Q & A’s

Q & A’s

Verdens nordligste apoteker!

Møt Borghild Ørsted Yttredal

Hvordan endte du opp på Svalbard, og hvorfor ønsket du å drive apotek?

Første gang jeg var i Longyearbyen var jeg på besøk hos en venninne. På denne turen møtte jeg en kjekk, dansk hundeguide med snille øyne, som med stor entusiasme solgte inn Svalbard, og seg selv. Litt over ett år etter mitt første møte med Svalbard var jeg så heldig at det var startet opp et apotek i Longyearbyen som jeg fikk jobb på, og da tok vi sats og flyttet til Svalbard.

Jeg har det bra når folkene rundt meg har det bra. Dette er drivkraften min for å drive apotek. Jeg vil bruke min kunnskap og det at jeg er glad i alle slags folk til å gjøre det beste jeg kan for kundene mine.

Hva er det særeste spørsmålet du har fått fra en kunde?

Det finnes ingen flaue eller merkelige spørsmål på et apotek. Det hender at jeg kommer med en kommentar som kan gjøre situasjonen litt komisk av og til, som for eksempel ønske litt for entusiastisk ”god helg” rett etter at kunder har kjøpt kondomer. Men det sies jo at en god latter forlenger livet. Det beste med å drive apotek på Svalbard er at kundene er hyggelige og takknemlige for at det finnes et apotek i Longyearbyen.

Hvordan kan folk som besøker Svalbard under nordlysvinteren forberede seg på mørket?

Jeg tenker at polarnatten bare må oppleves. Det er ikke så lett å forberede seg. Snøen, månen og nordlyset lyser opp i mørket og gjør mørket til en flott verden. Det er bare å kle seg godt og komme seg ut og oppleve. Etterpå kan man kose seg inne og sosialisere. Det er viktig å kose seg sammen med folk i mørketiden. Da blir livet litt lysere. Som apoteker synes jeg lokalbefolkningen takler mørket godt. Det virker som at overgangene fra lys til mørke og omvendt er det vanskeligste, da kan det være litt trøblete med søvn.

Anja Nordvålen

Hvordan takler lokalbefolkningen 4 måneder med mørke, sett med en apotekers øyne?

Det har vist seg at en del lokale ligger litt lavt i D-vitaminnivå, så alle som bor her oppe og ikke får di store mengdene med sol på kroppen, har nok godt av å ta litt tilskudd av dette.

Hva slags medisiner selger du mest av på Svalbard?

Medisinene som selges her er ganske identisk med resten av Norge. Vi følger stort sett de samme sesongsvingningene med forkjølelser og influensa.

Hva er dine beste tips for å holde seg varm på vintertur på Svalbard? Og hva bør gjester som skal ut i Svalbard-kulda kjøpe med seg fra apoteket?

Når du skal ut å oppleve Svalbard i vinterkulden er det ull, ull og ull innerst. Gjerne i flere lag. Ytterst er det godt med noe tykt og vindtett. Sørg for at du har mulighet til å dekke all hud med noe varmt eller vindtett, så holder du deg god og varm og slipper frostskader. Visst man vil ha litt ekstra fett i ansiktet i kulden kan det være god med en kuldekrem eller fettstift, men dette erstatter ikke fysisk barriere, bare et supplement. Dersom du skulle være så uheldig å få frostskader finnes det hudreparasjonskremer.  Ellers har vi gode reflekser slik at du blir sett i vintermørket.

Hva er utfordringen med å drive et apotek på Svalbard i forhold til på fastlandet?

Utfordringen med å drive apotek på Svalbard i forhold til på fastlandet ligger i hovedsak i logistikken. Medisiner skal ikke reise mer en i 24-36 timer. Noen varer skal ikke lagres under +8 grader og noen må holdes kalde hele veien (2-8 grader). Vi har derfor fått en spesiallaget transportkasse slik at varene ikke skal fryse på veien. Noen ganger gjør vær og vind at postflyet ikke kommer, så vi prøver å planlegge lageret vårt godt frem i tid og tilpasse lageret til kundene. For å ha apoteket åpent må det alltid være en farmasøyt på jobb. Det er ikke bare å låne en farmasøyt fra naboapoteket her oppe, så vi må holde oss friske og raske. Det klarer vi heldigvis stort sett. Kundegrunnlaget for et apotek er egentlig litt lite her oppe, men siden det kommer turister til Svalbard i tillegg til at de lokale er flinke til å bruke oss til både syke og friske ting klarer vi oss fint.

Anja Nordvålen

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av