Tips fra en lokal

Tips fra en lokal

Marit Brekke

- Jeg er kanskje den første du møter når du kommer til Svalbard, og den som vinker deg avgårde når du drar

Mitt navn er Marit, jeg er en jente i min beste alder og skal nå gi dere mine Svalbardfavoritter.

Litt om meg selv; jeg er opp vokst i ski- og vinterbygda Voss på Vestlandet og er sånn sett vant med kalde vintere. Jeg flyttet første gang til Svalbard sommeren 1995, for en sommerjobb på 2 1/2 måned. Det gikk med meg som med de fleste, jeg ble forelsket i dette fantastiske stedet, så sommerjobben den ble laaaang - 7 år! Etter 14 år på fastlandet der Svalbard alltid lå mitt hjerte nært, flyttet jeg nordover igjen i 2016.

Jeg jobber nå som Driftskoordinator for Widerøe Ground Handling på Svalbard Lufthavn. Vi tar oss av alt som har med passasjerhandling på flyplassen som innebærer innsjekk, ankomst/avgang av både rute- og charterfly, ankomstservice og frakthåndtering. Så kanskje er jeg den første du møter når du kommer til Svalbard og den som vinker deg avgårde når du drar. Jeg stortrives i jobben min og den er faktisk en av mine Svalbard-favoritter; spennende og utfordrende, og aldri en kjedelig dag.

Her kommer noen andre Svalbardfavoritter, som jeg håper du vil sette pris på!

Anja Nordvålen

Tempelfjorden og Kapp Schultz - for ett fantastisk sted

Jeg drar ofte på scootertur til vakre Tempelfjorden. I min forrige periode på Svalbard på 90-tallet lå det is på Tempelfjorden i lengre perioder enn nå. Å sitte på den lokale jeger og fiskeforeningens hytte, Selbu, og se utover fjorden enten med en kaffe eller en øl mens scooteren er parkert for dagen, sammen med gode venner – det er magisk.
Husk at tilreisende alltid må ha med seg lokal guide ut på scootertur.

Skansbukta - ett av de absolutt vakreste stedene rundt Isfjorden.

Du har kanskje opplev denne billedskjønne bukta langs Billefjorden? Ofte stopper dagsturbåtene som seiler i området innom bukta for å se på kulturhistorie og dyreliv. Skansbukta ligger i munningen av Billefjorden, der Longyearbyen Jeger & Fisk har en hytte med sjarm. Rett etter første verdenskrig i 1918 og på 1930-tallet var det i korte perioder gruvedrift der, men her var det på gips som ble hentet ut av fjellet, og ikke kull som det ellers har vært på store deler av Spitsbergen.

Malin Hanning

I dag finner man mange spor etter gipsutvinninga i Skansbukta og de aller fleste skriver seg fra den siste perioden. Her ligger restene etter lasteanlegget på store fyllinger av gips og anhydritt. I fjellsiden er stollen med en trallebane fra stollåpningen og nedover til stranda der tippen lå.

Gruvelageret - byens helt klart koseligste restaurant der den ligger litt ute i «ødemarka»

Ett gammelt gruvelager som var forfallent, men heldigvis såg Steve Torgersen en verdi i det, og satte i gang med ett vanvittig restaureringsarbeid. Resultatet er en restaurant i absolutt ypperste klasse, med lokalmat fra Svalbard.

Kvabbe Grevlingsti

Karlsberger Pub - eller KB blant oss lokale

I over 20 år har dette vært ett av Longyearbyens mest populære utesteder. KB ble total renovert høsten 2018, men har beholdt sitt særpreg som busen sin stampub. Her har noen av de fått sitt portrett på veggen, faktisk så husker jeg de fleste av disse fra min tid her på slutten av 90-tallet.

KB er kåret til verdens 6. kuleste baren i hele verden i en uhøytidelig kåring. Her finner du ett enormt utvalg av cognac, armagnac og whiskey.

Varden – topptur i nærområdet

For en tur i nærområdet når jeg ønsker å få fart på blodpumpa, så er Varden en super tur. Kjapp men bratt tur med en fantastisk utsikt når man kommer på toppen - husk alltid at du må ha med deg lokal guide. 

Espen Andre Øverdahl

Svalbard malt i pastellfarger i februar og oktober

På høsten når vi venter på mørketiden, og i februar når vi venter på at lyset og solen kommer tilbake, er Svalbard på sitt vakreste. Disse to periodene har det mest magiske lyset man kan tenke seg. Den ene dagen er vakrere enn den andre!

«Byfjellet» Hiorthfjellet

Bare se på det, dekket med snø.... Finnes det ett vakrere fjell?

Jan Nordvålen

Med firbeinte venner på tur

Jeg har aldri vært så begeistret for hunder, jo større de var jo skumlere føltes de. Men dette var før jeg flyttet tilbake hit. Det å komme i hundegården og se hvor glade hundene blir for å se oss, og det å få kjøre hundespann under en himmel dekket av stjerner og nordlys, det er minusgrader og snøen knitrer under sleden når vi kjører.. Trenger jeg å si mer?

Enrico Pescantini

Søppeltokt for å holde Svalbard rent

De siste somrene har jeg deltatt på flere søppeltoker, som de lokale ofte får tilbud om å være med på. Rett og slett turer med mening, enten den er i nærområdet eller lenger unna. Dette har også gjort meg mer bevisst på den forsøplinga som er, og som vi alle må ta ett tak for å begrense. Det er sjokkerende store mengder søppel som har flytt i land på strendene her på Svalbard.

Svalbard Museum for Svalbards innholdsrike historie

Her får man Svalbards historie fra Wilhelm Barentz oppdaget landet med de spisse fjellene i 1596, via hvalfangst og gruvedrift, frem til dagens samfunn som baserer seg i hovedsak på forskning og turisme. Svalbard Museum har også en fin utstilling om flora og fauna, fortidens Svalbard med øgler, og museet er veldig barnevennlig.

Ølsmaking på Svalbard Bryggeri

Tenk at her på vår lille øy nesten på Nordpolen så har vi vårt bryggeri som brygger vårt lokale øl.
Book gjerne en ølsmaking der du får smake på de forskjellige øltypene, og høre historien om bryggeriet.

 

Ett tips til dere som kommer hit på besøk til oss:

Skal du utenfor bykjernen, book turer hos de turoperatørene vi har her i byen. Svalbardnaturen er vakker men den kan også være tøff. Her er det kjappe væromslag og isbjørnen er en reell fare sommer som vinter. På guidede turer har guidene med seg sikkerhetsutstyr og de er kurset i det å takle uforutsette hendelser utenfor allfarvei (som det meste av Svalbard er).

På Svalbard trenger du alltid:
- Lue, votter, gjerne en buff, ullundertøy, ullgenser, dunjakke og vindtett jakke og bukse uansett årstid.

Andre ting som kan være kjekt å ha er:
- Liten dagstursekk, kamera og kikkert

Kommer du i mørketiden/på vinteren:
- Brodder, hodelykt og refleksvest (det hotteste du kan gå med i mørketiden)

Velkommen til vårt eventyrland :-)

Hilsen fra Marit

Anja Nordvålen

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av