17. mai på Svalbard

Det å feire nasjonaldagen på Svalbard er en opplevelse vel verdt besøket! Selv om du kanskje må ta med deg en ekstra varm strømpebukse for å ha under bunaden, kan vi garantere en varm sosial feiring. Hele byen samles for å feire Norge med salutter, hurrarop og 17. mai-tog, med midnattssola og snødekte landskap som den perfekte bakgrunn.

I Longyearbyen bor det mennesker fra over 50 forskjellige nasjoner, men også mennesker fra over hele Norge! Det gjør det ekstra spennende å se mangfoldet av ulike bunader fra kriker og kroker i vårt vidstrakte land. Kanskje får du et glimt av den vakre, blå svalbardbunaden også?

Svalbard fikk sin egen bunad i 1978, og er kanskje den eneste bunaden som har krav til den som bærer den. For å kunne bruke bunaden må du nemlig ha oppholdt deg på Svalbard ved alle årstidene i løpet av et år. Broderiene og søljene på bunaden er inspirert av elementer fra Svalbardnaturen og gruvehistorien. Søljene er utsmykket med isbjørner og istapper, mens broderiene er inspirert av isberg og de mest kjente svalbardblomstene. Herrebunadens vest er i tillegg utsmykket med motiver fra gruvedriften, med gruvehjelmer, lykter og redskap.

17. mai-tradisjonene på Svalbard er tilnærmet like tradisjonene på fastlandet. Hele byen samles i sentrum for å gå i tog og spise så mye iskrem som mulig. På kvelden nyter de fleste et godt festmåltid på en av byens mange restauranter.
Programmet for den offentlige markeringen av 17. mai i Longyearbyen i 2022 finner du på Longyearbyen lokalstyre sine nettsider.

Likevel er det noen lokale tradisjoner som råder og gjenspeiler det spesielle stedet som lokalbefolkningen har valgt å bosette seg på. En del av lokalbefolkningen velger nemlig å feire fedrelandet på det hederligste vis – i nærhet til naturen.

Hva med å få med deg 17. mai-toget fra oven? En fottur til enten Platåfjellet eller Sarkofagen gir deg ypperlig utsikt både mot byen og villmarken rundt, samtidig som en av våre lokale guider kan fortelle deg om svalbardhistorie og passe på sikkerheten din. Dersom du ønsker deg litt fart og spenning på vei ned igjen fra fjelltoppene, anbefaler vi heller en topptur på ski!

Har du vært innom North Pole Expedition Museum og latt deg inspirere, og ønsker å feire 17. mai på samme måte som de gamle polfarerne? Bli med på en hundesledetur i Longyearbyens nærområde, og nyt den Arktiske stillheten! Hundene vil sette umåtelig stor pris på at du velger å feire med dem, og belønner deg med ubetinget mengder kos etter den endte turen.

Fra og med slutten av april ruver midnattssola over Longyearbyen, noe som betyr at feiringen ikke behøver å ta slutt med det første! Se oversikt over alle de ulike aktivitetene på Svalbard her.

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av