Svalbardhøsten

Svalbardhøsten

Opplev den arktiske høstens gyldne magi

Ta med deg vennegjengen eller kjæresten!


Surr skjerfet godt rundt halsen, putt hendene i lommene og pust inn den friske, kjølige Svalbardluften. Nå er høsten her for fullt!

Mot slutten av august og utover i september går vi på Svalbard inn i perioden vi kaller «gylden høst». Denne drøye måneden, som er vår korte versjon av høst, byr på et landskap ikledd de vakreste høstfarger.

Fuglene gjør seg klare for å trekke den lange veien sørover, tidlig snø drysser som melis over fjellene, og midnattssolen sier takk for seg. Landskapet endrer nå raskt karakter, og lokalbefolkningen er takknemlig for at kveldene endelig begynner å bli mørkere etter 4 måneder med «evig» sol.

I denne perioden, hvor dagen er lys og natten mørk, byr Svalbard på flust av vakre opplevelser. Er du en fottur-entusiast er det nå du bør komme. Lokalbefolkningen elsker høsten, med jakt, fotturer og høy utendørsaktivitet. Men selv om du ikke nødvendigvis vil bruke kroppen som motor er det mange andre store opplevelser som venter.

Opplev høsten bak vaggende hundehaler

Hundekjøring passer for de aller fleste og er en trollbindende aktivitet året rundt. Omringet av høstens røde og oransje tundra får du kjøre ditt eget hundespann. Det er bare å brette opp ermene, for her må du også hjelpe til å sette hundene inn i spannet før turen. Du kan velge mellom halv- og heldagsturer, og hundekjøringen foregår med vogn i nærområdene rundt Longyearbyen. Er du heldig har hundegården valpekull som gladelig tar imot kos etter tur.

Ta med deg gode sko!

Svalbard byr på eksotiske fjellturer utenom det vanlige. Guide er nødvendig, da isbjørnfaren er reell hele året. Guiden har med seg nødvendig sikkerhetsutstyr og vil kunne vareta din sikkerhet på tur (og definitivt gjøre opplevelsen din enda bedre!).
Området rundt Longyearbyen byr på kortere og lengre fotturer. Noen er krevende, mens andre passer for de fleste. En ting har de felles: utsikten hvor enn du går er slående vakker, og du vil føle deg liten i storslått arktisk natur. Det er en helt spesiell følelse.

Innendørs kos etter en lang dag ute

Naturen er kanskje det største trekkplasteret for å reise til Svalbard, men for all del – ikke glem den lille «metropolen» Longyearbyen som er rik på kultur og spennende mat og drikke. Her får du storbyfølelsen i en småby. Longyearbyen har et titalls restauranter og barer som det er koselig å ta turen innom på en mørk høstkveld. Både Huset og Funktionærmessen Restaurant har vinkjellere det er verdt å skrive hjem om, og Karlsberger Pub har brennevin fra gulv til tak.

Og vi har god kaffe! Som kan nytes på lune kafeer som Fruene og Rabalder, etter en lang dag ute. Svalbard Bryggeri kan skilte med verdens nordligste øl, laget med brevann og masse kjærlighet.

Båttur på Isfjorden byr på store naturopplevelser

Store isbrefronter, myldrende dyre og- fugleliv og besøk i russiske bosetninger, står ofte på menyen dersom du drar på båttur ut fra Longyearbyen. Hver dag hele høsten går det bl.a. båttur til surrealistiske Pyramiden. Pyramiden var tidligere en av de største bosetningene på Svalbard, med ca. 1000 innbyggere. Det forlatte russiske gruvesamfunnet var et godt sted å bo, med skole og barnehage, hotell, restaurant og diverse andre fasiliteter. På slutten av 90-tallet ble byen fraflyttet, og nå ligger den igjen nærmest som et historisk "dokument" innerst i Billefjorden.
På alle båtturer på Svalbard har du gode muligheter til å oppleve dyrelivet på nært hold, omkranset av høye fjell og blå isbreer. Høsten har vist seg å være den beste tiden for å spotte unikt dyreliv. Har du for eks. en drøm om å oppleve verdens største pattedyr, den majestetiske blåhvalen - så er hvalsafari noe for deg.

Fisk og få servert din egen fangst

En båttur på Isfjorden er altså en spektakulær opplevelse i seg selv. Men er du interessert i kortreist mat bør du definitivt melde deg på en fisketur. Da slår du to fluer i en smekk: Naturopplevelse OG matsanking! August og september er gode måneder for fiske, da fjorden er full av torsk, hyse og kveite. Fisken du fanger på turen kan du ta med deg til Restaurant Nansen og få den tilberedt av dyktige kokker.

Kajakk over Adventfjorden

På Svalbard er det populært å padle, både for fastboende og turister. Å kunne gli stille gjennom vannet uten støy fra en motor frister mange. Fredfullt, uten tvil.
August og september er vakre padlemåneder. Alle turer foregår med kvalifiserte kajakkguider og innenfor trygge rammer slik at turene passer for alle med eventyrlyst. De fleste aktivitetsleverandørene som driver med kajakkturer kan også skreddersy turer for deg og vennegjengen.

Bli med på matfestivalen Smak Svalbard

Den årlige mat- og drikkefestivalen Smak Svalbard arrangeres hvert år i begynnelsen av oktober. I løpet av denne helgen er Longyearbyen nærmest et kulinarisk mekka, og det tilbys alt fra «street food» til elegante 6 retters middager! Det holdes kurs og foredrag om svalbardrype, fisk, sopp og svalbardrein. Her lærer du å salte, røyke, speke og tørke, og får muligheten til å nyte gode drikker utover i de sene nattetimer.

Garantert god stemning!

Gode flyforbindelser

Mange blir overrasket over hvor enkelt det er å komme seg til Svalbard og Longyearbyen. Her har vi flyplassen nærmest midt i byen, og det går direktefly fra Oslo flere ganger i uken. Noen av avgangene stopper også i Tromsø og tar med seg passasjerer derfra.

Din trygghet = vårt ansvar

Og sist, men ikke minst: Din trygghet er vårt ansvar. De lokale bedriftene i Longyearbyen følger strenge smittevernregler. Foreløpig er det ikke registrert noen tilfeller av Covid-19 i Longyearbyen. 

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av