Nordlys over Sukkertoppen i Longyearbyen

Svalbardåret

"Når er det best å besøke Svalbard?"
Dette er et spørsmål vi lokale ofte får, men å gi et enkelt svar på dette er nesten umulig! Hver sesong, hver måned - ja nesten hver uke, har sin egen sjarm og variasjon. Når på året som passer deg best kommer nok an på hvilke interesser du har og hva du ønsker å oppleve. Med denne artikkelen håper vi at du har fått litt inspirasjon til når det måtte passe deg best å besøke Svalbard. Sjekk ut hvilke aktiviteter som er tilgjengelige i din foretrukne periode via vår bookingkalender her

 1. Nordlys over Lompensenteret og Longyearbyen
  Nordlyset kan danse over sentrum av Longyearbyen.
 2. Hundespann i rosa lys og vinterlandskap
  Landskapet bader i fantastiske blåfarger og nyanser av rosa og lilla. Et fantastisk magisk, mykt lys.

Januar

Dette er fotografenes favoritt-tid og høysesong for nordlys! Det bugner av forskjellige nordlysopplevelser å velge mellom. Du kan enten bli med den komfortable og varme beltevognen ut i Adventdalen, velge en tur med en stillegående elektrisk snøscooter, eller hva med å velge en tradisjonell hundesledetur?

Om du helst bare vil sitte og nyte, anbefales en Nordlysaften på Camp Barentz. Liker du kanskje å komme deg i seng tidlig? Frykt ikke! Svalbard er et av få steder, som på grunn av Polarnatta med dens 24 timer mørke, som legger til rette for at man kan oppleve det vakre dagsnordlyset. Husk å alltid ta en titt opp når du går gjennom byen!

Februar

Måneden med den eviglange blåtiden. Dette er favoritt-tiden til mange lokale Svalbardianere, og det er ikke uten grunn! Etter fire måneder med mørketid er endelig sola på vei tilbake. 

I ventetiden før sola titter over horisonten bader landskapet i fantastiske blåfarger og nyanser av rosa og lilla. Et fantastisk magisk, mykt lys. Denne tiden er perfekt for hundesledekjøring i tussmørket, hvor du ikke hører noe annet enn den Arktiske stillheten og potene til de glade firbeinte som treffer snøen.

 1. Snøscooter i vinterlandskap
  Solen er endelig tilbake etter fire måneder i mørket!
 2. Skikjører i snølandskap
  Nå går ikke solen ned før i slutten av august.

Mars

Måneden hvor solas stråler endelig treffer Longyearbyen igjen. Man merker at byen og befolkningen våkner fra vinterdvalen igjen etter den rolige og koselige mørketiden. Nå skal alle ut og oppleve den vakre villmarken igjen, i strålende solskinn!

Hva passer vel ikke bedre da enn en snøscootertur til den ville østkysten? Dersom du virkelig vil oppleve Svalbard som de lokale anbefales en organisert overnattingstur på en av de ulike villmarshyttene, om det så er med snøscooter, hundespann eller ski som fremkomstmiddel.

April

Mer påskestemning enn det du får på Svalbard i april skal du lete lenge etter, med snødekte landskap og en sol som skinner hele natten lang. Midnattssola er tilbake og det er vanskelig å legge seg når det er uendelig mye som skal oppleves. En kveldstur på ski til Trollsteinen burde være på alles «bucket list», og er en god måte å virkelig nyte forholdene på.

Dersom du vil ta deg en tur ned i de magiske isgrottene på turen tilbake behøver du ikke å bekymre deg for klokka, siden sola ikke går ned før i august har du nok av tid før du må finne sengen.

 1. Båtgjest ved havisen
  Dyrelivet begynner å vende tilbake til øygruppen.
 2. Folk i gågata i Longyearbyen
  Det er et yrende liv i både byen og naturen.

Mai

Etter mange måneder med bare stutt-tjukke svalbardreiner og nysgjerrige rever i sikte, begynner endelig Svalbards rike dyreliv å returnere til øygruppen. Trekkfuglene ankommer øya igjen, hvalrossene kan observeres sovende på isflakene på fjorden mens en nysgjerrig sel iakttar deg fra vannkanten.

Nå må vi ut på fjordene! Den store Isfjorden kan oppleves enten i de større båtene hvor du har nok av plass til å boltre deg på, eller kanskje du heller foretrekker å komme nærmere naturen og vannet i en hurtig RIB-båt?

Juni

Juni er Svalbards vårmåned, og her anbefaler vi å komme deg ut og nyte sola i Longyearbyens nærområde. Om det så er ved å nyte en kaffe eller pils i solveggen på byens mange kaféer og restauranter, eller om det er en rolig gåtur ned til sjøkanten med utsikt mot Hiorthfjellet.

I juni begynner også ærfuglkolonien å legge seg til ved hundegården til Svalbard Villmarkssenter og byr på et yrende og livlig dyreliv. Der ligger de godt beskyttet fra den sultne polarreven i den hektiske hekketiden. Hos Turistinformasjonen kan man låne seg en gratis bysykkel, et perfekt fremkomstmiddel for å komme seg bort for å nyte nisten man har kjøpt med seg sammen med fuglene.

 1. Hvalrosser på stranden
  Hils på de svømmende gigantene!
 2. Kajakkpadlere forann isbre
  Et is-eventyr utenom det vanlige.

Juli

Dette er måneden for deg som ønsker å oppleve våre svømmende giganter! Du kan blant annet velge mellom å dra på hvalross- eller hvalsafari, eller kanskje du ikke tar noen sjanser og velger å dra på begge deler for å være sikker? 

Dersom du er heldig kan du observere en eller flere av hvalene som holder til i Svalbards fjorder. Du finner alt fra de små hvithvalene til det største dyret som sannsynligvis har levd på jorden – den gigantiske blåhvalen. Ha kikkerten klar!

August

Det er fremdeles gode temperaturer i luften som er ypperlig for både fotturer og kajakkturer. Du vil finne passende fotturer for enhver vanskelighetsgrad, med og uten hund som motivasjon - og noen fotturer inkluderer til og med fossiljakt i isbremorenene!

Kajakkturene passer også fra alt fra nybegynnere til padlenerder, og varierer fra bynære turer, til padling foran spektakulære brefronter eller flerdagersturer i svalbardvillmarken.

Dersom du ikke synes det er utfordrende nok med en kajakk- og fottur hver for seg, anbefaler vi en kombinasjon av aktivitetene!

 1. RIB-båt på fisketur
  Havets bugnende matfat står klar!
 2. Mennesker på festivalkonsert
  Varme bluestoner fyller konsertlokalene i Longyearbyen

September

Nå er solnedgangene tilbake, og den korte og intense høsten slår til for fullt. Høsten på Svalbard er ikke lang – men desto mer gyllen og intens! Innhøstingen er også i full sving med soppsanking, reinsdyrjakt og havfiske.

Ta del i de lokale tradisjonene og bli med ut på havet for å fiske fra det bugnende matfatet. Senere kan du få servert din egen fangst tilberedt eller smake på noen av de andre lokale matvarene på en av byens mange serveringssteder.

Oktober

Oktober markerer starten på mørketiden, og landskapet bader igjen i det fantastiske blå lyset mens solen begynner å titte ned under horisonten.

Hva passer vel ikke bedre enn en hel helg fylt med varme bluestoner fra bluesfestivalen Dark Season Blues? Dersom du heller vil tilfredsstille smaksløkene har vi noe for hver en smak, med verdens nordligste matfestival i starten av måneden – Smak Svalbard!

 1. Person på fjelltopp med utsikt over Longyearbyen i måneskinn
  Det er flust av bynære aktiviteter, perfekt for en polar byferie.
 2. Personer som går ned en julegate
  Julestemningen er til å ta og føle på.

November

Dette er den perfekte tiden for en Polar Byferie! Byen bugner av intime aktiviteter som nytes best i fellesskap. Shopping er ingen dårlig idé da alt på Svalbard er avgiftsfritt. Kanskje du kan gjøre unna julegavehandelen allerede nå? Det er også å anbefale å ta en titt på alle de flotte lokalproduserte varene som er å få kjøpt.

Etter man har handlet fra seg anbefales en tur innom Longyearbyens museer og gallerier, etterfulgt av en avslappende velværeaktivitet. Kanskje det frister med et friskt bad i ishavet etterfulgt av et besøk i en varm badstue? Det tilbys også flere andre bynære aktiviteter i perioden, så her kan man virkelig få opplevd alt i ett!

Desember

Hva gir vel ikke mer julestemning enn Polarnatta på Svalbard, kun opplyst av julegata, den store stjernehimmelen og kanskje litt nordlys? Ta julefeiringen på Svalbard, og opplev de lokale svalbardtradisjonene. I starten av desember arrangeres det julemesse i både Kulturhuset og på kunstsenteret i Nybyen, hvor vi kan garantere at julestemningen vil komme snikende.

Ikke glem å få med deg juletretenningen og leveringen av ønskelisten til nissen som bor i Gruve 2b! På selveste julaften er det julegudstjeneste i Svalbard Kirke, og i etterkant tilbyr de lokale spisestedene smakfulle festmåltid.

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av