eid av SpareBank 1 Gruppen. Du kan lese “white paperet” om Svalbard-penger-prosjektet her: www.svalbard.money/whitepaper

Tekst:
Morten Søberg

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av