Besøke Svalbard i sommer?

Besøke Svalbard i sommer?

Her er 10 uvanlige grunner

10 uvanlige grunner til å reise til Svalbard i sommer

Flott natur, vakker utsikt, god mat, dette er selvskrevne argumenter når reiselivsdestinasjoner over hele landet prøver å få deg til å reise akkurat dit. Nå som Norgesferie står for tur for 5,3 millioner nordmenn får du her noen litt annerledes grunner til å velge Svalbard i sommer, enten du hadde planlagt turen med familien, kjæresten eller vennegjengen.

1. Du kommer til å få Svalbard for deg selv

Svalbard er en destinasjon med uendelige villmarksområder hvor man fort føler seg liten i storslått natur. Fra 1. juni åpnes Svalbard for tilreisende, men kun fra Norge, det betyr betydelig færre turister enn vanlig. Det blir god plass på favorittrestauranten, ingen kø i suvenirbutikken, du får gå alene på fjelltur og det er ingen som står foran deg og hindrer fotograferingen av det flotte dyrelivet.

2. Du får storbyfølelsen i en småby

Til å bare ha 2200 innbyggere har Longyearbyen et kulturliv og restauranttilbud en storby verdig. Der du i en gjennomsnitts norsk bygd med et par tusen innbyggere kanskje finner en bensinstasjon og et gatekjøkken tilbyr Longyearbyen et titalls restauranter og barer. Både Huset og Funktionærmessen Restaurant har vinkjellere det er verdt å skrive hjem om, og Karlsberger Pub har brennevin fra gulv til tak.

3. Du kommer tett på dyrelivet

Den største forskjellen på Svalbard og fastlandet, er at du på Svalbard ikke kan gå utenfor bygrensen uten å ha med våpen, pga faren for isbjørn. Og våpen sto vel neppe på pakkelisten til sommerferien?! Drar du på organiserte turer med guide har du ingenting å frykte, de sørger for sikkerheten din underveis. I byen rusler reinsdyr gatelangs, og det er gode sjanser for å se Svalbardryper, polarrever, sel, eller de imponerende fuglefjellene om du skulle ta turen ut på fjorden med båt.

4. Vanskelig å velge aktiviteter

Hvem skulle trodd at man på et lite sted, rett oppunder Nordpolen, hadde flust av aktiviteter å velge imellom? Hundekjøring, fjelltur, kajakk, sykkel, båtturer, rib, russiske bosettinger, museer og kunstgallerier er bare noe av det dere kan oppleve. Dere kommer til å trenge mer tid enn først planlagt for å få med dere alt. Og så skifter aktivitetene mye gjennom sesongene også, så kanskje må dere vurdere en ny tur neste vinter?!

5. Sundowner’en varer til august

Det er jo så lyst! Midnattssola sto opp i april og går ikke ned før i august, noe som gir deg uendelige muligheter for aktiviteter og opplevelser hele døgnet. Når skal du sove da, dro du ikke på ferie for å sove?

6. Dårlig med Guinness

Selv om den irske stouten kanskje er mulig å oppdrive på en av byens barer, så vil du fort oppleve at de fleste heller anbefaler det lokale Svalbardølet. Svalbard Bryggeri brygger sin egen, kortreiste øl, med vann fra 2000 år gamle isbreer, og det er mange varianter å velge imellom.

7. Det er så stille her

Hyssssjj!! Hva var det? Ingen ting! Arktisk stillhet er en helt unik, øredøvende stillhet du knapt finner andre steder i verden. Her er det ingen t-bane, ingen Ring 3, trafikkstøy eller anleggstrafikk. Det kan være du ender opp med å bli gående og skravle rolig med sidemannen, eller kanskje lytte litt ekstra til egne tanker?

8. Minnekortet ditt kommer til å bli fullt

Av fjell, av reinsdyr, av smilende unger som har kjøpt godteri til tax-free-priser, av vakre brefronter, belugaflokker, seler (eller var det en isbjørn!) på et isflak, av de fargerike spisshusene, av taubanebukker, av saxifraga, en bitteliten blomst, som likevel gjør et stort inntrykk.

9. Bestem dere, Norge eller Russland?!

Selv om Svalbard har norsk suverenitet skal du ikke lenger enn til Barentsburg eller Pyramiden for å føle at du er i Russland. Russisk mat, russisk øl, russisk historie. Dette er så eksotisk det kan bli! Du kan selv velge om du vil overnatte i “Russland,” eller dra tilbake til det varierte overnattingstilbudet i Longyearbyen hvor du kan velge alt fra rimelige gjestehus til 4-stjerners hoteller.

10. Du kan bli bitt av Svalbardbasillen

Det tar alt fra noen timer til uker før man blir bitt, men de fleste får de første symptomene allerede under innflyvningen. Synet av de mektige isbreene og snødekte fjelltoppene i Sør-Spitsbergen nasjonalpark gjør folk stumme av begeistring. Neste symptomtegn er fravær av stress. Ikke-eksisterende kø, mangel på store menneskemengder og nærheten til naturen gjør at det ikke frister å dra opp jobb-pc’en selv om du hadde tatt den med deg. Den arktiske villmarken, som begynner i det du går ut hotelldøra åpner opp for fysisk utfoldelse. Mange blir rent utmattet av de mange, ville inntrykkene som kommer etter en dag på tur. Kombiner dette med god mat og drikke, og de fleste vil oppleve at de sover bedre, og våkner uthvilt - klar for nye eventyr.

Det finnes ingen vaksine mot Svalbardbasillen, men anbefalt medisin er nye opplevelser hver dag, frisk luft, hyggelige restaurantbesøk og gode samtaler med familie eller venner. Man blir ikke immun mot Svalbardbasillen, men man lærer å leve med den! Kanskje inspirerer det til flere besøk i Arktis?!

Det er per 12. Mai 2020 ikke er oppdaget koronasmitte på Svalbard, og alle ønsker at det fortsetter sånn. Reiselivsaktører, restauranter, museer og butikker følger alle smittevernsreglene - for at din ferie skal bli så trygg, og opplevelsesrik som mulig!

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av