10 populære sommerfotturer nær Longyearbyen

10 populære sommerfotturer nær Longyearbyen

Svalbard er best i fjellstøvler!

10 populære sommerfotturer nær Longyearbyen

Svalbard er best i fjellstøvler! Og du trenger ikke å gå langt fra hovedgaten i Longyearbyen før du er midt i den arktiske villmarken. Det finnes mange flotte fotturer rett utenfor byen, og til og med i byen. Husk å alltid dra på en organisert tur med en guide som ivaretar sikkerheten din. Noen av disse turene er fysisk krevende, så sørg for å sjekke vanskelighetsgraden før du bestemmer deg for hvilken tur du vil være med på.

GOD TUR!

Varden og Platåberget


- En lokal favoritt
 

En populær tur som de lokale går stadig vekk, med flott utsikt over Longyearbyen. 400 meter over Longyearbyen finner du Platåberget og toppen Sverdruphamaren. Turen starter ved Taubanesentralen på Skjæringa. Etter de første 300 meterne opp en steinete sti finner du “Varden” og allerede på dette punktet får du en fantastisk utsikt over Longyearbyen.

Etter Varden fortsetter du 100 meter til opp til Platåberget. Her kan du være heldig å se noe av Longyearbyens fargerike flora, Svalbard-reinsdyr og migrerende fugler. På toppen, 424 meter over havet blir du premiert med en overveldende utsikt over både Longyearbyen, Adventfjorden og Isfjorden.

Vær oppmerksom på at Platåberget er i et område hvor man trenger isbjørnbeskyttelse.
Varighet: 3 – 6 timer
Vanskelighetsgrad: 3 - Passer for de med normalt god form. Anbefales ikke for de med nedsatt bevegelighet (ulendt og noe bratt terreng)

Hiorthfjellet


- En arktisk utfordring rett over fjorden
 

De lokale elsker sine fjell, og særlig Hiorthfjellet som troner majestetisk i bakgrunnen av byen.

Turen starter med en kajakktur over fjorden før du starter oppstigningen til toppen av Hiorthfjellet som er 928 meter høyt. På toppen får du mest sannsynlig den mest fantastiske utsikten du noen gang har sett. Guiden gir deg de nødvendige sikkerhetsinstruksjonene og du trenger ikke noen tidligere kajakkerfaring for å bli med på denne turen. Men fjellturen er krevende!

Vær oppmerksom på at Hiorthfjellet er i et område hvor man trenger isbjørnbeskyttelse.
Varighet: 8 – 10 timer
Vanskelighetsgrad: 5 - Denne aktiviteten krever meget god fysikk og over gjennomsnittet god fysisk form (krevende terreng over en lengre periode)

Karianne Larsen 

Trollsteinen


- Panoramautsikt over den arktiske villmarken
 

På det høyeste punktet av fjellveggen ca. 800 meter over havet finner du et steintårn som har gitt fjellet nettopp dette navnet, Trollsteinen. Fjellformasjonen kan ses fra byen og for mange beboere i Longyearbyen er turen til denne fjelltoppen å anse som den klassiske fjellturen – enten til fots eller på ski. På veien opp og ned går du over Larsbreen og kan utforske fantastisk isdekket morenelandskap.

Vær oppmerksom på at Trollsteinen er i et område hvor man trenger isbjørnbeskyttelse.
Varighet: 8 timer
Vanskelighetsgrad: 4 – Passer for de med over gjennomsnittet god form. Anbefales ikke for de med nedsatt bevegelighet (ulendt, bratt og krevende terreng)

Sarkofagen


- Fjellet mellom to isbreer
 

På hver side av dette karakteristiske fjellet finner du spennende isbre-systemer med morener og smeltevannskanaler. På veien opp til Sarkofagen kan du utforske disse. Fjelltoppen er 500 meter over havet, og du får en nydelig utsikt fra toppen over Longyearbyen og Isfjorden.

Vær oppmerksom på at Sarkofagen er i et område hvor man trenger isbjørnbeskyttelse.
Varighet: 4 timer
Vanskelighetsgrad: 3 - Passer for de med normalt god form. Anbefales ikke for de med nedsatt bevegelighet (ulendt og noe bratt terreng)

Jarle Røssland 

Nordenskiöldtoppen


- Den høyeste toppen nær Longyearbyen
 

En arktisk utfordring 1049 meter over havet! En tøff og lang tur, men absolutt verdt slitet når du får belønningen i form av den flotte utsikten! Du kan se hvor langstrakt Isfjorden virkelig er, og Longyearbyen som plutselig virker veldig liten og langt unna der nede i Longyeardalen. Du kan observere flora, reinsdyr, fugler og steinformasjoner (polygoner) på veien. På toppen får du tid til en lang pause og lunsj. På vei ned igjen, tilbake til byen passerer du Sverdrupbyen, som er den eldste delen av Longyearbyen.

Vær oppmerksom på at Nordenskiöldtoppen er i et område hvor man trenger isbjørnbeskyttelse.
Varighet: 8 timer
Vanskelighetsgrad: 4 - Passer for de med over gjennomsnittet god form. Anbefales ikke for de med nedsatt bevegelighet (ulendt, bratt og krevende terreng)

Lindholmhøgda


- Flott utsikt over Adventfjorden og Isfjorden
 

Du starter turen langs den interessante, historiske taubanen i Adventdalen. Turen fortsetter langs med dalen og kanten av Lindholmhøgda. På toppen av Lindholmhøgda 459 meter over havet får du en vakker utsikt over Isfjorden, Adventfjorden og området rundt Longyearbyen. Denne toppen er et fantastisk utkikkspunkt for fantastiske arktiske solnedganger!

Vær oppmerksom på at Lindholmhøgda er i et område hvor man trenger isbjørnbeskyttelse.
Varighet: 4 timer
Vanskelighetsgrad: 3 - Passer for de med normalt god form. Anbefales ikke for de med nedsatt bevegelighet (ulendt og noe bratt terreng)

Isdammen og Adventdalen
 

- "Off road" langs Longyearbyens vannkilde
 

Denne turen starter ved den gamle flyplassen i Adventdalen og underveis på turen får du høre om de beste sidene av Longyearbyens natur og historie. Denne turen er en “off road”-tur på den fasinerende arktiske tundraen. Terrenget er flatt og lettgått. Du vil følge den gamle taubanen som ble brukt til å transportere kull fra gruvene direkte til havnen. Sjansene er store for at du får se Svalbard-reinsdyr også. Siden de ikke har noen naturlige fiender her på Svalbard er de ikke særlig redd for mennesker. Denne turen kan gjennomføres hele året.

Vær oppmerksom på at Isdammen er i et område hvor man trenger isbjørnbeskyttelse.
Varighet: 4 timer
Vanskelighetsgrad: 2 – Passer for de fleste

Daniel Stilling Germer 

Bjørndalen
 

- Tett på dyrelivet rett utenfor byen
 

Bjørndalen det naturskjønne området vest for Longyearbyen. Her kommer du tett på flora og fauna. Reisdyr og fjellrev er aldri langt unna. Terrenget er flatt og enkelt med flott utsikt over havet. Bjørndalen kan kombineres med en tur opp til Fuglefjellet, som byr på rikt dyreliv og et skue over Isfjorden. 

Vær oppmerksom på at Bjørndalen er i et område hvor man trenger isbjørnbeskyttelse.
Varighet: 2-8 timer
Vanskelighetsgrad: 2 - Passer for de fleste (Fuglefjellet: 4 - Passer for de med over gjennomsnittet god form. Anbefales ikke for de med nedsatt bevegelighet (ulendt, bratt og krevende terreng))

Blomsterdalshødga
 

- Utsikt og gruvehistorie
 

Rett vedsiden av flyplassen, i nærheten av det Globale Frøhvelvet ligger Blomsterdalshøgda, en favoritt blant lokale og tilreisende. Dette lille toppen byr på storslagen utsikt over fjorden, og på platået på toppen kan man nyte lunsj og en velfortjent pause. På veien opp passerer man den gamle Gruve 1A, også kalt amerikanergruva.

Vær oppmerksom på at Blomsterdalshødga er i et område hvor man trenger isbjørnbeskyttelse.
Varighet: 3-5 timer
Vanskelighetsgrad: 3 - Passer for de med normalt god form. Anbefales ikke for de med nedsatt bevegelighet (ulendt og noe bratt terreng)

En gåtur i byen
 

– Byrunden!
 

En av de mest populære turene i Longyearbyen er Byrunden. Denne runden gir deg mulighet til å møte de lokale og gå forbi noen av de mest ikoniske bygningene i Longyearbyen. Du trenger ikke å bekymre deg om isbjørnbeskyttelse siden Byrunden holder seg innenfor byens grenser. Runden er ca. 8 kilometer lang og tar deg virkelig rundt vår lille arktiske by. På veien vil du kunne få ta en nærmere kikk på Svalbard kirke, Taubanesentralen, legendariske Huset og fjellene som omkranser byen. Du kan starte turen fra sentrum av byen og gå oppover mot Nybyen, så via Huset og Skjæringa og tilbake til byen.

Varighet: 30 minutter eller mer!
Vanskelighetsgrad: 2 – Passer for de fleste

Jarle Røssland

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av