Pressemelding: Svalbard åpner for turister fra det norske fastlandet 1. juni


Etter å ha vært stengt siden covid-19 situasjonen slo inn for fullt i midten av mars, gjenåpnes nå Svalbard for tilreisende fra Norge.   

- Det finnes ikke noen mer eksotisk destinasjon i Norge enn Svalbard! Vi gleder oss til å ønske gjester velkommen opp til den vakre polarsommeren, sier Ronny Strømnes, styreleder i Visit Svalbard.

Fra 1. juni er nemlig alle som har arbeids- og oppholdstillatelse i Norge, og befinner seg på det norske fastlandet, velkomne til å besøke øygruppa i nord. Til Longyearbyen går det fly seks dager i uken fra både Tromsø og Oslo, slik at tilgjengeligheten er god. Det er dessuten mulig å få tak gunstige flybilletter nordover, dersom du er tidlig ute.

Åpner ikke for internasjonale gjester

Turistene som kommer til Longyearbyen kan vente seg midnattssol, myldrende dyreliv, fristende fotturer, kajakkturer og hundeturer med glade huskyer. Og ikke minst flust mat- og drikke tilbud. De norske turistene kommer til å ha Svalbard for seg selv, siden det ikke åpnes for internasjonale gjester riktig enda.

- Svalbard er en destinasjon med uendelige villmarksområder hvor man som menneske føler seg liten i storslått natur. Kanskje vil turistene fra Norge kjenne dette enda sterkere grad denne sommeren, siden de vil bli de første og eneste turistene som får besøke Svalbard, sier Strømnes.  

Svalbard skal være trygt å besøke

Reisemålet vil naturligvis bli åpnet i en noe annen utgave enn før koronasituasjonen slo inn. Også på byens restauranter, museer og butikker vil det være færre folk enn vanlig.

-Vi skulle naturligvis ønsket oss fulle hus denne sommeren, men slik blir det ikke nå. Reiselivsaktørene er opptatte av at Svalbard skal være en trygg plass å bo, og en trygg plass å besøke. Vi skal derfor følge strenge smittevernregler helt til covid-19 situasjonen er over, sier Strømnes, som legger til at Svalbard fortsatt er korona-fritt.

Med Visit Svalbard i spissen, har reiselivsnæringen fått i oppgave å utarbeide en smittevernveileder for Svalbard. Nettopp for at det skal være trygt for folk å komme, og for at reiselivsaktivitet skal ikke utfordre en sårbar beredskap mer enn nødvendig. Dette har vært en viktig forutsetning for at man snart får åpne dørene.

Reiselivsbedriftene gjør dermed tiltak i alle ledd av leveransen. Forsterket renhold, massiv bruk av antibac, individuell frokostservering og føring av kontaktlister på alle aktiviteter i tilfelle det skulle bli nødvendig med smittesporing, er tiltak som skal begrense koronasmitte i Longyearbyen. Folk med luftveissymptomer oppfordres sterkt til å holde seg hjemme.

Noen tips før svalbardturen

Styreleder Strømnes, som håper mange legger sommerferien til Svalbard denne sommeren, har noen vennlige oppfordringer å komme med:

- Den vakre naturen på Svalbard er ekstremt vakker, men også lunefull, og mye skiller seg fra fastlands Norge. Man må derfor ta ekstra forhåndsregler her oppe, særlig på grunn av isbjørnfaren.  

Det anbefales derfor at man blir med organisert tur med lokal guide som ivaretar sikkerheten. Alle aktiviteter kan enkelt bookes på www.visitsvalbard.com.

Strømnes anbefaler også å sjekke ut det gode og varierte overnattingstilbudet Longyearbyen har å by på. På Svalbard finnes alt fra rimelige gjestehus til «high-end»-hoteller. Overnattingsstedene følger strenger smitteverntiltak og vil sørge for at gjestene får et godt og trygt opphold.

- Svalbard og Longyearbyen blir et litt annerledes reisemål denne sommeren, men det er ikke noe mindre attraktivt av den grunn, sier Strømnes.  


Spørsmål rettes til markeds- og kommunikasjonsansvarlig i Visit Svalbard,
Linn Cecilie Blekkerud tlf. 900 58 447 

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av