Nyt polarsommeren på Svalbard!

Nyt polarsommeren på Svalbard!

Topp 10 sommeropplevelser

10 sommeropplevelser på Svalbard

Her har vi plukket ut topp 10 av våre mest populære sommeropplevelser – dette du må få med deg under ditt Svalbard-opphold!
Husk at polarsommeren er en populær tid å besøke Svalbard på, og vi anbefaler å være tidlige ute med å booke både overnatting og aktiviteter.

Drømmestedet Isfjord Radio

100 km. fra Longyearbyen, helt vest i Isfjorden ligger Isfjord Radio. En tidligere radiostasjon som gjorde kommunikasjon mellom fastlandet og Svalbard mulig, men som nå blir brukt til hotell og gourmetrestaurant, med høyt fokus på kvalitet og komfort. På sommeren går det daglige turer med båt fra Longyearbyen og ut til Isfjord Radio.

Opplev Svalbard i fjellstøvler

Ta beina fatt og kom tett på naturen. Fotturer på Svalbard kan oppleves året rundt, men det er særlig fint med fotturer i polarsommeren da midnattssola gjør at dagen aldri tar slutt. Flere av fotturene byr på en utsikt over både storslått landskap og lille Longyearbyen. På Svalbard finnes det ingen turstier, og rett utenfor byen er man i endeløs villmark. Med gode sko, varme klær og en guide som bærer våpen på ryggen for å ivareta sikkerheten din, får man en trygg og god opplevelse.

Midnattssolvandring i Longyearbyen

Det kan være vanskelig å legge seg når sola stadig skinner og fortsetter å by på fantastiske utsikter til den bynære naturen rundt Longyearbyen, selv etter midnatt! Når roen har lagt seg over byen og det er fint vær gjør det ikke nødvendigvis noe om man ikke får sove, for da er det bare å ta turen ut og nyte den nesten surrealistisk rolige stemningen som råder i byen under midnattssolas gylne lys. Ta gjerne en tur til Longyearbyen havn og ta inn utsikten over Advent- og Isfjorden, eller gå byrunden for å få en innholdsrik midnattssolvandring. Bare husk å holde deg innenfor byens grenser og isbjørnskiltene.

Ta en hvalross-safari!

Svalbard har noe av verdens mest fascinerende dyreliv, og hvalrossen har du nok aldri sett maken til. Dette flotte dyret kan veie opptil 1700 kilo, og ligger ofte i store flokker på strendene for å sole seg og leve latmannslivet i polarsommeren. Hver vår dukker de opp på Poolepynten i Isfjorden (2 timers båttur fra Longyearbyen), hvor de blir liggende helt til august. Ikke sjelden kommer de svømmende opp på siden av båten. To av Longyearbyens aktivitetsleverandører tilbyr hvalross-safari som dagstur.

Padle blant isfjell

Ønsker du å kjenne på den deilige arktiske stillheten er uten tvil kajakk noe av det flotteste du kan gjøre. Ofte er det dyreliv langs sjøkanten som gjør deg glad for at du ikke la igjen kameraet hjemme. Å padle foran brefrontene omringet av flytende blå isfjell er for de aller fleste en transformerende opplevelse. Legg ned årene, sitt stille og hør det knitre i isen. Du skjønner fort hva vi mener.   
Flere aktivitetsleverandører tilbyr både korte og lengre turer med kajakk.

Besøk de livlige fuglefjellene

De bratte fjellene rett opp fra havet er hjemmet til titusener av fugler i polarsommeren. Det finnes ikke like mange arter av fugler på Svalbard som på Fastlands-Norge, men det er til gjengjeld svært mange av dem. Det store høydepunktet er kanskje alkekongens strabasiøse hopping fra reiret og ut på havet med sine nye fugleunger på vinger. Ikke sjelden ser man også polarrev i sin kreative jakt på mat rundt fuglefjellene. Fra båt ute på havet har du orkesterplass for å kunne oppleve fuglelivet.

Gå på 4000 år gammel is

Nesten 60% av Svalbard er dekket av mektige blå isbreer. I nærheten av Longyearbyen finnes flere breer det er verdt å utforske, som lett vil fascinere selv den mest erfarne globetrotter. Brevandring sammen med en lokal guide bør stå høyt på lista under Svalbard-besøket. Kanskje er du tøff nok til å ta en dupp i en av de isklare (og iskalde) blå kulpene?

Gjør som de lokale, dra på hundekjøring

Rundt om i Longyearbyen har vi over 800 firbente gode venner. Huskyene er alltid ivrige etter å dra på tur, og ferden går i et flott, arktisk landskap innover i Adventdalen. I sommersesongen går turen med hjulvogn, og du vil også på denne årstiden få muligheten til å komme tett inn på hundene ved å kjøre ditt eget hundespann.

Utvid din kulturelle horisont i verdens nordligste by

Svalbard er mer enn vakker natur, og i lille Longyearbyen finnes en rekke kulturtilbud, shoppingmuligheter, og gode steder å spise. Vi har også et eget bryggeri, sjokolateri og drivhus hvor det produseres kortreist mat. På Svalbard Museum og North Pole Expedition Museum kan du dypdykke i Svalbards historie og lære mer om slikt som øygruppas flora, fauna, gruvedrift, fangsthistorie, samt polar- og forskningsekspedisjoner.

Dra på sightseeing i byen, og du kan velge og vrake i spennende kulturminner som kan hjelpe deg å forstå Longyearbyen enda bedre. For denne byen på toppen av verden er en by litt utenom det vanlige. Bli med på sightseeing i sentrum og lær hvorfor Longyearbyen er litt annerledes enn de fleste andre byer. 

Nyt en middag i solveggen!

Joda, polarsommer er sommer det også! Selv om det sjelden blir over 10 plussgrader, er mulighetene gode for å kose seg utendørs på en av Longyearbyens mange utesteder. Timing av middagen på soldager er særdeles viktig, siden man da kan få kombinert måltidet med avslapping i solveggen! Men husk uansett å ta med votter eller hansker til hendene.

Polina Bublik 

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av