Livet i nord med 114 hunder og en menneskevalp

Møt Audun og Mia på Svalbard Husky

 “Oi, dette er ingen plass for meg!” var det første Audun Salte i Svalbard Husky tenkte da han landet i Longyearbyen en julidag i 2014. Men etter å tilbragt litt tid i den fantastiske naturen som omringer byen var han ikke i tvil. Her ville han bo - med kone, 114 hunder og en menneskevalp!

Jarle Røssland

"Det første jeg tenkte da jeg landet var at dette minnet aller mest om en ørken. Det var humpete veier, folk kjørte rundt i typiske “Svalbardbiler” som knapt henger sammen, og det var litt cowboystil over det hele. Men så begynte jeg på arktisk naturguidestudiet, møtte de som jobbet der og så profesjonaliteten i det de holdt på med. Jeg kom meg mye ut i naturen som omringer oss overalt, og jo mer jeg var her jo mer forelska ble jeg i Svalbard."

På dette tidspunktet var rogalendingen Audun blitt sammen med Mia, opprinnelig fra rett utenfor Gøteborg i Sverge. De hadde møttes i Alta der hun drev en hundekennel og Audun jobbet som ekstrahjelp.

"Jeg tror Mia hadde det samme førsteinntrykket som meg," sier Audun og ler høyt. "Hun kom i oktober, som kan være litt grå og mørk, og nevnte vel noe om at hun aldri ville flytte hit hun heller. Men etter det har hun forelsket seg i plassen hun og!"

Jens Juul

Begge fikk jobb for Svalbard Husky, og da hundegården i 2017 skulle selges fikk de tilbudet om å kjøpe den.

"Eierne ville selge til noen som ville drive privat, i litt mindre skala. Vi diskuterte det, og sa ja! Jeg tror det tok et år før vi forstod det store ansvaret vi hadde tatt på oss, men vi har ikke angret."

Hverdagen som hundegårdseier er langt fra noen feriekoloni, men selv om det tar mye tid, og det som regel går i ett fra morgen til kveld, er det en meningsfull jobb.

"Vi har alltid drevet med hunder, så dette var en mulighet til å skaffe oss et stabilt liv der vi elsker det vi holder på med. Det å ta med gjester på unike naturopplevelser, der vi kan videreformidle naturen og ivareta miljøet på en helt annen måte enn med snøscooter er fantastisk."

Chut Janthachotibutr

Sommeren 2019 fikk paret en helt spesiell “valp” - sønnen Tore.

"Jeg har begynt å bygge slede til ham! Han har møtt noen av hundene allerede, og jeg tror de skal få et unikt samhold."

Samtidig som deres egen familie øker, ønsker de også å tilrettelegge for besøkende familier på Svalbard.

"Vi ser at det kommer flere og flere familier til Svalbard. Tidligere var det nesten utelukkende bedrifter, single eller unge par. Nå kommer familier med både unger og besteforeldre. Barna faller litt i skyggen av det vanlige aktivitetstilbudet. Vi vil at hundene involveres på andre måter enn kun å trekke en vogn eller en slede, og ønsker å fokusere på kvalitetsprodukter for familier."

Jens Juul

Audun fremhever at de ønsker å skape en arena som er bra for både hunder og mennesker, og at det er stas å videreformidle hvorfor de er blitt så hekta på hund.

"Det er gøy å vise gjester hvor fantastiske hundene er. Det er ingen tvil om at hundene har det bra, men det er fint å se at gjestene også trives i deres selskap. Vi viser hundene stolt frem, dette er ungene våre!"

For Mia og Audun har det vært viktig å holde på verdiene i bedriften når det jobbes opp mot turister og reiseliv. Han forteller at de stadig blir oppfordret til å ha flere gjester for å tjene mer, men at de holder fast ved de grunnleggende verdiene sine.

"Vi er veldig opptatt av små grupper. Vi skal holde oss på det volumet vi har nå, og heller øke kvaliteten fremfor kvantiteten. Vi ønsker ikke masseturisme på Svalbard, men at besøkende sprer seg utover hele året. Jeg tror den mørke, bløte tida i oktober er undervurdert - man kan få fantastiske naturopplevelser da, og vi ønsker helårsturisme. De beste gjestene er de som virkelig vil oppleve Svalbard og Longyearbyen, de som bryr seg om å møte oss lokale, og få et autentisk produkt."

Jarle Røssland

Svalbard Husky har mellom fem og syv ansatte, avhengig av sesong, og ved å være en liten bedrift får Audun god kontakt med de tilreisende. Men når gjester spør om anbefaling til beste tiden å besøke dem på synes han det er vanskelig å svare.

"Om sommeren kan man vandre rundt og se fossiler overalt. Om høsten er det evig solnedgang og det er så vakkert. Mørketida har sin sjarm med nordlyset, stjerner og måne, og når du holder på å bli lei av mørket kommer snøen og det blir en helt ny verden. Så kommer lyset, og du kan se isbreene og det fantastiske landskapet og det er WOW - helt nydelig. Det som er så kjekt med Svalbard er disse kontinuerlige fasene av fantastiske årstider som er så forskjellige fra hverandre. Hjemme i Rogaland er det bare én årstid - høst."

Skrevet av Maria Philippa Rossi 

LP Lorentz

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av